Web Analytics
More
    Reklāma

    Gandrīz 40 tūkstoši dalībnieku piedalījušies “E-prasmju nedēļā 2014”

    Jaunākie raksti

    Noslēgusies ikgadējā informatīvā kampaņa “E-prasmju nedēļa 2014”, kas Latvijā norisinājās jau 5. gadu. Tās ietvaros notiekošajos pasākumos kopumā piedalījās 38 513 dalībnieki, tādējādi Latvija atkal kļuva par vienu no aktīvākajām nedēļas dalībniecēm starp visām kampaņas dalībvalstīm Eiropas Savienībā (ES). “E-prasmju nedēļu” Latvijā organizēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

    „E-prasmju nedēļa” norisinājās visā Latvijā – kopumā 95 novados un pilsētās noritēja 857 dažādi pasākumi, ko nodrošināja vairāk nekā 200 sadarbības partneru – IKT nozares uzņēmumi, ministrijas, valsts aģentūras, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, izglītības iestādes un bibliotēkas. Kā katru gadu arī šogad vienas no aktīvākajām pasākumu organizētājām bija tieši bibliotēkas.

    Reklāma

    Šā gada „E-prasmju nedēļas” mērķa auditorija bija galvenokārt jaunieši, kas Latvijā ir bijuši aktīvākie dalībnieki. „E-prasmju nedēļā” visplašāk pārstāvētā vecuma grupa bija no 16 līdz 24 gadiem (42%), bet iespējas apgūt jaunas zināšanas par tehnoloģijām aktīvi izmantojuši gan skolēni vecumā līdz 16 gadiem (26%), gan ekonomiski aktīvie iedzīvotāji no 25 līdz 64 gadu vecumam (25%). 67% no visiem „E-prasmju nedēļas” dalībniekiem bija skolēni un studenti. Aktīvi „E-prasmju nedēļas” dalībnieki bijuši ar dažādās jomās nodarbinātie iedzīvotāji (17%), kā arī darba meklētāji (10%) un pensionāri (6%).

    Kopā 14 033 dalībnieki no Latvijas piedalījās „E-prasmju nedēļas” aptaujā, kuras rezultāti rāda, ka lielākā daļa – 59% no dalībniekiem savas e-prasmes novērtējuši kā pietiekamas, 23% uzskata, ka tās ir augsta līmeņa, bet 16% atzinuši, ka viņu datorprasmes nav pietiekami augstā līmenī.

    Tāpat ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties konkursos, iegūt sertifikātus un sekot „E-prasmju nedēļas” norisei neklātienē jeb ar tiešraižu palīdzību internetā. 3683 dalībnieki kārtojuši e-Guardian testu, 595 skolēni izpildīja testu “Es – elektroniskā vidē”, savukārt „E-prasmju nedēļas” tiešraides vērojuši gandrīz 1500 unikālie lietotāji.

    “Šogad “E-prasmju nedēļas” ietvaros īpaša uzmanība tika pievērsta jauniešu bezdarba mazināšanai, aicinot jauniešus apgūt zināšanas informācijas tehnoloģijās. Statistika liecina, ka tikai puse Latvijas augstskolās izglītoto IT speciālistu, kuru skaits gadā ir nedaudz virs 1000, aiziet strādāt IT uzņēmumos, bet pārējie karjeru veido bankās un citu nozaru biznesā. Turklāt prognozes rāda, ka 2020. gadā Latvijā būs nepieciešami vēl 4000 līdz 4500 IT speciālistu, tāpēc patiess prieks, ka “E-prasmju nedēļas” aktivitātēs īpaši motivēti izglītoties bija studenti un skolēni, kas vēlreiz pierāda, ka nākotnē varam cerēt uz augsti kvalificētiem speciālistiem,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

    Šogad svinīgās nedēļas atklāšanas ceremonijā Eiropas Savienības mājā Rīgā augsta līmeņa nozares līderi un politikas veidotāji apkopoja gada laikā paveikto, kā arī vienojās par sadarbību e-prasmju attīstības veicināšanā Latvijā. Lai veicinātu plašāku e-prasmju attīstību Latvijā, „E-prasmju nedēļas” atklāšanas pasākuma laikā IKT nozares un nevalstisko organizāciju pārstāvji svinīgi parakstīja paplašināto memorandu par „E-prasmju partnerības” izveidi Latvijā. Šogad tam pievienojās vēl vairāki nozares uzņēmumi – SIA “Lattelecom”, “Microsoft Latvia” un A/S “RIX Technologies”, kā arī bibliotēku tīkls, ko pārstāv Kultūras informācijas sistēmas centrs.

    „Priecē, ka „E-prasmju nedēļā” īstenotās aktivitātes veicina ne tikai digitālās plaisas mazināšanu starp dažādām paaudzēm, pilsētām un lauku reģioniem, bet arī sniedz ilgtspējīgu ieguldījumu Latvijas sabiedrības attīstībā. Īpaši vēlos atzīmēt pieaugošo jauniešu interesi par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomu, ko veiksmīgi sekmē IKT karjeras dienas, kas skolēniem ļāva iepazīties ar IKT profesijas perspektīvām, apmeklējot nozares uzņēmumus, tai skaitā Lattelecom. Tomēr, lai attīstītu Latvijas digitālo konkurētspēju Eiropas un pasaules līmenī, mums ir mērķtiecīgi jāaudzina savi jaunie IKT talanti, liekot uzsvaru uz eksakto zināšanu, tajā skaitā programmēšanas, apgūšanu”, norāda Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

    „E-prasmju nedēļa IKT nozarei ir darbīgs laiks, jo piecu dienu laikā intensīvā tempā cenšamies iedzīvotājiem, komersantiem, jaunajiem uzņēmējiem, topošajiem IKT speciālistiem atgādināt e-vides priekšrocības un jaunumus, kā arī nostiprināt zināšanas un izpratni par ieguvumiem, digitalizējot savu darba vidi, izmantojot e-pakalpojumus un atsakoties no papīra dokumentu aprites. Organizējot seminārus uzņēmumiem reģionos, ar gandarījumu secinājām, ka komersanti aktīvi izmanto e-vides priekšrocības un interese par IKT rīkiem darba efektivitātes uzlabošanai un konkurētspējas paaugstināšanai vairs nav tikai teorētiska. Iepriekšējos gados, stāstot iedzīvotājiem, piemēram, par elektronisku dokumentu vadību, visvairāk bija jāakcentē tas, kāpēc tā ir nepieciešama. Šogad iedzīvotājus vairāk interesēja praktiski jautājumi – kā digitāli sistematizēt dokumentus, profesionāli „knifi” biznesa procesu optimizēšanai, tos automatizējot, kā arī darījumu attālinātas kārtošanas likumiskā puse. Viens no katra semināra dalībniekiem arī saņēma iespēju savā uzņēmumā ieviest AS RIX Technologies izstrādāto dokumentu vadības sistēmu Namejs. Tas ļaus uzņēmumam pašam izmēģināt un pārliecināties, cik laika un resursu izdodas ietaupīt, organizējot dokumentu un uzdevumu apriti elektroniski, drošā un ērtā vidē. Jelgavas uzņēmums SIA „Komandors” jau dažas dienas pēc e-prasmju nedēļas ir uzsācis darbu pie sistēmas ieviešanas. Ceram, ka šādi e-prasmju nedēļā dzimuši pozitīvi sadarbības piemēri, iedvesmos arī citus uzņēmējus,” stāsta LIKTA valdes un AS „RIX Technologies” valdes locekle Eva Butāne.

    „Ik dienu strādājot ar skolotājiem, esam novērojuši, ka gadu gaitā prasmes datoru lietošanā ir ievērojami augušas. Daudziem skolotājiem tieši E-klase bijusi par iemeslu tam, lai šīs prasmes apgūtu. Pasākumi, kas tika organizēti „E-prasmju nedēļas” ietvaros, ir ļoti noderīgi. Tie ir jauni izaicinājumi, ko māca risināt, lai cilvēki prastu apieties ar jaunajām tehnoloģijām un nebūtu pakļauti riskam drošības jautājumos. Vecāka gada gājuma cilvēkiem vairāk nepieciešams apgūt vispārīgās prasmes, lai šajā e-gadsimtā nepaliktu aiz borta. Jaunajiem, savukārt, jāapgūst jaunas uzvedības iemaņas, lai sevi pasargātu no apkrāpšanas, apvainojumiem un citām nepatikšanām,” stāsta portāla „E-klase” galvenā redaktore Dita Lapsa.

    „E-prasmju nedēļu” ik gadu rīko LIKTA sadarbībā ar VARAM, bet galvenie partneri ir nozares uzņēmumi – SIA „Lattelecom” un AS „RIX Technologies”. Galvenais informatīvais partneris ir lielākais izglītības portāls Latvijā E-klase.lv, bet informatīvais atbalstītājs ir portāls Skolotajs.lv.

    Šī informatīvā kampaņa Latvijā un citās ES dalībvalstīs, demonstrējot digitālajā laikmetā dzīvojošajai sabiedrībai e-prasmju nozīmi darbā, karjeras attīstībā un cilvēka personiskajā izaugsmē, tiek organizēta EK programmas “e-Skills for Jobs 2014” ietvaros.

    E-prasmju-nedela-skaitlos

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma