Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Flow X16 (2022) GV601 spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS mums kā vieniem no pirmajiem uzticējis ROG Flow X16 klēpjdatora modeli apskatam. Iepriekš esam jau apskatījuši vienu Flow sērijas klēpjdatoru ar ārējo videokarti. Šī pati videokarte der arī ROG Flow X16, bet šoreiz pie mums nonāca tikai pats klēpjdators.

    ASUS ROG Flow X13 (GV301) apskats – spēlēm paredzēts klēpjdators ar odziņu

    Reklāma

    ROG Flow X16 ir pavisam svaigs klēpjdatora modelis, tam ir ļoti glīts 16 collu mini LED ekrāns ar 16:10 malu attiecību, ļoti jaudīgs procesors un videokarte, kā arī paša datora uzbūve ir ļoti augstvērtīga.

    Diemžēl visi šie labumi nāk par savu cenu un šoreiz šī cena apskatam saņemtajam ROG Flow X16 varētu būt ap 4000 līdz 4300 eiro. Precīzu cenu nevarēšu nosaukt, jo apskata tapšanas laikā tik labi aprīkotu ROG Flow X16 veikalos neatradu.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: AMD Ryzen 9 6900HS (8 kodoli, 16 pavedieni, 16 MB cache, līdz 4.9 GHz max boost)
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, ROG Boost 1085 MHz ar 125 W (1035 MHz Boost Clock + 50 MHz OC, 100 W + 25 W Dynamic Boost), 8 GB GDDR6
    • RAM: 32 GB DDR5-4800 SO-DIMM
    • Ekrāns: 16 collas, ROG Nebula HDR, Mini LED, QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA), 165 Hz, glancēts, MUX Switch, FreeSync Premium Pro, PANTONE Validated, skārienekrāns
    • SSD: 2 TB NVMe PCIe 4.0
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5 mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0b, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C (DisplayPort, power delivery, G-SYNC), 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C (DisplayPort, power delivery), 1x ROG XG Mobile Interface, microSD karšu lasītājs
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 (802.11ax) Dual band 2×2 + Bluetooth 5.2
    • Izmēri: 35.98 x 23.53 x 1.89 ~ 1.99 cm
    • Svars: 1.6 kg
    • Akumulators: 90 Wh, 240 W lādētājs
    • Papildus: izgaismoti RGB taustiņi, otrs vieglāks lādētājs komplektā ceļojumiem
    • Programmatūra: MyASUS, Armoury Crate, McAffee
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos varētu maksāt vismaz 4000 eiro

    Izskats un uzbūve

    ROG Flow X16 ārpuse veidota no metāla sakausējuma, iekšā gan slēpjas plastmasa, bet tā šķiet ļoti kvalitatīva. ROG Flow X16 ir pilnībā atvāžams par 360 grādiem, kas nozīmē, ka šo klēpjdatoru varēsi ērti novietot uz galda sev priekšā, lai baudītu spēles vai filmas. Protams, šo salocīšanos pavada skārienekrāns.

    Klēpjdatoram ir pietiekams pieslēgvietu klāsts, bet tās vismaz labajā pusē pastumtas uz lietotāju, jo ROG Flow X16 ir arī jānodrošina dzesēšanu. No pieslēgvietām te ir microSD karšu lasītājs, HDMI, divas USB Type-A un viena USB Type-C pieslēgvieta. Tehniski var sacīt, ka ROG XG Mobile Interface pieslēgvieta slēpj arī otru USB Type-C pieslēgvietu ar DisplayPort, power delivery un G-SYNC atbalstu, bet to tā uzreiz nepamanīsi.

    Visu ROG Flow X16 aizmuguri un daļu no apakšas aizņem dzesēšanas atveres, arī labajā sānā ir atvere dzesēšanai. Un dzese te ir svarīga, jo ROG Flow X16 darbina Nvidia GeForce RTX 3070 Ti (125 W) videokarte. Klēpjdators nav neko kluss un visai silts tas būs arī tad, ja spēlēsi maz prasīgas spēles vai izmantosi kādu prasīgāku programmu.

    ROG Flow X16 saņēmis klēpjdatoram iespaidīgus skaļruņus, bet tiem ir niķis sākt dīvaini skanēt, kad uz klēpjdatora uzliec abas plaukstas rakstīšanai. Spēļu spēlēšanai (viena plauksta uz WASD taustiņiem, otra uz peles) tas nekā netraucē. Klēpjdators saņēmis arī visai interesantu iebūvētu mikrofonu, kas tiešām arī varētu aizvietot ārējo mikrofonu spēlēs.

    Mani nedaudz satrauktu ROG Flow X16 eņģes, kas jau pilnīgi jaunam klēpjdatoram šķiet visai vaļīgas. Nevar zināt, kādas tās būs pēc pusgada vai gada lietošanas. Tāpat ASUS ir it kā iekļāvis iepakojumā klēpjdatora atbalstu veidojošu kartona gabalu, bet tas ir lēts, parasts kartons, kas īsti neiederas klāt pie 4000 eiro klēpjdatora.

    Interesanti, ka šoreiz ROG Flow X16 ticis pie veseliem diviem lādētājiem – ir lielais lādēšanas ķieģelis ar 240 W un otrs mazāks Type-C lādētājs ar 100 W, bet to nevarēsi izmantot spēļu spēlēšanai. Mazais lādētājs ROG Flow X16 centīsies noturēt kaut kādā uzlādes līmenī spēļu laikā, bet ar to būs par īsu ilgākai spēlēšanai. Te arī var just, ka pamatīgi krītas ROG Flow X16 veiktspēja un pats Type-C lādētājs arī nemaz nav tik sīciņš.

    Ekrāns

    ROG Flow X16 ir vājprātīgi foršs 16 collu 16:10 malu attiecības Mini LED ekrāns ar 2560 x 1600 izšķirtspēju un 165 Hz. Turklāt šis ir skārienekrāns. Virs ekrāna izvietota Windows Hello atbalstoša tīmekļa kamera ar drusku nožēlojamu 720p izšķirtspēju.

    Mini LED ekrāns ir vienkārši kosmoss – tas ir patīkamāks par OLED, bet te nav tik izteiktas melnās krāsas. Toties ekrānam ir 165 Hz un tas ir ļoti spilgts.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ROG Flow X16 tastatūra man ir drusku vilšanās, jo tā nav diez ko ērta. Ir sajūta, ka taustiņi ir pārāk tālu viens no otra, kas prasa pamatīgu pierašanu pie tastatūras. Visādi citādi tastatūra šķiet kvalitatīva un tai ir plaši pielāgojams RGB izgaismojums.

    Skārienpaliktnis ir liels, varbūt pat nedaudz par lielu. Šķita, ka spēlēs to vajag atspējot pavisam, lai skārienpaliktnis netraucētu un nekustinātu peles kursoru. Jāsaka, ka ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402) bija nesalīdzināmi foršāka tastatūra.

    Programmatūra

    ROG Flow X16 pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne (atjauninājumi, akumulatora iestatījumi), Armory Crate (veiktspēja, RGB LED, mikrofona darbība un atjauninājumi) un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs.

    Akumulators

    Kā jau ierasts spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem, arī ROG Flow X16 gadījumā neko spožu negaidi. Ofisa režīmā vari sagaidīt 4 vai 5 stundas. Vienkāršākās 2D spēlēs būs aptuveni pusotra līdz 2 stundas, bet prasīgās spēlēs akumulatora darbības laiks noslīd pie stundas. Jāsaka, ka no 90 Wh biju gaidījis ilgāku darbības laiku.

    Veiktspēja

    ROG Flow X16 ar iebūvēto GeForce RTX 3070 Ti spēļu veiktspējā ir gandrīz turpat, kur bija ROG Flow X13 ar ārējo RTX 3080 videokarti. Protams, ir jāņem vērā, ka ROG Flow X16 ir 1440p+ ekrāns, kas arī paņems šo to nost no kadriem sekundē, kad vēlēsies spēlēt spēles atbilstošā izšķirtspējā.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos arī var redzēt, ka ar 1440p+ izšķirtspēju un Ultra iestatījumiem spēles būs baudāmas.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai austu 6363 punktu rezultātu, kas ir pamatīgi virs ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmeņa. Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Klēpjdatoram ir dikti ātra 2 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD atmiņa.

    Kopumā – ļoti ātrs klēpjdators spēlēm un ikdienai, bet neko citu par šo cenu negaidīju.

    Nobeigumā

    ASUS veidojis ROG Flow X16 par baisas cenas izklaides rīku, kas noteikti kaut kādā mērā spēj attaisnot cenu, bet par prasītajiem 4000… 4300 eiro šobrīd var salasīt  galddatoru ar visu monitoru un perifēriju, kas būs daudz klusāks un nesalīdzināmi jaudīgāks.

    No ROG Flow X16 uzbūves nepatika eņģes, tastatūra varēja būt labāka, kā arī 1.6 kilogramu svars ir jūtams somā. Un tas ir pat neieskaitot pamatīgo barošanas bloku. Tāpat jāsaka, ka visas USB Type-A pieslēgvietas ir labajā pusē, kas traucē turpat blakus izmantot peli.

    Toties ROG Flow X16 ir mežonīgi foršs ekrāns un veiktspēja, kas būs gana tuvākajiem gadiem. Klusi atzīšos, ka šajā ROG Flow X16 ekrānā vislabāk patika baudīt relaksējošo Return to Monkey Island spēli, nevis šaudīties un izmantot piedāvātos 165 Hz.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma