Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts Braila (neredzīgo raksta) fonts latviešu valodā

    Jaunākie raksti

    Pēc uzsācējuzņēmuma “Tactile Eyesight” iniciatīvas sagatavota unikāla latviešu burtu garnitūra [fonts] neredzīgajiem. Braila raksta burtu garnitūra ar pilnīgu latviešu valodas atbalstu izstrādāta nolūkā pilnveidot iespējas kopienām un interesentiem, kuri atbalsta neredzīgo sabiedrību, veidot dažādus drukas materiālus, tai skaitā taktilās grāmatas.

    “Latviešu Braila raksta” burtu garnitūras autors ir Aigars Vilcāns, kurš to izvēlējies padarīt brīvpieejas lietojumā ikvienam. “Ar prieku nododu Jūsu rokās Latviešu Braila Raksta fontu, kas ir veidots uz MS Windows Baltic bāzes. Tas pilnībā atbilst arī starptautiskajam farmācijas standartam,” stāsta Aigars Vilcāns.

    Reklāma

    Latviešu valodas Braila raksts atšķiras no Angļu, Vācu un Skandināvijas valstu Braila, jo tajā ir virkne Latvijā pieņemtu apzīmējumu diakritiskajām zīmēm.

    Burtu garnitūra pieejama Lattelecom E-Dati platformā:  https://goo.gl/kN7dE4

    “Gatavojot mūsu taktilo grāmatu prototipus, kurus esam plānojuši sākotnēji testēt Latvijā, saskārāmies ar šo problēmu, ka līdz šim neviens nav izveidojis pilnīgu Braila rakstu ar latviešu valodas atbalstu. Specifiskie Braila reljefspiedes printeri tam ir sagatavoti, taču moderna universāla fonta, kuru varētu lietot mēs, ērti konvertējot tekstu un sagatavojot failus 3D drukai, līdz šim nebija,” stāsta “Tactile Eyesight” idejas autors un līdzdibinātājs Mareks Matisons.

    Pēc uzvaras starptautiskā konkursā “Global Startup Battle” pagājušā gada decembrī latviešu uzsācējuzņēmums intensīvi strādājis pie savu projektu attīstības, meklējis sadarbības partnerus un iespējas piedalīties starptautiskās akseleratoru programmās.

    “Lai arī stārtapu vidē bieži lēmumi jāpieņem ļoti ātri, mēs cenšamies paralēli veltīt laiku konsultācijām ar jomas ekspertiem, konsultantiem un, balstoties šajā pieredzē pieņemt tālredzīgākus lēmumus. Nākamajā nedēļā piedalāmies vadošajā Baltijas stārtapu forumā “TechChill Baltics” un izmantosim iespēju konsultācijai ar Izraēlas stārtapu guru Tal Catran,” stāsta “Tactile Eyesight” līdzdibinātājs Kaspars Gaļimovs.

    “Tactile Eyesight” komandā darbojas Ieva Kazaka, Alīna Dolmate, Kaspars Gaļimovs, Kaspars Kroičs un Mareks Matisons. Par taktilo grāmatu labās ražošanas praksi komandu konsultē Latvijas neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite un Strazdumuižas internātvidusskolas metodiķe Terēza Landra. “Tactile Eyesight” darbojas koprades telpā The Mill un 3D drukas tehnoloģiju jautājumos konsultējas ar Baltijas vadošajiem trīsdimensiju drukas uzņēmumiem Mass Portal un Baltic 3D.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma