Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas studenti radījuši ideju par medijpratības lietotni “Ziņderis”

    Jaunākie raksti

    Rīgas Stradiņu universitātes studenti skolas rīkotajā hakatonā radījuši ideju par lietotni, kas varēs kalpot gan kā spēle, gan mācību materiāls, lai uzlabotu cilvēku medijpratību.

    Jēdzienu medijpratība dzirdam un aktīvi lietojam pēdējos gados gan saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, vēlēšanām, kā arī notiekošo karu Ukrainā. Un katrā no situācijām redzam, ko spēj izdarīt viltus informācija, un kā tā var ietekmēt sabiedrību. Ar lietotnes palīdzību varētu ērtākā veidā uzrunāt mūsdienu jauniešus un citus interesentus, lai uzlabotu katra spējas informāciju izvērtēt kritiski.

    Reklāma

    “Ziņderis” darbības princips būs meklēt ziņas saistību ar tās avotu, līdzīgi kā darbojas dažādas iepazīšanās lietotnes, un tāpēc nosaukums atgādina “Tinder” salikumu. Datubāzē būs 400 dažādas ziņas, ko programmas veidotāji ne tikai atlasīja no vietējiem un ārvalstu medijiem, bet arī izdomāja paši, tādējādi radot viltus ziņas. Papildu tam viltus ziņu klasifikācijai tiks izmantota ASV organizācijas IREX metodoloģijas, kas arī iesaistījušies šajā projektā.

    IREX norāda, ka starp Baltijas valstīm Latvija iepaliek no kaimiņiem medijpratības jomā, tāpēc ir jāmeklē veidi, kā cilvēkiem likt aizdomāties par ziņu patiesumu. Īpaši tas izteikti krievu valodā runājošo grupā un jauniešu vidū. Lietotne “Ziņderis” gan vēl nav pieejama nevienā no mobilajām platformām, taču cerams, ka to drīz varēsim lietot pašu rokām.

    AvotsLSM
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    21.11.2022 17:25

    Ziņdaris, nevis Ziņderis #analfabēti

    Reklāma