Web Analytics
More
    Reklāma

    Zviedrijā no septembra ar elektroskrejriteņiem būs aizliegts braukt pa ietvēm

    Jaunākie raksti

    Elektriskie skrejriteņi, ja ar tiem brauc pārgalvīgi, neapdomīgi un neuzmanīgi, var izraisīt ne tikai neērtības citiem satiksmes dalībniekiem, bet arī nopietnas sekas, kas jau tālāk tiek risinātas medicīnas iestādē vai policijā. Ar mērķi tieši gājēju dzīvi padarīt drošāku un patīkamāku Zviedrijas infrastruktūras ministrs Tomass Enerots paziņojis par jauniem noteikumiem elektroskrejriteņiem. No 1. septembra ar tiem būs aizliegts pārvietoties pa ietvēm.

    Savā paziņojumā, ar ko Enerots nāca klajā vakar, 28. jūlijā, viņš norādīja, ka pārvietošanās ar elektriskajiem skrejriteņiem pa ietvēm palielina negadījuma riskus. Ministrs esot redzējis, cik daudzus vecāka gadagājuma cilvēkus un cilvēkus ar invaliditāti satrauc tas, cik lielā ātrumā elektroskrejriteņi traucas viņiem garām, radot satraukuma, pat baiļu pilnus brīžus.

    Reklāma

    Jaunie noteikumi paredz, ka no 1. septembra par braukšanu ar elektrisko skrejriteni pa ietvi var saņemt naudas sodu. Līdztekus tam šos braucamos arī būs aizliegts novietot uz ietvēm un velojoslām. Līdz ar jauno kārtību Zviedrijā uz elektroskrejriteņiem attieksies tie paši noteikumi, kas uz velosipēdiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    29.07.2022 12:33

    thumb up

    REALAIS
    29.07.2022 12:44

    Diezgan loģiski. Elektro skūteris var būt ērts pārvietošanās līdzeklis, bet, lai nebrauc pa ietvēm. Es būtu par, ja šādi tas attiektos uz visu Eiropu.

    Andry
    29.07.2022 12:50

    Nu pie mums jau arī derētu ko tamlīdzīgu. Brauc pa ietvēm kā traki un zvana, lai tiem ceļu dod. Priekš braukšanas ir domāta ceļa braucamā daļa, nevis ietve, kas paredzēta gājējiem. … tikai visiem pie kājas

    Biteme
    29.07.2022 13:04
    Reply to  Andry

    Pavasarī viens pilots pamanījās no aizmugures aizķert, bet par laimi, pa plecu ne muguru un manevrējot pats arī nogāzās, kas arī ļāva viņu identificēt tā vietā lai policija slēgtu lietu jo “kā tad mēs viņu atradīsim”.

    KKTK
    29.07.2022 13:52

    Te tikai vajag nelielu piebildi, ka bez maz visās Stokholmas ielās ir arī velo josla. Tātad e-skrejriteņi netiek izdzīti uz ceļa zem smago mašīnu riteņiem. Būs mazas, vai paralēlas ieliņas, kur nāksies braukt pa ielu. Parki, jā parki liekas būs off. Citādi nav problēmu, tāpat visi pārsvarā tur arī brauca izņemot dumjos tūristus.
    Vēl milzonīgs procents velo joslu, līdzīgi kā mums, ir uzļepīts samazinot gājēju zonas, bet pateicoties, tam ka ielas un ietves jau laicīgi bija plānotas daudz platākas kā mazajā Latvijiņā – vietas “it kā” pietiek visiem. “It kā”, jo īstenībā ļoti bieži gājēji ir apdalītākā statusā, īpaši, ja stum ratiņus, vai nes ko abās rokās un tev ar līdzīgu jāsamainās.
    Sasummējot visu iepriekšējo, domāju loģisks solis, gan atcerēties par gējējiem atņemto un to čut kompensēt aizvācot stāvdrāžus, gan e-skrejriteņu vadītāji nebūt netiek apdraudēti – brauks apmēram turpat, tikai respektējot gajējus.

    Biteme
    29.07.2022 14:06
    Reply to  KKTK

    Tev tūlīt pateiks, ka velojoslas ir izšķērdība un kurš tad vispār tās izmanto, velosipēds esot vasaras mēnešu brīvdienu izklaide.

    KKTK
    29.07.2022 14:27
    Reply to  Biteme

    Izšķērdība ir dzīvot tā, lai bērni jāved ar auto uz bērnudārzu, tad uz skolu, un pašam arī, protams, jābrauc uz darbu ar auto. Bet katrs ar savu brīvo laiku jau dara ko grib. Daudziem patīk piestrādāt par “taksistu”. Un pēc tam arī slimot ar taksistu profesinālajām slimībām, aptaukošanās no jau no bērnu kājas, asinsrites slimības, muguras problēmas utt.

    Kursors.lv
    29.07.2022 14:32
    Reply to  KKTK

    Nav jau citu variantu.

    Biteme
    29.07.2022 14:42

    Tikpat ticami kā “NATO plānoja uzbrukt, tāpēc mums neatlika nekas cits kā uzbrukt pirmajiem”

    Edgars K
    29.07.2022 14:45
    Reply to  Biteme

    Stulbs arguments. Nosauc variantus?

