Web Analytics
More
    Reklāma

    Ziemeļkorejas Red Star OS seko līdzi katram lietotāja solim

    Jaunākie raksti

    Kādam veiksmīgam drošības ekspertam radusies neliela iespēja uzmest aci Ziemeļkorejas izstrādātajai operētājsistēmai Red Star OS. Ziemeļkoreja ir apspiesta valsts un tik pat ierobežota ir tās izstrādātā operētājsistēma. Red Star OS pamatā ir Linux, tomēr der atcerēties, ka programmatūras veidošanas un pielāgošanas iemesli mēdz būt dažādi. Šajā gadījumā Red Star OS veidota, lai turpinātu apspiest un izsekot iedzīvotājus.

    Red Star OS veidota tā, lai valdība redzētu precīzi kurš un no kāda datora rediģējis datnes. Red Star OS pievienos “ūdenszīmi” ar datnes izcelsmi pat tādā gadījumā, ja dokuments netiek atvērts. Lietotājiem nav iespējas pielāgot Red Star OS iestatījumus un būtiskākās funkcijas, tā ir noslēgta sistēma, kas pati pārstartējas, ja konstatē iejaukšanos.

    Reklāma

    Lai arī Red Star OS ierobežojumi un izsekošanas iespējas ir samērā augstā līmenī, tomēr visi pārējie Linux pielāgojumi esot dēvējami par nemākulīgiem. Drošības eksperti pieļauj, ka no ārpasaules slēgtā Ziemeļkoreja ir pamatīgi atpalikusi tehnoloģiju jomā un no Ziemeļkorejas nav gaidāmi būtiski kiberuzbrukumu apdraudējumi.

    Nez, vai Apple jau sniedz pieteikumu tiesvedības uzsākšanai? Red Star OS līdzība ar OS X ir šur tur manāma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    29.12.2015 10:29

    Un ko dara Windows 10? Neseko katram solim? :) Un Windows 7/8/8.1 pēc atbilstošiem atjauninājumiem?

    Kurlander
    29.12.2015 11:20

    Mani arī kaitina telefona vēlme ik pa brīdim pieprasīt manu atrašanās vietu.
    Un Red Star OS jau ir tikai atklāts variants tam, ko ta saucamās demokrātijas dara pa kluso.

    29.12.2015 11:36
    Reply to  Kurlander

    Ņemot vērā uz atrašanās vietu balstītu servisu un pakalpojumu attīstībai, kļūs tikai normāli, ka mūsu ierīces ik mirkli uz pakalpojuma sniedzēja serveriem ziņos par mūsu atrašanās vietu. Mums taču patīk saņemt laikā un vietā atbilstošu informāciju.

    29.12.2015 12:23

    Mums taču patīk saņemt laikā un vietā atbilstošu reklāmu. ;)

    Krotow
    29.12.2015 13:53
    Reply to  Kurlander

    Izmantojot servisus, kuru pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešams zināt tavu atrašanās vietu – karšu un navigācijas programmas, pasūtījumu un pakalpojumu sniedzēji (ja brauc ar auto, Mobilly izmanto?), tu tāpat “nosūti” savu atrašanās vietu pakalpojuma sniedzējam. Tāpat informācija par programmu kļūdām, kas “aiziet” izstrādātajiem. Tur nav nekā krimināla. Satraukties būs jāsāk tad, kad bez tavas ziņas projām sāks sūtīt paroles un dokumentus – par to, starp citu, krimināllikumā ir pants.

    Kurlander
    29.12.2015 15:56
    Reply to  Krotow

    Ja čekoju maršrutus kaut kur tālajā Croātijā, tobiš Horvātijā, tad zināt manu atrašanās vietu Kartēm nu galīgi nav aktuāli.

    Krotow
    29.12.2015 16:10
    Reply to  Kurlander

    Kāda starpība, kur tu tobrīd atrodies? Karšu programmai ir noteikts palaišanas brīdī nolasīt ierīces atrašanās vietu, lai varētu attēlot tevi kartē tieši tur, kur tajā brīdī esi. Jo diez vai gribēsi pēc katras kartes atvēršanas ar pirkstu bīdīt karti no Rīgas (vai ASV austrumu krasta vai Dienvidķīnas jūras – skatoties, kur ierīce pirkta) uz Adrijas jūras krastu. Un ja izmanto offline kartes ar ieslēgtu GPS un atslēgtu neprecīzo vietas noteikšanu, projām nesūta neko. Ja galīgi paranoja māc, atslēdz mobilo internetu un WiFi.

    xx
    29.12.2015 16:56
    Reply to  Kurlander

    1. Gribēju vēl papildināt, ka uz pasaules pārāk daudz cilvēku, lai kādam baigi interesētu, kur Tu vazājies, ja vien neesi kaut kāds starptautisks noziedznieks. GPS vēsturi var arī izdzēst, ja Tev traucē. Protams, gan jau kādā servera recycle binā tā tāpat paliek, bet kāda starpība.
    2. Ja kas, tad esmu tikai par, ka ir iespēja izsekot telefonus. Tad kad kaimiņos kaut kur būs kāda dvieļu galva, tad tādi kā Tu pēc tam bļauj, kā tad ar mūsu mūsdienu tehnoloģijām dienesti nevarēja atrast bandītu. Nu tad lūdzu, šīs ir tās tehnoloģijas, kas padara Tavu dzīvi nedaudz drošāku.
    3. Red star os smieklīgi tuvu pārkopēts no Mac os. Labāk varēja ņemt bāzi no Windows 95. :D

    Kristaps Lācis
    30.12.2015 16:04

    Līdzību ar iOS varētu ieraudzīt tad ja es noņmetu brilles un ar purnu iekristu klaviatūrā. Defaultais panelis (Plank?) apakšā un rīkjosla (vaikāviņturpareizisauc) augšā.
    Ā, ogu aizver “Apple pusē”, ne Windowsa labajā!
    Na*ig sūds jāsalīdzina ar Ābola produktiem, man ir aizdomas, ka nav pat mēģināts līdzināties iOS, jo ir DE (desktopenvironmenti), kas tik tiešām kopē iOS prikidu..
    Ja ikonas saliek stabiņā kreisajā pusē, tad kopē Win98?

    Reklāma