Web Analytics
More
    Reklāma

    Vaiomingas štats ASV līdz 2035. gadam vēlējās pārtraukt elektroauto tirdzniecību

    Jaunākie raksti

    Jā, jūs izlasījāt pareizi. Nē, virsrakstā nav kļūdas. Kamēr atsevišķi ASV štati steidz noteikt brīdi, kad jāpārtrauc ar iekšdedzes dzinēju aprīkotu mašīnu tirdzniecība, Vaiomingas štata likumdevēji vēlējās iet pretējā virzienā, nosakot, ka līdz 2035. gadam jāpārtrauc elektroauto tirdzniecība šī štata robežās.

    Virzītais projekts saņēma sākotnēju atbalstu no Vaiomingas štata Pārstāvju palātas dalībniekiem un senāta. Kā uzsvera viens no projekta virzītājiem Džims Andersons, Vaiomingas naftas un dabasgāzes industrija štatā radījusi neskaitāmas darbavietas un nesusi ienākumus.

    Tāpat tiek skaidrots, ka Vaiomingā trūkst uzlādes infrastruktūras, kas plašu elektroauto izmantošanu padara nepraktisku. Savukārt infrastruktūras izbūvē būtu jāiegulda milzīgi līdzekļi, kā arī jāatrod papildus veidi, kā ražot elektrību, lai to visu uzturētu un klienti tiešām varētu lādēt mašīnas.

    Vaiomingas štata senators Braiens Boners norāda, ka viņš vēlas redzēt reālajai dzīvei atbilstošus, praktiskus risinājumus klimata krīzei, tā vietā, lai tiktu uzspiesta tehnoloģija, kas nav gatava. Šis projekts gan tik un tā uzskatāms par politisku triku, jo tas rakstīts tādiem vārdiem, kas nenorāda uz aizliegumu. Respektīvi, tajā aicināts ierobežot elektroauto pirkšanu un tirdzniecību ar mērķi to pilnībā pārtraukt līdz 2035. gadam, bet nav minēts, ka tas tiks pilnībā aizliegts. Pat, ja tas stātos spēkā, tam nebūtu juridiska spēka aizliegt elektroauto tirdzniecību. To drīzāk var nosaukt par aicinājumu nepirkt elektriskās mašīnas, taču tās Vaiomingā jebkurā gadījumā būtu legāli lietot. Arī projekta virzītāji atzīst, ka šis ir mājiens tādiem štatiem kā Kalifornija – ne visi vēlas skriet un lietot elektroauto.

    Beigu beigās par šo jautājumu tika diskutēts Vaiomingas Senāta Minerālu, ekonomikas un biznesa attīstības komitejā, kur priekšlikums tika noraidīts. Tiesa, debates esot bijušas gana karstas un viedokļi esot dalīušies. Piemēram, tika norādīts, ka štatā ir lielas minerālu rezerves, kas var tikt izmantotas elektroauto bateriju ražošanā un štats no tā patiesībā būtu tikai ieguvējs. Taču bija arī pretinieki, kas ieteica slēgt atsevišķus ceļus elektroauto lietotājiem ziemā, lai neriskētu ar dzīvībām, ja beidzas elektrība.

    Vaiomingā 2021. gadā tika iegūti 85 miljoni barelu naftas un štats bija astotais lielākais naftas ieguvējs ASV. Jāatzīmē, ka reģions, kurā atrodas Vaiominga un vēl vairāki citi štati, ASV kontekstā uzskatāms par dziļiem laukiem, kur jaunākās tehnoloģijas nav ieviesušās tik strauji vai devušas tādu labumu kā lielpilsētās dzīvojošajiem. Vaiominga ir vismazāk apdzīvotais ASV štats.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bats
    19.01.2023 11:28

    Daži ASV štati ir kā karikatūra par pasauli, kurā galēji labējās idejas nevis tiek izsmietas, bet visi notic, ka tā ir tautas griba, jo štata vēlēšanās atlikusi izvēle starp dažiem labējā radikālisma pustoņiem.

    Skābene
    19.01.2023 12:39
    Reply to  Bats

    Ja štata pamata ienākumus nodrošina naftas rūpniecība un puse štata iedzīvotāju strādā naftas ieguves un pārstrādes sfērā, tad šim štatam tā ir liela problēma.

    Bats
    20.01.2023 07:26
    Reply to  Skābene

    Štats, kas nav spējis saskatīt no kuras puses vējš jau gadus 10 pūš, problēmu risina, bāžot galvu smiltīs. Vai visu šo naftu tur pat štata robežās pārstrādā par degvielu un visu tur pat salej automašīnās? Tas var būt strādātu Kalifornijā vai Floridā, bet Vaiomingā teju neviens nedzīvo! Naftas un gāzes ieguves darba vietu skaits štatā ir atkarīgs no pieprasījuma pēc tās ārpus štata robežām nevis no tā vai tas knapais pusmiljons iedzīvotāju turpinās braukt ar dīzeļpikapiem. Tā vietā lai tālredzīgi domātu, ko darīs tālāk un investētu nākotnē, politiķi makšķerē balsis sabiedrības mazākizglītotajā “They took our jobs!” demogrāfijā. Kas notiks ar to Vaiomingu, kad pienāks 2035.gads un tajā nebūs izveidota uzlādes infrastruktūra līdz ar to citu štatu iedzīvotājiem ar saviem EV to pat nebūs iespējams šķērsot (500km bez uzlādēm pa starpu) vai izvēlēties par brauciena galamērķi. Apbrīnojami populisti.

    El Loco
    24.01.2023 00:58

    Šis štats būs pirmais, kas aizliegs mašīnu tirdzniecību! :D

    Reklāma