Web Analytics
More
    Reklāma

    Jolla izziņo Sailfish OS 1.0 un pieejamību uz Android ierīcēm

    Jaunākie raksti

    Bijušo Nokia darbinieku izveidotais uzņēmums Jolla nodarbojas ar to, kas inženieriem pēc sadarbības līguma ar Microsoft parakstīšanas bija liegts zem Nokia jumta – veido paši savu uz Linux bāzēto Sailfish OS mobilo operētājsistēmu. Tā ir veidota balstoties uz atvērtiem standartiem un ir kā pretspars tādām slēgtām platformām kā iOS, Windows Phone un savā ziņā arī Android, kur atvērtība lielā daļā gadījumu ir tikai mārketinga triks.

    Pagājušā gadā Jolla prezentēja pirmo Sailfish OS darbināto viedtālruni un pavisam nesen arī man bija iespēja ar to padarboties. Tehniski ierīce ir uzbūvēta ļoti labi un Sailfish saskarne ir krietni savādāka un interesantāka par pierastajām Android un iOS saskarnēm. Centīšos tuvākajā laikā sagatavot šīs ierīces apskatu.

    Reklāma

    [youtube=http://youtu.be/lfAixpkzcBQ]

    Šodien Jolla izplatīja paziņojumu par jaunāko Sailfish OS 1.0 versiju un platformas attīstības plāniem. Sailfish OS izstrāde notiek ļoti strauji un jaunākajā programmatūras versijā ir veikti ātrdarbības, kameras un baterijas lietojuma uzlabojumi. Pēc skaita ceturtais programmatūras atjauninājums būs pieejams jau martā un tas vienlaicīgi platformu padarīs gatavu plašākai komerciālai izplatīšanai.

    Uz Sailfish ierīcēm var darbināt arī Android mobilās lietotnes, ko var iegūt pašu spēkiem vai izmantojot Yandex aplikāciju veikalu. Tāpat populāriem servisiem, piemēram, Facebook, Twitter, WhatsApp un Foursquare jau ir radītas arī Sailfish OS aplikācijas. Drīzumā Jolla izlaidīs Sailfish lietotāja saskarnes palaidēju un ar to Android ierīču lietotāji varēs iepazīties ar Sailfish lietotāja saskarni. Tāpat šī gada pirmajā pusē tiks izlaista Sailfish OS versija, ko varēs lejupielādēt ikviens un uzstādīt uz saderīgām Android ierīcēm kā pamata operētājsistēmu. Tā kā Sailfish OS platforma tehniski veidota, lai darbotos arī uz Android ierīcēm, tad jau šogad varēsim mēģināt to uzstādīt uz mūsu telefoniem. Pagaidām Sailfish OS ir izdevies uzstādīt uz Samsung Galaxy, Google Nexus un Sony Xperia sērijas viedtālruņiem. Jolla valdes loceklis Antti Saarnio norāda, ka pagājušajā gadā Ķīnā vien uzreiz pēc iegādes tika pārinstalēti aptuveni 100 miljoni Android ierīču un tas liek ar optimismu raudzīties arī Sailfish OS nākotnē.

    Pagaidām Jolla viedtālruņus var iegādāties Jolla interneta veikalā un aktuālais produkts maksā 399 eiro. Šobrīd noris pārrunas par šo ierīču izplatīšanu Krievijā, Indijā, Honkongā un dažās Eiropas valstīs. Tāpat Jolla aktīvi strādā pie sadarbības izveidošanas ar dažādiem uzņēmumiem un darbam jau ir pirmie augļi. Jolla ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Angry Birds radītāju Rovio, kas radīs speciālus The Other Half Angry Birds vāciņus Jolla telefonam un ir panākta vienošanās ar F-Secure, kas Jolla ierīču klientiem nodrošinās drošus mākoņpakalpojumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Emīls
    22.02.2014 14:00

    Ceru, ka tuvākajā laikā Jolla būs pieejams arī Latvijā! :)

    edgars
    25.02.2014 10:19
    Reply to  Emīls

    Telefons sen jau ir pieejams, es dabuuju decembra saakumaa ;)

    Emīls
    26.02.2014 23:44
    Reply to  edgars

    es domaaju veikalaa noperkams…

    edgars
    26.02.2014 23:58
    Reply to  Emīls

    Tas gan nenotiks aatri. Vismaz ne ar pirmo modeli.

    c
    03.10.2014 21:35

    Dumb phone 10 aplikacijaam par 400 eur, tiesi to mums vajag.

    Kaspars
    17.11.2014 15:54

    “Centīšos tuvākajā laikā sagatavot šīs ierīces apskatu”

    search funkcija kaut ko neatgriež, vai arī kāds te nav turējis solījumu? ;)
    manuprāt, pietiekami interesanta (unikāla)tēma, lai par pieredzi ar šo telefonu uzrakstītu smalkāk :)

    Reklāma