Web Analytics
More
    Reklāma

    Aktīva Mēness izpēte turpināsies arī 2023. gadā. Kādām misijām vērts pasekot līdzi?

    Jaunākie raksti

    Šī gada viens no lielākajiem notikumiem saistībā ar Mēness izpēti bija NASA “Artemis I” misija. Lai arī tika vairākkārt atlikta, 16. novembrī misija beidzot tika uzsākta, un tās ietvaros kosmosa kuģis “Orion” 25 dienu laikā aplidoja apkārt Mēnesim. Šajā misijā, kurā nepiedalījās apkalpe, fokuss tika likts uz “Orion” darbības un veiktspējas pārbaudi, lai jau 2024. gadā varētu startēt “Artemis II” misiju apkārt Mēnesim, kurā piedalīsies astronauti. Paralēli tam arī citas valstis aktīvi gatavojas Zemes dabiskā pavadoņa izpētei. Piemēram, nākamgad vien gaidāmas vismaz piecas ievērojamas Mēness izpētes misijas.

    1. Hakuto-R Mission 1 (Japāna)

    Japānas mērķis ir izveidot komerciālu Mēness nosēšanās aparātu, kas spētu vienā reizē izvietot vairākas kravas uz tā virsmas. 2023. gadā plānotajā testa misijā nosēšanās aparāts “Hakuto-R” mēģinās uz Mēness izvietot Apvienoto Arābu Emirātu roveri “Rashid”. Šī misija vienlaikus iezīmēs arī AAE startu Mēness misiju uzsākšanā.

    Reklāma

    2. Lunar Flashlight (ASV)

    Šajā misijā ASV sadarbosies ar Japānu, izmantojot jau augstāk minēto Mēness nosēšanās aparātu “Hakuto-R”. Misijas ietvaros, izmantojot lāzerus, plānots trīs mēnešu garumā meklēt ledu krāteros Mēness Dienvidu polā. Šie krāteri atrodas patstāvīgā ēnā un saules gaismu nav redzējuši miljardiem gadu.

    3. Chandrayaan-3 (Indija)

    Arī Indija liek savu artavu Mēness izpētē. Nākamā gada jūnijā Indija ar nesējraķetes “GSLV Mark” palīdzību uz Mēnesi plāno nogādāt nosēšanās moduli un robotizētu roveri, kas būs aprīkots ar seismometru, spektrometru, kā arī siltuma plūsmas mērītāju. Misijas ietvaros tiks pētīts arī Mēness Dienvidu pols. Jāpiezīmē, ka Indija jau 2019. gadā centās realizēt misiju “Chandrayaan-2”, taču Mēness nosēšanās aparāts avarēja.

    4. Luna 25 (Krievija)

    Misiju “Luna 25” Krievija plāno sākt 2023. gada jūlijā pēc vairākkārtējas kavēšanās. Misijas ietvaros plānots uz Mēness izvietot zondi, lai savāktu paraugus no tā dienvidu polārā reģiona.

    5. dearMoon (ASV)

    “dearMoon” solās būt 2023. gada vērienīgākā Mēness misija, taču joprojām pastāv šaubas par tās norisi. Misijas ietvaros plānots komerciāls lidojums garām Mēnesim, izmantojot “SpaceX” kosmosa kuģus “Super Heavy” un “Starship”. Šo kosmosa ceļojumu iegādājies japāņu miljardieris Yusaku Maezawa, kurš plāno ņemt līdzi vēl astoņus līdzbraucējus.  Vienlaikus lielākās šaubas par misijas norisi rada tas, ka “SpaceX” vēl ir jāveic izmēģinājumi, tostarp ar “Super Heavy”. Kompānija pirmo orbitālo lidojumu ar to plāno veikt 2023. gada sākumā, datumu jau vairākkārt pārceļot. Savukārt pati “dearMoon” misija plānota nākamā gada beigās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    28.12.2022 09:18

    O, paldies par kosmiskajām ziņām!
    Citādi to kossoveru ziņas te ir totāli apnikušas. Baigās jau tehnoloģijas – četras riepas un sēdeklis 🤭

    RRR
    28.12.2022 11:22
    Reply to  KKTK

    Pievienojos (par cita veida ziņām). :)
    Te rakstam var kādu + vai īkšķi pielikt?

    digitalk
    28.12.2022 11:06

    dearMoon ir miljardiera izklaides lidojums, nevis Mēness izpētes misija. kā kosmosa apgūšanas popularizācijas akcija nav slikti, protams, bet diez vai tas notiks nākamgad.

    Reklāma