    Biteme
    29.07.2022 14:58
    Reply to  Edgars K

    Stulbs ir tavs uzbrauciens.

    Aigars Axx
    30.07.2022 03:03
    Reply to  Biteme

    Ir brauktuve un ir ietve. Kas šeit nav skaidrs? Kādā sakarā kāds lai varētu braukt pa ietvi? Nevari braukt pa brauktuvi – tava problēma. Uz ietves ir vieta tikai gājējiem.

    Biteme
    30.07.2022 10:22
    Reply to  Aigars Axx

    Kāpēc tu man to stāsti? Es tak nerakstu ka jābrauc pa ietvēm.

    Edgars K
    29.07.2022 14:44
    Reply to  KKTK

    Tā ir tāda tantiņu argumentācija – “uz ceļa zem smago mašīnu riteņiem”. Sāksim ar to, ka smagajām mašīnām nav obligāti braukt pāri skrejriteņu pilotiem :)
    Bet nu viss sākas ar mentalitāti un attieksmi. Ja elektroskūteristi izmantotu ietves ar cieņu un iejūtību, neviens viņus neaiztiktu.

    Roberts
    06.09.2022 19:12
    Reply to  Edgars K

    Problēma ir nevis skrejriteņos bet bolt servisos kas grib nopelnīt pēc iespējas vairāk. Lielākā daļa avāriju izraisa braucēji kas pirmoreiz ir uzkāpuši uz Scooter.
    Risinājums būtu īres Scooter noteikt Max ātrumu 15 km h visur. Uzlikt cenu griestus. Jo pašlaik brauc ļoti ātri tādēļ ka ir jāmaksā ļoti dārgi par īri.
    Par nepareizi noparkotu Scooter vest viņus uz stāvvietu kur jau bolt maksa par to. Un tad jau bolt intereses ir izdomāt kā uzlabot parkosanos.

    Un ja scooteristus dzen uz ielas ok bet tad ar likumu noteikt ka privāto Scooter var vadīt tikai ar noliktām tiesībām kur ir reāla braukšana satiksmē.

    Ivars Dzerve
    29.07.2022 14:50
    Reply to  KKTK

    Vēl raksturīgi Stokholmai, ka, pienākot kādas ielas remonta laikam, tā tiek pārprojektēta, sašaurinot braucamo daļu un paplašinot gājēju un velo daļas. Protams, kur to atļauj vieta. Vēsturiskajā centrā nē, bet piepilsētas ciematos/pilsētelēs.

    Biteme
    30.07.2022 12:06
    Reply to  Ivars Dzerve

    Ek, tie zviedri varētu vēlreiz karot ar Latviju…varbūt uzspiestu mums saprātīgu attieksmi pret satiksmi, nomainot postpadomju valsts aptaurēto pārņemtību ar auto kā satiksmes galveno dalībnieku.

    Skābene
    01.08.2022 09:02
    Reply to  Biteme

    Gan Zviedrijā, gan Dānijā ir ļoti labi attīstīta vilcienu satiksme, tāpēc arī ātrāk un ērtāk ir braukt ar Vilcienu, nevis mašīnu. Bet pie mums vilciena satiksme tika mērķtiecīgi grauta un aizstāta ar autobusiem, kuriem reisu skaitu sistemātiski samazina un padara nepievilcīgu.
    Dānijā un Zviedrijā pie stacijām ir milzīgi velosipēdu krāvumi un Zviedrs nekad nebrauks ar velosipēdu no Ogres vai Jelgavas uz Rīgu, viņam būs 2 velosipēdi, viens ar ko braukt uz sava ciema staciju un otrs ar ko braukt no Rīgas stacijas līdz darbam.

    Nelabojams
    01.08.2022 09:45
    Reply to  Skābene

    Jā – cita starpā, man nereti iznāk kustēties maršrutā Zasulauks-Tukums. Pat pašreizējā sagrabējušo vilcienu satiksme ir ērtāka (un piedevām daudz lētāka), nekā braukšana ar auto – ja nu vienīgi nav palielāks kas vedams. Tiesa gan, ne vienā, ne otrā galā ar velo nav vajadzības pārvietoties.
    Par stāvdrāžiem. Esmu pārliecināts, ka tas ir pilsētas transporta nākotne. Tikai tie ir vairāk, nekā citi veidi atkarīgi no 1) infrastruktūras, 2) no braucēju attieksmes. Ja šīs lietas būtu kārtībā, tad teikšu, ka nav praktiskāka veida, kā pilsētā pārvietot savu rumpi no punkta A uz punktu B. Auto satiksmes intensitāte varētu smazināties, iespējams, pat vairākas reizes.

    Last edited 1 year ago by Nelabojams
    oppo
    29.07.2022 20:56

    nav jau cepiena, ērtāk pa ielu pārvietoties, nav iebrauktuves sētās, neapdomīgi paugstinājumi priekš šķēršonas ar trotuāriem (kad reāli riepas sit). varu maisīties mašīnām pa vidu. bet pagriezienus, gan, nespēšu veikt ar žestiem. stūre pārāk maza, lai atlaistu, kaut vienu roku no tās. ar kājām žestikulēt arī bīstami.

    Reklāma