Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā nodibināta start-up uzņēmumu asociācija

    Jaunākie raksti

    Šodien, 9. martā pulksten 17:00 Nordic Club House, Kalēju iela 3, oficiāli atklāta Latvijas start-up uzņēmumu asociācija. 30 ievērojami Latvijas start-up uzņēmumu komūnas dalībnieki ir apvienojušies un oficiāli izveidojuši nevalstisko organizāciju – „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija”. Tās mērķis ir attīstīt Latvijas start-up uzņēmumu ekosistēmu, popularizēt start-up kustību Latvijā un pasaulē, aizstāvēt tās intereses un sekmēt savstarpējo cieņu un sadarbību start-up uzņēmumu starpā.

    Pasākumā šodien piedalījās vairāk kā 200 start-up ekosistēmas dalībnieku, tai skaitā, apaļā galda diskusijā Ekonomikas minstrs Arvils Ašerādens, Lattelecom valdes locekle Kerli Gabriloviča, Vortex Oil un Koatum start-up uzņēmumu vadītājs Sergejs Jakimovs un citi. Oficiāli tika prezentēts arī Latvijas start-up uzņēmumu manifests.

    Reklāma

    „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas” valdes priekšsēdētāja Jekaterina Zaiceva: “Esmu pārliecināta, ka Latvijai ir visi nepieciešamie potenciālie priekšnosacījumi, lai kļūtu par Ziemeļaustrumu Eiropas start-up uzņēmumu kustības centru. Lai gan ekosistēma ir pietiekami jauna, izpratne par tās nozīmī valdības līmenī aug, kā arī privātā sektora iniciatīvas un interese par nozari palielinās ļoti strauji. Pēc „Riga Venture Summit” konferences 2015. gada novembrī, kļuva acīmredzama nepieciešamība apvienot šīs iniciatīvas. „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija” izveidota, lai savestu kopā visas ieinteresētās puses un sasniegtu mūsu kopīgos mērķus labāk un ātrāk. Šīs iniciatīvas būtiskumu skaidri atspoguļo gan dibinātāju skaits, gan viņu ambīcijas un izrādītā interese. Jau strādājam pie juridiskas definīcijas, kas atšķirtu start-up uzņēmumus no MVU. Šis ir pirmais solis, lai veidotu regulatoro vidi, kas veicina start-up uzņēmumu ekonomiku. Mums jau ir saraksts ar prioritāriem uzdevumiem un esam gatavi veidot Latviju kā valsti, kas ir atvērta inovācijām un ir pievilcīga ārzemju investoriem.”

    Ir svarīgi atzīmēt, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad pārstāvji no tehnoloģijās balstītajiem start-up uzņēmumiem, no start-up uzņēmumu kopā strādāšanas telpām, akseleratoriem un citiem kopienas centriem, kā arī investori, riska kapitālisti, pieredzējušas privātpersonas, start-up nozari atbalstoši korporatīvie partneri un pakalpojumu sniedzēji ir sēdušies pie viena galda un apvienojušies vienā organizācijā ar kopīgiem mērķiem.

    Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas mērķi:

    1. Pārstāvēt vienotu Latvijas start-up uzņēmumu kopienas viedokli, definējot kopīgas vērtības;
    2. Sekmēt Latvijas start-up uzņēmumu un pašu uzņēmēju attīstību;
    3. Veidot labvēlīgu valsts regulējumu start-up uzņēmējdarbībai Latvijā;
    4. Popularizēt Latvijas start-up uzņēmumu kustību Latvijā un ārzemēs;
    5. Veicināt iekšējo sadarbību Latvijas start-up uzņēmumu vidē;
    6. Sekmēt inovācijām labvēlīgu izglītības sistēmas attīstību;
    7. Nodrošināt atbalstu un konsultācijas start-up ekosistēmas dalībniekiem.

    Aicina pievienoties jaunus biedrus

    „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija” ir atklāta iniciatīva un tās dibinātāji aicina tai pievienoties jaunus dalībniekus. Asociācijas potenciālie biedri ir laipni aicināti pievienoties asociācijai tās mājas lapā http://www.startin.lv/.

    Pašreizējais biedru saraksts ir ļoti daudzpusīgs un ietver Latvijas start-up uzņēmumu flagmaņa „Infogr.am” līdzdibinātāju – Uldi Leitertu, starptautisko veiksmes stāstu, bezpilota lidaparātu ražotāju “Airdog”, Latvijas vecāko un lielāko start-up uzņēmumu kopā strādāšanas telpu „TechHub Riga”, nesenā un veiksmīgā uz zinātni balstīto, pārdošanas darījumu veikušo uzņēmumu „Naco Technologies”, Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociāciju, bijušo Latvijas Republikas ekonomikas ministru – Danielu Pavļutu, „Rietumu Bank” valdes locekli – Renātu Lokometu, Eiropas Investīciju Fonda reģionālo menedžeri Krišjāni Zariņu un daudzus citus start-up uzņēmumus, organizācijas un privātpersonas. Pilns saraksts pieejams šeit: http://www.startin.lv/assets/pdf/Biedru%20saraksts_StartinLV.pdf

    Latvijas tehnoloģiju start-up uzņēmumi piesaistījuši jau vairāk kā 100 miljonu eiro investīcijas

    Saskaņā ar komūnas apkopotajiem datiem par Latvijas start-up uzņēmumu finansējumu, līdz šim kopā Latvijas start-up uzņēmumi ir piesaistījuši vairāk kā 100 miljonus eiro investīcijas, un tā ir tikai publiski izpaustā informācija. Divi lielākie darījumi: „Ask.fm” un „CoBook” pārdošanas darījumi, kā arī dažas citas investīcijas joprojām paliek neizpaustas, taču to labvēlīgais iespaids uz start-up ekosistēmas attīstību ir vērā ņemams. Latvijas start-up uzņēmumu radītie produkti un pakalpojumi tiek izmantoti visā pasaulē. „Infogr.am” vien lieto 30 miljoni apmeklētāju mēnesī no 200 pasaules valstīm. Latvijas AirDog ir atzīts par CES 2015 pasaulē labāko dronu, un to tagad lieto ekstrēmo sporta veidu entuziasti no Amerikas līdz Austrālijai.

    “TechHub Riga ir Latvijas pirmā un lielākā kopā strādāšanas telpa. Savas darbības laikā esam pieredzējuši daudzu vietējo start-up uzņēmumu izaugsmi un globālu klientu piesaisti. Mēs vienmēr atgādinām saviem start-up uzņēmumiem, ka viņu komanda ir panākumu atslēga, un tas pats ir attiecināms arī uz start-up uzņēmumu ekosistēmu. „Lavijas Start-up uzņēmumu asociācija” tiek veidota, lai atbalstītu un pārstāvētu mūsu komūnas intereses, un mēs esam pilni entuziasma būt vieni no tās dibinātājiem”, „TechHub Riga” izpilddirektore Egita Poļanska.

    “Uz zinātni balstītie start-up uzņēmumi un „Komercializācijas Reaktors” ir radījuši spēcīgu bāzi Latvijā. To pierāda mūsu nesenā sekmīgā pārdošana 2015.g. decembrī:  starptautisks inovāciju līderis, vācu „Schaeffler Group”, iegādājās „Naco Technologies”. Es esmu priecīgs pievienoties „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijai”, lai dalītos ar savu pieredzi augsto tehnoloģiju start-up uzņēmumu jomā, attīstītu mūsu vietējo kopienu un veicinātu vairāk start-up uzņēmumu pārdošanas nākotnē”, „Naco Technologies” dibinātājs Aleksandrs Parfinovičs.

    “Es esmu apceļojis vairāk nekā 40 pasaules valstis un redzējis start-up uzņēmumu ekosistēmas no Silikona Ielejas līdz pat Irānai. Iespējams, viens no maniem svarīgākajiem novērojumiem ir spēcīgo komūnu tieksme svinēt vienam otra panākumus tāpat kā savus. Start-up uzņēmumi izmanto viens otra produktus, dalās ar pieredzi, piemin savu ekosistēmu un aicina cilvēkus ciemos. Šis dāsnais domāšanas veids ved pie apjausmas, ka stāstot par savu ekosistēmu tev ir stiprāka balss nekā stāstot par sevi vien. Mēs Latvijā jau šobrīd svinam viens otra panākumus, taču klusi, savā starpā. Es saskatu „Latvijas Start-up uzņēmumu asociāciju” kā svarīgu soli, lai apvienotu mūsu centienus,” „Infogr.am” un „Fragmentic” līdzdibinātājs Uldis Leiterts.

    “Sava pilnvaru termiņa laikā Latvijas Ekonomikas Ministra amatā, es tiešā saskarsmē iemācījos novērtēt Latvijas start-up uzņēmumu starptautisko un pat globālo attīstības potenciālu. Kā norādīju „Silicon Valley Comes to the Baltics” konferencē, politikas veidotāji parasti sāk veidot mērķtiecīgu start-up ekosistēmas politiku tikai tad, kad start-up uzņēmumu komūna kļūst pietiekami organizēta un gūst mediju un sabiedrības uzmanību. Iespaidīgi start-up uzņēmumu veiksmes stāsti, kas veicina valsts ekonomisko attīstību, protams, arī sekmē šo procesu. „Latvjas Start-up uzņēmumu asociācija” ir gaidīta un savlaicīga iniciatīva mūsu start-up uzņēmumu komūnas attīstībai, gan dalībnieku pārstāvniecības, gan mērķu un uzdevumu ziņā. Esmu pievienojies „Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas” dibinātāju rindām ar mērķi palīdzēt start-up uzņēmumu ekosistēmai darbā ar politikas veidotājiem un sabiedrību, lai sekmētu jauna, globāli konkurētspējīga ekonomiskās attīstības modeļa ienākšanu Latvijā”, bijušais Latvijas Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

    “Bankas visā pasaulē sāk apzināties, ka ir svarīgi sadarboties ar finanšu tehnoloģiju start-up uzņēmumiem, lai nodrošinātu mūsdienīgus finanšu pakalpojumus. Mūsu pirmā iesaiste Latvijas start-up uzņēmumu vidē bija „Rietumu Fintech Challenge” un, redzot tur esošo cilvēku un ideju kvalitāti, paplašinājām savu dalību, atbalstot „TechHub Riga” un citas aktivitātes, kas ir saistītas ar finanšu tehnoloģijām.  Pievienojos asociācijai, jo domāju, ka tikai profesionāls atbalsts un palīdzība var radīt start-up uzņēmumu sfērai pareizu attīstības vektoru,” „Rietumu Banka” valdes loceklis Renāts Lokomets

    „Latvijas Start- up uzņēmumu asociācijas” valdes locekļi

    • RHTU (RĪGAS AUGSTO TEHNOLOĢIJU IZGLĪTĪBAS BIEDRĪBA), pārstāv Rihards Gailums, RHTU vadītājs
    • SIA “Eegloo”, pārstāv Žanis Mauris, Eegloo vadītājs
    • Nodibinājums “TechHub Riga”, pārstāv Egita Poļanska, “TechHub Riga” vadītāja
    • SIA “Qfer”, pārstāv Artūrs Burņins, “Qfer” vadītājs
    • Jekaterina Zaiceva, Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas vadītāja
    • Daniels Pavļuts, bijušais Latvijas Ekonomikas Ministrs
    • Renāts Lokomets,  „Rietumu Banka” valdes loceklis
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Briedis
    09.03.2016 17:55

    Jaunuzņēmumu asociācija :)

    Reklāma