Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Zephyrus M16 GU603 spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā pusgadā pie mums nonāk visai mazs spēlēm paredzēto klēpjdatoru skaits, kas gan ir visai saprotami, jo visi tik ļoti gaidīja jaunos Intel un AMD galddatoru procesorus, kā arī jaunās Nvidia videokartes. Nu pie mums atbraucis aptuveni gadu vecs ASUS ROG Zephyrus M16 GU603 klēpjdators ar Core i9 procesoru un GeForce RTX 3070 videokarti, turklāt šī klēpjdatora cena varētu būt ne mazāka par 3000 eiro atsūtītajā aprīkojumā.

    No apskata viedokļa, protams, tik brangi aprīkots klēpjdators šķiet forši, bet būtu jāsaprot, ka šādu vai līdzīgas cenas spēlēm paredzētu monstru ne katrs varēs atļauties. Iespējams, tas ir arī iemesls, kāpēc ROG Zephyrus M16 tā arī nespēju Latvijā atrast nevienā uzticamā veikalā.

    Reklāma

    Nevajadzētu gan ROG Zephyrus M16 pilnībā nokristīt par spēļu datoru, jo tam ir 16:10 malu attiecības ekrāns ar pamatīgu izšķirtspēju, kas var noderēt darbos, bet tāpat ir jānorāda, ka šis klēpjdators mēdz karst un ventilatori griežas gandrīz nepārtraukti pat pie zemām slodzēm.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i9-11900H 2.5 GHz (24 MB cache, līdz 4.9 GHz, 8 kodoli)
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 3070 ar ROG Boost līdz 1390 MHz pie 80 W vai 100 W ar Dynamic Boost, 8 GB GDDR6
    • RAM: 32 GB DDR4 SO-DIMM (max 48 GB)
    • Ekrāns: 16 collas, 16:10 (2560 x 1600, WQXGA), 165 Hz, matēts, PANTONE Validated
    • SSD: 2 TB NVMe PCIe 4.0
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0b, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C ar DisplayPort un power delivery, 1x RJ45 LAN port, 1x Thunderbolt 4 ar DisplayPort un power delivery, 1x karšu lasītājs (microSD)
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 (802.11ax) Dual band 2×2 + Bluetooth 5.2
    • Izmēri: 35.5 x 24.3 x 1.99 ~ 1.99 cm
    • Svars: 1.9 kg
    • Akumulators: 90 Wh, 240 W lādētājs
    • Papildus: izgaismoti RGB taustiņi
    • Programmatūra: MyASUS, Armoury Crate, McAffee
    • Cena: apskatam saņemtais modelis veikalos varētu maksāt vismaz 3000 eiro, Latvijā gan šādu neatradu

    Izskats un uzbūve

    ASUS visai pacenties, lai ROG Zephyrus M16 nešķistu plastmasīgs, kaut arī te no metāla sakausējuma ir tikai virsējais vāks, viss pārējais veidots no plastmasas. Šoreiz arī jāsaka, ka klēpjdatora visas virsmas vāc pirkstu nospiedumus un citus speķus, ko pēcāk ir visai grūti dabūt nost.

    Pamatīgi piedomāts pie dzesēšanas – ROG Zephyrus M16 apakšdaļā pielīmēta plata un augsta gumijas peka, kas paceļ datora apakšdaļu prom no galda, tādējādi palīdzot dzesei elpot. Pamatīgā izmēra dzesēšana gan arī nozīmē to, ka visas pieslēgvietas pastumtas uz lietotāja pusi, kas ne vienmēr būs ērti. Neieteiktu arī ROG Zephyrus M16 turēt uz ceļiem, jo tad būs aizsegti abi dzesēšanas ventilatori.

    Savam 16 collu ekrānam ROG Zephyrus M16 ir pat visai viegls, nesasniedzot pat 2 kilogramus. Bet ir jāņem vērā, ka 240 W uzlādes ķieģelis ir pamatīgs un somā tā svaru ļoti labi izjutīsi. Te uzreiz jānorāda, ka uzlādes ierīces vads, kas tiek ievietots datorā, ir par īsu, lai lādētāja ķieģeli turētu uz grīdas, kas arī nešķiet diez ko ērti.

    ROG Zephyrus M16 ir viens no retajiem ROG Zephyrus sērijas klēpjdatoriem, kas ir tīmekļa kamera, tā gan ir necila 720p kameriņa, ko no aptuveni 3000 eiro datora nebiju gaidījis. Arī skaļruņi šķiet stipri viduvēji šādai cenai un datora pielietojumam.

    Kopumā jāsaka, ka ROG Zephyrus M16 uzbūve ir laba, bet par šo cenu noteikti varēja gaidīt kaut ko būtiski kvalitatīvāku.

    Ekrāns

    Ekrāna ziņā te ir gan labās, gan arī sliktās ziņas. Labās – šis ir tīri foršs 16 collu ekrāns ar 16:10 malu attiecību, 2560 x 1600 izšķirtspēju un 165 Hz attēla atsvaidzi. No otras puses šis izskatās pēc visai parasta LED LCD ekrāna, ko varētu dēvēt par “IPS-level”. Pāris vietās manāms tā dēvētais backlight bleed defekts, bet to ikdienā nevarēs redzēt.

    ROG Zephyrus M16 gribētos dēvēt par 15.6 collu ekrānu, bet tam apakšā pielikta vēl neliela josla ar ekrāna laukumu, padarot to par 16:10 un 16″ ekrānu. Teorijā izklausās labi, bet faktiski ir jārēķinās, ka ekrāns sākas jau ļoti zemu (tuvu pie tastatūras), kas liek galvu klanīt vēl zemāk, ja vien neizmanto kādu datora leņķī turētāju. Labā ziņa ir tā, ka ekrānu var atliek par 180° un pat vēl nedaudz vairāk.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ROG Zephyrus M16 tastatūra man ir drusku vilšanās, jo tā nav diez ko ērta. Ir sajūta, ka taustiņi ir pārāk tālu viens no otra, kas prasa pamatīgu pierašanu pie tastatūras. Visādi citādi tastatūra šķiet kvalitatīva un tai ir plaši pielāgojams RGB izgaismojums.

    Skārienpaliktnis ir liels, varbūt pat nedaudz par lielu. Šķita, ka spēlēs to vajag atspējot pavisam, lai skārienpaliktnis netraucētu un nekustinātu peles kursoru.

    Kopumā jau nav slikti, bet zinu, ka ASUS var labāk, daudz, daudz labāk.

    Programmatūra

    ROG Zephyrus M16 pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne (atjauninājumi, akumulatora iestatījumi), Armory Crate (veiktspēja, RGB LED, mikrofona darbība un atjauninājumi) un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs.

    Akumulators

    Kā jau ierasts spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem, arī ROG Zephyrus M16 gadījumā neko spožu negaidi. Ofisa režīmā vari sagaidīt 3 līdz 4 stundas. Vienkāršākās 2D spēlēs būs aptuveni pusotra līdz 2 stundas, bet prasīgās spēlēs akumulatora darbības laiks noslīd pie stundas. Jāsaka, ka no 90 Wh biju gaidījis ilgāku darbības laiku.

    Veiktspēja

    ROG Zephyrus M16 ir ar GeForce RTX 3070 videokarti, kas ir droši vien maksimums, ko var ieteikt likšanai klēpjdatorā. Tāpat jau cena ir kosmiska un siltums izdalās pamatīgi. Protams, ir jāņem vērā, ka ROG Zephyrus M16 ir 1440p+ ekrāns, kas arī paņems šo to nost no kadriem sekundē, kad vēlēsies spēlēt spēles atbilstošā izšķirtspējā. Spēlēs iebūvētos testus tieši arī darbināju pilnā vai gandrīz pilnā (ne visas spēles atbalsta 16:10) izšķirtspējā.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos arī var redzēt, ka ar 1440p+ izšķirtspēju un Ultra iestatījumiem spēles būs baudāmas. Spēles testētas ar Ultra iestatījumiem.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai austu 6074.9 punktu rezultātu, kas ir pamatīgi virs ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmeņa. Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Klēpjdatoram ir dikti ātra 2 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD atmiņa.

    Kopumā – ļoti ātrs klēpjdators spēlēm un ikdienai, bet neko citu par šo cenu negaidīju. Bet neiztiek arī bez karšanas, kas ir visai biežs viesis spēles un prasīgāku lietotņu darbināšanas laikā.

    Nobeigumā

    Kā jau minēju šur tur iepriekš, ROG Zephyrus M16 šķiet ļoti foršs 16 collu klēpjdators, kas ievietots 15 collu korpusā, bet vienlaikus par prasīto cenu varēja vēlēties labākus izmantotos materiālus. Neesmu arī pārliecināts, vai maz izvēlētos Core i9 procesoru klēpjdatorā, jo vairumā spēļu procesora noslodze turējās ap 50%, kamēr videokartes spējas tika pārbaudītas tuvu pie 100%.

    Laikam lielākā iebilde ROG Zephyrus M16 gadījumā ir pret visu laiku aktīvo dzesēšanas sistēmu, kas noteikti nav klusa. Protams, ROG Zephyrus M16 ir salīdzinoši plāns un viegls, bet tas nāk par savu cenu – procesora tā saucamo thermal throttling jeb pārkaršanu un takts frekvences pamatīgu samazināšanu.

    Nu jau izziņots ir arī ROG Zephyrus M16 2022. gada modelis, kas ar 12. paaudzes Intel procesoru varētu būt kādu nieku vēsāks, kā arī jaunajam ROG Zephyrus M16 2022 ir pāris citi uzlabojumi – Windows Hello IR kamera, Mux Switch, Nebula HDR ekrāns, DDR5 utt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma