Web Analytics
More
    Reklāma

    Android glābšanas dienestiem sūtīs viedtālruņa atrašanās vietu, iespēja jau darbojas Igaunijā

    Jaunākie raksti

    Eiropas lielākie mobilo sakaru operatori uzsākuši sadarbību ar Google, kas ļauj glābšanas dienestiem saņemt precīzu zvanītāja atrašanās vietu. Šī iespēja ir iebūvēta Android operētājsistēmā kā daļa no Google Play Services.

    Eiropas glābšanas dienesti zvanus saņem pārsvarā no mobilajiem telefoniem, tomēr zvanītājs reti kad ir spējīgs nosaukt precīzu notikuma vietu, adresi vai krustojumu. Kur nu vēl, ja negadījums noticis pie ezera vai mežā. Aprēķināts, ka šāda GPS koordinātu nodošana varētu glābt aptuveni 10 000 dzīvības gadā ASV teritorijā.

    Reklāma

    Datu pārsūtīšanu ir jānodrošina mobilo sakaru operatoriem. GPS koordinātes tiek precizētas, izmantojot Wi-Fi, viedtālrunī iebūvēto GPS un mobilo sakaru torņus. Tādējādi koordinātes tiek nodotas arī atrodoties iekštelpās. GPS dati tiek nodoti tikai glābšanas dienestiem, neviens cits atrašanās vietu iegūt nevar. Tiek ziņots, ka iespēja jau darbojas Igaunijā un Lielbritānijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps Lācis
    26.07.2016 12:38

    Beidzot!

    Matiss
    26.07.2016 13:03

    Šito vajadzētu ieviest visā Eiropas Savienībā kā obligātu lietu.

    Trym
    26.07.2016 13:13

    Bet kuram visu laiku ir ieslēgts gps? Es nevienu tādu nezinu

    26.07.2016 13:16
    Reply to  Trym

    Mēs laikam dzīvojam dažādās pasaulēs. Nezinu nevienu, kas speciāli slēdz laukā GPS. Priekš kam? Tad taču pilnā apmērā nedarbojas vairums aplikāciju.

    digitalk
    26.07.2016 13:49

    jā, tu dzīvo pasaulē ‘no rozetes līdz rozetei’ :) lai taupītu aķi cilvēki man apkārt rubī nost gan gps, gan wifi, kad tas nav vajadzīgs. un kuras ir tās ‘nepilnvērtīgās’ aplikācijas, kurām ar torņu triangulāciju nepietiek (izņemot navigācijas softu)?

    26.07.2016 13:51
    Reply to  digitalk

    Doh, un citi cilvēki grib nodzīvot nedēļu bez piekļuves elektrības rozetei? Kaut kādi meža brāļi un māsas? Nevajag lieki sarežģīt dzīvi.

    digitalk
    26.07.2016 13:57

    pietiktu ar pilnvērtīgu diennakti, kas krīvruņiem ne vienmēr ir sasniedzams rādītājs. dzīvi kā reizi sarežģī pussprādzis tlf uz darba dienas beigām…

    kreatins
    26.07.2016 17:45

    Kas tā par cilvēku izsmiešanu? Kāpēc tev liekas, ka tavi telefona lietošanas paradumi ir tie vienīgie pareizie?
    Kāpēc, lai cilvēks nevarētu slēgt ārā wifi, gps, bluetooth, nfc u.c. kad to neizmanto? Pirmkārt, baterijas darbības laika paildzināšana un, otrkārt, mazāk visādu starojumu nāk no telefona, kamēr tas atrodas kabatā.
    Tu ledusskapim durvis visu laiku turi vaļā, jo, kāda jēga vērt tās ciet, ja tāpat vēlāk būs jāver vaļā? Gaismu vienmēr atstāj ieslēgtu? Nav ne jāčakarējas un ērti arī.
    Stāsts par to, kāpēc, lai neslēgtu ārā to, ko neizmanto.

    TomsQ
    26.07.2016 18:09
    Reply to  kreatins

    tu mājās rūteri arī katru reizi izslēdz, kad nesēdi netā?

    digitalk
    26.07.2016 18:55
    Reply to  TomsQ

    a jamais tev uz bačorkām vai dīzeli?

    TomsQ
    26.07.2016 20:10
    Reply to  digitalk

    tas vairāk par to ledusskapi un ieslēgtajām gaismām…
    Turpinot par GPS un baterijas rīšanu, ar visu to, ka neslēdzu ārā, pie battery usage neatrodu, GPS; lietoju aplikāciju GPS status – tā slēdzas katru reizi, kad tiek darbināts GPS un sarakstā, pie aplikācijām, kas rij bateriju, viņu neatrodu, tātad zem 1%, vairāk rij Facebook sēžot fonā. Tā kā netērējiet lieki laiku, un atstājiet vien to GPS ieslēgtu. Cerams, ka rakstā minēto funkciju drīz vien ieviesīs arī LV.

    digitalk
    26.07.2016 20:59
    Reply to  TomsQ

    par GPS nestrīdēšos, jo man podziņfonis, gan jau jaunākie krīvruņi prot ekonomēt pie katras iespējas. tikai tad man vēl kontroljautājumi – vai visiem zvanu appiem ir automātiska pieslēgšanās GPS (lai glābšanas dienests varētu to saņemt)? un ja tu nevēlies ‘location based’ reklāmas un servisus un esi atrubījis šo iespēju (bet GPS ieslēgts, protams) – kas tad notiek?

    par funkciju piekrītu – cerams drīz arī pie mums ieviesīs.

    26.07.2016 18:12
    Reply to  kreatins

    Cik kategorisks bija lasītāja komentārs, tik kategorisks arī manējais. Patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu.

    Salīdzinājums ar ledusskapi gan nav precīzs. Tipisku ledusskapi neviens neveido ar domu, ka tā durvis visu laiku būs vaļā. Telefonus gan izstrādā ar domu, ka tie paši vajadzības gadījumā prot atslēgt sensorus un antenas. Tāpēc vairumā gadījumu manuāla slēgāšana tāda māžošanās vien sanāk.

    digitalk
    26.07.2016 19:01

    kā reizi diezgan rijīgais GPS neko neatslēdz, bet meklē savus sputņikus un rij uz nebēdu gan ārā, gan iekštelpās.

    Oskars
    26.07.2016 20:20
    Reply to  digitalk

    digitalk

    Tā ir ļoti, ļoti šaura niša kam jātaupa . Mājās ir viens lādētājs un tas ir vienīgais . Darbā nav lādētājs , mašīnā nav . mašinas nav .

    Ar pārspīlējimiem . bet es kā reizi piederu tai kategorija kurai mob ir gandrīz vai kā stacionārais telefons . No mājām izejot bieži neņemu līdz . Ciemojoties atstāju mašīnā . kempingā mašinā . Darbā uz galda . Svaru zālē gan ņemu jo taimeris , bet izslēdzu .

    TomsQ
    26.07.2016 13:36
    Reply to  Trym

    Pilnīgi piekrītu Kristapam, nezinu nevienu, kuram speciāli izslēgts GPS. Šitas bija aktuāli, kad modē nāca pirmie android, pats biju aktīvs mobilo datu/wifi/gps slēdzējs, tam pat bija speciāli widget…

    Oskars
    26.07.2016 13:52
    Reply to  Trym

    Kad sāku lietotot viedo . Tad visādīgi muļķojos , ieskaitot GPS sledzu ārā . Tagad pat ātrumā neatrastu kur jāatslēdz . Man ieslēgts visss . Kat gan es nemaz tik ļoti visas viedā iespējas neizmantoju

    slēdzis
    27.07.2016 11:53

    Fīča reāli laba, jo palīdzības saņemšana būs krietni ātrāka. Ir bijis tā ka apstājies, lai palīdzētu avārijā cietušiem, bet nevari glābējiem īsti izstāstīt kur atrodies,….emmm…..mmm nu kaut kur mežmalā…. un tālāk redzu pļavu, nu kaut kur pa vidu starp Liepāju un Rīgu, brauciet šurp.
    Arī sēņotājiem kas apmaldās mežā būtu vieglāk palīdzēt, kaut gan tie, kas pazūd mežā parasti ir vecās paaudzes cilvēki, kas nelieto viedtālruņus, vai tik mazi bērni, kas līdz viedtālruņiem vēl nav izauguši.

    Kas attiecas uz Wifi un mobilo netu, tad pa nakti slēdzu ārā, jo nepatīk ka raidītājs tik tuvu galvai visu nakti, kad uz naktsskapīša pie gultas lādējas truba.

    Reklāma