Web Analytics
More
    Reklāma

    Uzņēmējiem būs iespēja pieteikties ES finansējumam procesu digitalizācijai

    Jaunākie raksti

    Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) datiem Latvija uzņēmumu digitālo tehnoloģiju integrācijas jomā pērn ierindojās vien 23. vietā starp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, un gandrīz visi rādītāji ir zemāki par ES vidējo rādītāju. Lai veicinātu uzņēmumu digitalizāciju un ražošanas procesu, produktu un pakalpojumu konkurētspēju, Latvijas uzņēmumiem jau drīzumā būs iespēja pieteikties ES fondu finansējumam vairāk nekā 40 miljonu eiro apmērā digitalizācijas pasākumu īstenošanai. Finansējumu var saņemt kā valsts attīstības finanšu institūcijas “Altum” vai Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) aizdevumu, uz kuru var pretendēt pēc īpaša digitālā brieduma testa izpildīšanas.

    Lai pieteiktos finansējumam, uzņēmumiem vispirms ir jāizpilda Eiropas Digitālās inovācijas centra (EDIC) digitālā brieduma tests, atbildot uz jautājumiem par uzņēmuma un darbinieku gatavību digitalizācijai, aktuālajām un plānotajām digitalizācijas jomām, datu pārvaldību un savienojamību, automatizāciju u. c. Pēc testa izpildīšanas uzņēmumi saņems ceļa karti ar informāciju par nepieciešamajām investīcijām un valsts atbalstu digitalizācijas veicināšanai.

    Reklāma

    Viens no investīciju projekta partneriem, kas nodrošinās pilnu atbalsta ciklu, t. sk. klientu konsultācijas, ir IT un datu pakalpojumu grupa “Squalio”, kas specializējas programmatūras licencēšanas un pārvaldības pakalpojumu sniegšanā. Lai arī finansējums vēl nav praktiski pieejams un tiks izsludināts tuvāko nedēļu laikā, “Squalio” jau šobrīd rosina uzņēmējus neatlikt sagatavošanās darbus un jau laikus izzināt sava biznesa vajadzības, apzināt piemērotākos instrumentus un tos izvērtēt, kā arī iepazīties ar programmu nosacījumiem un sagatavoties digitālā brieduma testam. Lai pārliecinātos par to, vai uzņēmums kvalificējas finansējuma piešķiršanai, “Squalio” aicina pieteikties bezmaksas digitālā brieduma pašpārbaudes konsultācijai šeit un saņemt palīdzību uzņēmuma potenciāla īstenošanā.

    “Jau 25 gadus Latvijā nodrošinām IT infrastruktūras un mākoņpakalpojumus uzņēmumiem, un esam atzīts un sertificēts IT partneris pie lieliem programmatūru ražotājiem kā Microsoft, Adobe, Oracle u. c. Tāpēc labi redzam kopējo situāciju, uzņēmumu stiprās un ne tik stiprās puses digitalizācijas gaitā. Šī būs lieliska iespēja uzņēmējiem saņemt ekspertu redzējumu par savām izaugsmes iespējām un tam nepieciešamajiem risinājumiem, kā arī apgūt ES līdzekļus konkurētspējas stiprināšanai. Šobrīd ātrums, ar kādu mainās pasaule un tai līdzi arī tirgus noteikumi, ir neticams, un bez digitalizācijas un automatizācijas palīdzības tam tikt līdzi nebūs iespējams,” saka “Squalio” Mazo un vidējo uzņēmumu biznesa attīstības vadītājs Artūrs Lazdekalns.

    Mazo un vidējo uzņēmumu īpatsvars, kuriem ir vismaz digitālās intensitātes pamatlīmenis, Latvijā ir 38%, kamēr ES vidējais rādītājs sasniedz 55%, rāda DESI dati. Tikai 9% uzņēmumu izmanto lielos datus, tikai 15% lieto e-rēķinus, un arī uzņēmumu, kuri izmanto mākoņpakalpojumus, Latvijā ir krietni mazāk (22%) nekā vidēji ES (34%). Tikai 7% no Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu apgrozījuma veido e-komercija.

    Lai veicinātu procesu digitalizāciju uzņēmējdarbībā, ES finansējumu ar “Altum” vai LIAA atbalstu varēs saņemt uzņēmumi, kas gatavojas investēt tādās jomās kā tehnikas un iekārtu iegāde (izņemot standarta biroja tehniku un datortehniku pamata darbības nodrošināšanai), finanšu, grāmatvedības, administrācijas, dokumentu vadības, projektu vadības u. c. sistēmu savietojamība, risinājumi cilvēku resursu vadībai, darba laika uzskaitei, darba deleģēšanai un personāla iesaistei, novērtēšanai un motivācijai, darījumu vadības automatizācija, e-komercija, digitālais mārketings, noliktavu pārvaldības sistēmas, energoresursu pārvaldība, datu drošība un glabāšana, lietu internets, viedie mobilitātes risinājumi, satiksmes monitorings, ražošanas un biznesa procesu vadība un automatizācija, kvalitātes kontroles sistēmas, datu sinhronizācija un analītika, biznesa analītika, lielo datu analītika, procesu un produktu digitalizācijas un inovāciju attīstības stratēģija u. c.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Marģeris
    27.03.2023 21:53

    protams, kaut kāds mistisks Squalio ievāks piķi un taisīs softu uz ms azūriem un sazin vēl ko.

    digitalk
    27.03.2023 23:38
    Reply to  Marģeris

    mistisks tas kantoris nav, bet tipiski bezjēdzīgi mākoņstūmēju risinājumi gan (īpaši mazajam biznesam).

    Reklāma