Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei Watch D apskats – viedpulkstenis ar ko var izmērīt asinsspiedienu un elektrokardiogrammu

    Jaunākie raksti

    Huawei Watch D bez lielas domāšanas var saukt par unikālāko viedo pulksteni, kāds ir pie mums pabijis uz testiem. Cik var noprast, burts “D” pulksteņa nosaukumā apzīmē doctor jeb ārstu, jo Huawei Watch D tomēr ir vairāk paredzēts asinsspiediena un elektrokardiogrammas mērījumiem, kamēr sirdsdarbības, SpO2 ir pieejami, bet mazāk uzsvērti pulksteņa iespēju klāstā.

    Huawei Watch D ir neierasti plata siksniņa, tā arī veidota no vairākiem ne pārāk izturīgiem slāņiem, bet tam ir savs iemesls, jo pulkstenis piedāvā asinsspiediena mērījumus, kam nepieciešams piepūst speciālu maisiņu ap plaukstas locītavu nolasījumu veikšanai. Par šo parunāsim nedaudz vēlāk.

    Reklāma

    Man gan jāsaka, ka Huawei Watch D savā tapšanas ceļā pazaudējis pāris iespējas, kas man šķistu būtiskas – pulkstenim nav iebūvēta barometra, kas man ir liels pārsteigums.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: HarmonyOS 2
    • Aizsargstikls: ražotājs nav precīzi nosaucis stikla izturības parametrus
    • Korpusa materiāls: alumīnijs (korpuss) un keramika (aizmugurē)
    • Izmēri: 51 x 38 x 13.6 mm, der plaukstas locītavai ar apkārtmēru aptuveni 161 – 200 mm, pieejama arī īsā siksniņa 130 mm – 160 mm plaukstas locītavām
    • Ekrāns: 1.64 collas 456 x 280, PPI 326, AMOLED
    • Svars: 40.9 g (bez siksniņas)
    • Izturība: ūdensizturīgs (līdz 30 metriem), IP68
    • Akumulators: aptuveni 7 diennaktis, bezvadu uzlāde
    • Atrašanās vieta: GPS, GLONASS
    • Ielādējamas kartes: nav
    • Sensori: sirdsdarbības, SpO2, kompass, ādas termometrs, akselerometrs, asinsspiediena un elektrokardiogrammas (elektrokardiogramma šobrīd pie mums darbojas bez ierobežojumiem)
    • Savienojumi: Bluetooth 5.1, NFC, GPS
    • Krāsas: tikai melna, nestandarta 30 mm siksniņa
    • Cena: ap 400 eiro pie sakaru operatoriem

    Izskats un uzbūve

    Huawei Watch D ir vēl viens HarmonyOS darbinātais viedais pulkstenis no Huawei. Kā jau zināms, man pašam ļoti patīk Huawei Watch sērijas pulksteņi, jo tiem ir lielisks akumulatora darbības laiks un saprātīgs iespēju klāsts. Huawei vienīgi pieklibo iespējas datus sinhronizēt ar citām fitnesa lietotnēm, bet par šo nedaudz vēlāk.

    Huawei Watch D būvēts ļoti pamatīgs, tas ir 13.6 mm biezs, tātad šis ir viens no biezākajiem viedajiem pulksteņiem pasaulē. Apple Watch Ultra ir aptuveni 1 mm biezāks, un tas kaut ko pasaka par Huawei Watch D.

    Uzreiz jāsaka, ka Huawei Watch D nav no vieglākajiem pulksteņiem šaisaulē – šis viedpulkstenis sver 91 gramu kopā ar siksniņu. Toties pulksteņa svaru uz rokas cenšas kompensēt platā 30 mm siksniņa.

    Siksniņai no ārpuses ir parasts silikons, kamēr iekšpusē ir auduma materiāls, kas paslēpj un sargā asinsspiediena mērīšanai paredzēto maisiņu. Asinsspiediena mērīšanas laikā maisiņš tie piepūsts, nu gluži kā mērot asinsspiedienu ar jebkuru citu ierīci. Man gan rodas sajūta, ka šis maisiņš ir ļoti trausls, tā dzīves cikls varētu būt stipri īsāks par pulksteņa paredzamo dzīvi.

    Huawei Watch D siksniņas aizdare risināta ar parastu aizklikšķināšanu ciet, bet tai nav nekāda veida aizsardzības pret netīšu atvēršanu un izmēģināšanas laikā pāris reizes pulkstenis gandrīz šādi nonāca uz zemes. Siksniņas garumu arī nav diez ko ērti piergulēt, tam pulksteni nāksies ņemt nost no rokas. Šī ir nianse, kas būs svarīga, ja vēlēsies veikt precīzākus veselības mērījumus.

    Pulkstenim ir bezvadu uzlādes doks, bet ar parastu Qi lādētāju man neizdevās Huawei Watch D uzlādēt. Lādēšana ir visai lēna, jārēķinās ar kādām 2 stundām, lai pulksteni pilnībā uzlādētu.

    HarmonyOS un lietotne

    Protams, arī Huawei Watch D darbina HarmonyOS 2 operētājsistēma, kas lieliski sadarbojas ar pulksteni. HarmonyOS 2 operētājsistēma ir loģiski izveidota, tā ir ļoti ātra un gandrīz nekad nav vērojamas aiztures.

    Šoreiz gan HarmonyOS 2 operētājsistēmas iespējas ir vienkāršotas, lai dotu vietu asinsspiediena mērīšanai. Kā jau minēju iepriekš, man barometrs tomēr noderētu, bet tā te nav. Ik uz soļa jūt, ka Huawei Watch D pamatā paredzēts dažādiem veselības mērījumiem, bet sporta iespējas pastumtas kaut kur stipri malā.

    Ja runājam par sportu, tad te ir aptuveni 70 dažādi sporta paveidi, bet nav nekā unikāla – te nav golfa spēles vai niršanas, bet ir gaisa pūķa laišana un makšķerēšana.

    Viedtālruņa lietotne ir jau ierastā. Faktiski te ir veselas trīs lietotnes jāuzstāda, lai Huawei Watch D sāktu darboties – HMS Core, App Gallery un Huawei Health.

    Visai skumīgs skats ir uz savienotajiem sportošanas servisiem sporta datu uzkrāšanai un analizēšanai. Šobrīd Huawei piedāvā Health lietotnē tikai Adidas running un Komoot. Kā jau vēsta nosaukums, Adidas running ir vairāk paredzēts skrējējiem, kamēr Komoot spēkus koncentrē uz velobraukšanu. Datus uz savienotajiem servisiem nākas sinhronizēt manuāli.

    Huawei Health lietotnē vari pārvaldīt pulksteņa iestatījumus un arī pielāgot ciparnīcu dizainus. Dizaini pieejami par maksu vai bez maksas. Biju domājis, ka kantainajai ciparnīcai būs švaks dizainu klāsts, bet te ir, no kā izvēlēties. Pagaidām gan nav pārāk daudz super glītu un funkcionālu dizainu. Apaļajām ciparnīcām Huawei krājumos ir ļoti labs bezmaksas ciparnīcu klāsts.

    Veselības mērījumi

    Uzreiz atzīmēšu, ka man nav tik glauna pulksteņa, lai varētu salīdzināt Huawei Watch D nolasītos datus – pulkstenis ziņos par SpO2, kas ir visai ierasts mērījums, bet te ir arī ādas temperatūras (manuprāt, absolūti bezjēdzīgs mērījums) sensors, asinsspiediena un elektrokardiogrammas mērījumiem nepieciešamie sensori.

    Te būtu jānorāda, ka visi šie mērījumi ir tieši tik precīzi, cik būsi gatavs precīzi pieregulēt siksniņu. Īpaši tas attiecas uz ikdienas mērījumiem, kas norit fonā – ja turēsi siksniņu pārāk maz pievilktu, mērījumi nebūs lietojami. Un vismaz man nepatīk nēsāt sažņaugtu pulksteņa siksnu.

    Elektrokardiogrammas mērījumi ir pilnībā manuāli, jo te ar otru roku jāpiespiež sarkanā poga 30 sekundes, arī asinsspiediena mērījumi jāveic pēc instrukcijas un manuāli. Šī nav sūdzība, jo diez vai vēlēsies, lai pulkstenis pēkšņi pats sāk sapūst rokas siksnu, sažņaudzot plaukstas locītavu.

    Kā jau minēju, man nav citu ierīču, kam pretstatīt SpO2, asinsspiediena un elektrokardiogrammas datus, tāpēc nevarēšu komentēt, cik tieši Huawei Watch D ir precīzs vai neprecīzs. Labā ziņa ir tā, ka asinsspiediena mērījumiem iespējams iestatīt arī viesa režīmu, lai varētu asinsspiedienu mērīt arī ģimenes locekļiem, bet te nāksies paķimerēties ar siksniņas izmēru pieregulēšanu.

    Nobeigumā

    Huawei Watch D būtu dēvējams par nišas produktu, jo te pamatīgs uzsvars likt uz dažādiem veselības mērījumiem, kamēr ikdienas iespējas un pat sporta iespējas pastumtas uz otro plānu. Godīgi sakot, es arī nemaz negribētu sportot ar Huawei Watch D, jo siksniņa ļoti ātri kļūst mitra, tā ir plata, tai iekšā ir audums un attiecīgi rokas āda ātri kļūst mitra, bet žūst zem siksniņas ļoti gausi. Asinsspiediena mērīšanai nepieciešamais piepūšamais maisiņš šķiet ļoti trausls, kas arī nepārliecina ar Huawei Watch D līst dubļos un salā.

    Ja skatāmies uz Huawei Watch D kā veselības sekošanas ierīci, tad būtu jāpārliecinās, vai pulkstenis ir gana precīzs. Elektrokardiogrammas un asinsspiediena mērījumus parasti neveic aiz neko darīt. Te ir jāsamēro pulksteņa spējas ar to, ko no Huawei Watch D sagaidi. Labāk konsultējies ar savu ģimenes ārstu pirms šo ierīci sāc izmantot nopietnai veselības stāvokļa novērošanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Visvaldis Pū
    04.01.2023 13:05

    Viss liecina, ka lieliska ierīce. Diemžēl uzrakstīts gan kā 1. klases sacerējums.

    Kursors.lv
    04.01.2023 14:37
    Reply to  Visvaldis Pū

    Kā varam palīdzēt? Kas palika neskaidrs pēc šī apskata izlasīšanas un teksta saprašanas?

    Tītars
    06.01.2023 16:44
    Reply to  Visvaldis Pū

    Klasiska Latvieša atsauksme. Ir slikti, bet kas? Neviens nezin? Būtu vismaz teikumu vai divus uzrakstijis ja reiz tik tālu tiki. Komentārs bēdīgāks par 1. klases sacerējumu.

    Edgars
    04.01.2023 15:42

    Gaidīju bet nesagaidīju praktiski vienīgo būtisko šādas ierīces apskata informāciju- vai asinsspiediena u.c. veselības datu mērījumi ir vai nav precīzi… :(

    Kursors.lv
    04.01.2023 16:10
    Reply to  Edgars

    Un kā, Tavuprāt, mēs šo varam noteikt? Visas šīs ne medical grade tipa ierīces ir jāuztver kā informatīvi gadžeti uz kuru rādījumiem nebūtu jābalsta nekādi ar veselību saistīti lēmumi.

    Elektriķis
    04.01.2023 16:26

    Ja ar kardiogrammu varētu būt problēmas, tad asinspiediena rādījumu gan censtos salīdzināt ar lielā aptiekas mērītāja rādījumiem. Protams izmērot abām rokām un vairākas reizes.

    Kursors.lv
    04.01.2023 16:31
    Reply to  Elektriķis

    Un vai rezultāti būs kaut cik vērā ņemami?

    Elektriķis
    04.01.2023 16:59

    Kaut cik jā. Saprotu ka daži medicīniskie mērījumi ir visai apšaubāmi, bet tomēr ir daži, kurus var pārbaudīt – piemēram sirds puksti minūtē. Asinsspiediens ir robežgadījums.

    Edgars
    04.01.2023 19:37
    Reply to  Elektriķis

    Var salīdzināt kaut vai ar kādu videju omron asinsspiediena mērītāju kas skaitās mājas apstākļiem uzticams darbariks

    Kursors.lv
    04.01.2023 19:49
    Reply to  Edgars

    Jā, labi, un ko tālāk? Tas var radīt mūsu lasītājiem mānīgu priekšstatu, ka šis produkts ir medical grade ierīce, ko var izmantot, lai kontrolētu veselības stāvokli. Nē, mēs pavisam noteikti tādu atbildību nevaram uzņemties. Tas ir pārāk riskanti.

    Elektriķis
    04.01.2023 20:18

    Ir taču zvaigznītes un sīkie burtiņi raksta beigās :)
    Kādēļ tieši asinsspiediens? Tādēļ ka šādiem pulksteņiem asinsspiediena mērījums ir unikāla lieta.

    Kursors.lv
    04.01.2023 20:24
    Reply to  Elektriķis

    Mūsu “zvaigznītes un sīkie burtiņi” ir fakts, ka nesalīdzinām to ierīci ar medical grade ierīcēm. Tā ir apzināta izvēle.

    Edgars
    05.01.2023 07:35

    Tad kapec vispār rakstīt par kaut ko, ja nevērtēt konkrētās ierīces galveno selling point? :) nez, es nesaprotu… :)

    Kursors.lv
    05.01.2023 07:43
    Reply to  Edgars

    Ko nu kurš uzskata par galveno selling point. Tas ka ražotājs uzskata, ka ierīce ir spējīga precīzi izmērīt asinsspiedienu nenozīmē, ka mēs domāsim tāpat.

    Čiekurs
    05.01.2023 09:35

    Nu bet šī ir patiesi unikāla ierīce, kas ir arī minēts jau pašā apskata sākumā. Ja nepārbauda, vai tiešām ražotājs nemelo no savas puses, tad kāda jēga ko tādu apskatīt?
    Citām ierīcēm kkādu īpašo specifiku taču testējat padziļināti. Un kā jau te augstāk komentāros minēja, vajag ar izdzīvošanas instinktu neapveltītajiem atrunāt, ka tests nav 100% precīzs.

    Garāmgājējs
    05.01.2023 11:23

    Tas tāpat kā paņemt uz testu telefonu, ko ražotājs pozicionē kā jaudīgāko iekārtu tirgū, bet notestēt viņu uz to, cik labi var ar to atvērt alus pudeles. Ļoti noderīgi lasītājam, žurnālistika augstākajā pakāpē

    Kursors.lv
    05.01.2023 11:30
    Reply to  Garāmgājējs

    Tieši pudeļu atvēršanu mēs šoreiz izvēlējāmies netestēt.

    Opis
    05.01.2023 15:23
    Reply to  Elektriķis

    Esot precīzi. Salīdzināšu ar aptiekas spiediena mērītāju un uzrakstīšu.

    Diginauts
    04.01.2023 16:36

    Galīgi neinteresē lai vinnijs pūks zinātu kad es guļu vai klapēju gaļu un cik labi pulss turās tajā visā.

    Munins
    06.01.2023 10:12

    Esmu lietojis līdzīgus uz rokas liekamus pulksteņ veidīgus asins spiediena mērītājus un teikšu, ka pulsu un spiedienu tie mēra neprecīzi. Tos var izmantot tikai, lai aptuveni uzzinātu vai spiediens paaugstināts. Vēlams pārbaudīt spiedienu pie ārsta un pēc tam ar tādu viedpulksteni, lai uzzinātu par cik tie melo un vēlēk šo kļūdu ņemt vērā lietojot viedpulksteni.

    Alex
    13.01.2023 14:59

    Vai Huawei ir sertificējis EKG Latvijā? Jo cik esmu sapratis vairākiem ražotājiem šis ir, bet nedrīkst izmantot tur, kur nav sertificēts.

    Reklāma