Web Analytics
More
    Reklāma

    “Vast” un “SpaceX” 2025. gadā orbītā plāno izvietot pirmo komerciālo kosmosa staciju

    Jaunākie raksti

    Kosmosa startaps “Vast” nācis klajā ar plāniem 2025. gada augustā orbītā nogādāt pirmo komerciālo kosmosa staciju “Haven-1”. Misiju paredzēts veikt kopā ar Īlona Maska vadīto “SpaceX“, kas nodrošinās gan kosmosa stacijas izvietošanu orbītā, gan vēlāk arī apkalpes nogādāšanu stacijā.

    Uzņēmums “Vast” plašāk varētu būt zināms ar savu ambiciozo ideju uzbūvēt 100 metrus garu, modulāru mākslīgo kosmosa staciju ar mākslīgo gravitāciju. Tiesa, kompānijas tuvākie plāni ir mazliet pieticīgāki, radot un orbītā izvietojot izmēros mazāku kosmosa staciju “Haven-1”. Paredzēts, ka sākotnēji tā darbosies autonomi, taču vēlāk kļūs par atsevišķu moduli lielākā kosmosa stacijā.

    Reklāma

    “Haven-1” ir pietiekami maza, lai to varētu palaist ar “SpaceX” “Falcon 9” nesējraķetes palīdzību. Plānots, ka šajā kosmosa stacijā vienlaicīgi varēs uzturēties līdz četriem astronautiem, kurus uz turieni nogādās “SpaceX” kosmosa kuģis “Dragon”. Paredzēts, ka apkalpe šajā kosmosa stacijā varēs uzturēties līdz 30 dienām, kuru laikā lielākoties nodarbosies ar pētniecību.

    Mazliet vēlāk misijas “Vast-1” ietvaros “Haven-1” tiks nogādāti pirmie četri astronauti. Pagaidām vietas uz klāja vēl ir brīvas – pieteikties aicināti gan profesionāli astronauti no kosmosa aģentūrām, gan privātpersonas, kuru mērķis ir veikt zinātnisku vai filantropisku darbu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma