Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ProArt StudioBook 16 OLED klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS ProArt StudioBook 16 seko jaunajam 16 collu klēpjdatoru dullumam, turklāt pret 16 collu Apple MacBook Pro ASUS liek pretī 4K OLED ekrānu ar neskaitāmiem precīzu krāsu solījumiem. 16 collu Apple MacBook Pro cenas ir visai augstas, bet arī ASUS nav pakautrējies par ProArt StudioBook 16 paprasīt cenu, kas jau sen pārsniedz 2000 eiro atzīmi un drīzāk tuvojas 3000 un vairāk eiro.

    ProArt StudioBook 16 ir nedaudz dīvains pilnīgi jaunu un ne tik svaigu tehnoloģiju apvienojums. No vienas puses ASUS piedāvā gan jaudīgākos AMD Ryzen procesorus, gan arī Intel nometnes labumus kopā ar 4K OLED ekrānu, bet no otras puses satura radītājs saņem tikai NVMe PCIe 3.0 atmiņu (NVMe PCIe 4.0 nemaz netiek piedāvāta), kā arī testam saņemtais klēpjdators ir aprīkots ar Wi-Fi 5 bezvadu tīkla karti. No šāda tipa un cenas klēpjdatora kā minimums gaidīju Wi-Fi 6 vai 6E kopā ar varbūt pat 2.5 gigabitu LAN (ir tikai gigabits).

    Reklāma

    Fiziskie ProArt StudioBook 16 izmēri arī ir visai lieli, ap smuko 4K OLED ekrānu ir pamatīgas apmales, kas padara klēpjdatoru vizuāli mazāk pievilcīgu, bet neesmu pārliecināts, ka tam ir liela nozīme šajā klēpjdatoru kategorijā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: AMD Ryzen 9 5900HX Mobile (8 kodoli, 16 pavedieni, 20 MB cache, līdz 4.6 GHz)
    • Videokarte: AMD Radeon Vega 7 Graphics, Nvidia GeForce RTX 3070 Laptop (Boost līdz 1410 MHz ar 90 W, 110 W ar Dynamic Boost)
    • RAM: 32 GB, 3200 MHz DDR4
    • Ekrāns: 16 collas, OLED, 4K (3840 x 2400), 60 Hz, glancēts, 550 cd/m², 100% DCI-P3, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, 1.07 miljardi krāsu, PANTONE Validated, skārienekrāns
    • SSD: 2 TB NVMe PCIe 3.0
    • Pieslēgvietas:  2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C (display / power delivery / VR), 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C (display / power delivery), 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, SD Express 7.0 karšu lasītājs
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 5 (802.11ac) Dual band 2×2 + Bluetooth 5.0
    • Izmēri: 36.20 x 26.40 x 1.99 ~ 2.14 cm
    • Svars: 2.4 kg
    • Akumulators: 90 Wh, 240 W lādētājs
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, Windows Hello infrasarkano staru kamera
    • Programmatūra: MyASUS, McAffee
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos varētu maksāt ap 3000 eiro

    Izskats un uzbūve

    ProArt StudioBook 16 gandrīz pilnībā veidots no veiksmīga alumīnija sakausējuma, kas visu laiku šķiet silts. Man pašam ir alumīnija korpusa HP klēpjdators, kas visu laiku šķiet auksts un ziemas rītā tas nav diez ko patīkami.

    Klēpjdatora uzbūvē pamatīgs ir viss – te ir liela izmēra dzesēšanas atveres, lielas atveres skaļruņiem, pieklājīgs pieslēgvietu klāsts, liels, glīts OLED ekrāns ar OLED ekrānam ļoti augstu maksimālo spilgtumu. Te ir pilna izmēra tastatūra un grandiozs peles skārienpaliktnis ar trim pogām. Nevar nepieminēt arī rimbuli, kas paredzēts pāris iestatījumu regulēšanai un izmantošanai kopā ar Adobe programmām.

    Pret lietotāju izvietotas baltas LED diodes, kas ziņo par sistēmas darbību un aktivitāti, neesmu gan šīs pieejas fans, jo LED mirgo visu laiku starp plaukstām un var traucēt koncentrēties.

    ProArt StudioBook 16 līdzi ir pamatīga izmēra 240 W lādētājs, bet tam varēja būt garāks vads tieši vietā starp lādētāja ķieģeli un datoru. Tāpat ir jāņem vērā, ka elektrības pieslēgvieta un visas citas pieslēgvietas datora sānos atstumtas uz lietotāja pusi, kas ne vienmēr būs ērti. Tas gan darīts, lai klēpjdators tiktu pie pamatīgākas dzesēšanas.

    Skaļruņi noteikti ir virs vidējā, tie pat ir ļoti labi. Var just, ka skaļruņi cenšas būt basīgi, tas arī tiem izdodas, bet tāpat skaņa nav ideāla. Šķiet, ka tā atbalsojas datora metāla korpusā.

    Kopumā teiktu, ka ProArt StudioBook 16 izskats nav tas modernākais, bet viss nostrādāts lieliski. Rimbuļa pogu nav īsti ar ko salīdzināt, tā varēja būt kaut kā nedaudz pārliecinošāka, piespiedienam varēja būt mazāks gājiens. Bet vēl arvien kopējais iespaids par klēpjdatoru ir ļoti pozitīvs.

    SD Express 7.0 atmiņas kartes slots sola līdz 985 MB/s nolasīšanas ātrumu, kas varētu būt liels pluss.

    Ekrāns

    ProArt StudioBook 16 glancēts 4K OLED ekrāns ar pamatīgu 550 cd/m² spilgtumu un fantastiskām krāsām. ProArt StudioBook 16 jau rūpnīcā saņēmis iestatījumus, kas OLED padara mazāk agresīvu, kā tas redzēts citos OLED klēpjdatoru modeļos. Krāsas nav tik kliedzošas, tās izskatās dabīgākas. Izmērīt gan to nevaram, jo mums pieejamais krāsu kalibrēsanas rīks neatbalsta OLED ekrānus. Reklāmas materiālos redzam arī 100% DCI-P3 krāstelpas attēlojumu, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, 1.07 miljardus krāsu un PANTONE Validated solījumus.

    Tāpat ir jāpiemin, ka ProArt StudioBook 16 saņēmis skārienekrānu, bet es gan šo skaistumu ar speķainu pirksta galu nebakstītu. Eņģe ir atliecama par aptuveni 165 grādiem, kas ļauj uz ekrānu skatīties no pašam ērtākiem skatu leņķiem.

    Neesmu pārliecināts, ka ikdienai 16 collās vajadzētu 4K izšķirtspēju, bet dažādās lietotnēs 4K noteikti nāks par labu attēla asumam un iespējai ekrānā izvietot dažādas rīkjoslas. Es dotu priekšroku 1440p ekrānam ar 90 Hz vai varbūt vēl biežākai attēla atsvaidzei.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ProArt StudioBook 16 tastatūra ir visai laba, bet maniem paradumiem tā šķiet nedaudz par lielu – taustiņi ir nedaudz par lieliem, tas gan ir pieraduma jautājums. Tastatūra izgaismota baltā krāsā.

    Skārienpaliktnis ir gigantisks, turklāt tam ir trīs taustiņi. Atkal jau lomu nospēlē mans pieradums, bet būtu gribējies, lai skārienpaliktnis būtu ar klikšķi iespiežams, tā vietā nākas piesist ar pirksta galu.

    Programmatūra

    Papildu rimbulis ir visai interesants, to var izmantot dažādu iestatījumu pieregulēšanai. Pēc noklusējuma rimbuli var izmantot skaļuma un ekrāna spilgtuma pieregulēšanai, bet to var izmantot arī Adobe programmās, lai ritinātos cauri taimlainam, precīzi pieregulētu attēla kontrastu, spilgtumu un citus parametrus. Te gan nāksies parakņāties ASUS ProArt Creator Hub lietotnē.

    Klēpjdatoru pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs. McAffee reklāmas draņkis uzvedas vienkārši krimināli, bet tas ļaujas viegli atinstalēties.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora maksimālo uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem. Ir arī pāris OLED ekrānam veltīti iestatījumi.

    Veiktspēja

    ProArt StudioBook 16 veiktspējas ziņā ir pamatīgs monstrs – te ir AMD Ryzen 9 5900HX Mobile procesors kopā ar Nvidia GeForce RTX 3070 klēpjdatoru videokarti (Boost līdz 1410 MHz ar 90 W, 110 W ar Dynamic Boost). Šāds komplekts noteikti būs lielisks arī kādai spēlei, bet te jāatceras, ka GeForce RTX 3070 tiek pārota kopā ar 60 Hz ekrānu, kas spēlēs nav ideāli. Te talkā varētu nākt HDMI 2.1 (līdz 8K 120 Hz) pieslēgvieta un kāds spēlēm atbilstošāks monitors.

    Esmu ļoti pārsteigts, ka ProArt StudioBook 16 gandrīz nekarst. Jāņem vērā, ka veiktspējas testu laikā istabā bija aptuveni 27 grādi.

    Ekrānkopija: YouTube, LaptopMedia

    Šoreiz klēpjdatorā ir 2 TB NVMe PCIe 3.0, nevis NVMe PCIe 4.0, ko redzējām iepriekš apskatītajā Zenbook 14X OLED (UX5401E). Un te uzreiz SSD tipa atmiņas ātrumi nokrīt uz pusi – iepriekš Zenbook 14X OLED (UX5401E) uzrādīja 6825 MB/s nolasīšanu un ap 5000 MB/s ierakstu. Diemžēl ProArt StudioBook 16 nemaz netiek piedāvāta NVMe PCIe 4.0 iespēja.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai augstu 5250 punktu rezultātu.

    3DMark un PCMark 10 testos arī tiek uzrādīti labi un lieliski rezultāti.

    GeForce RTX 3070 varētu arī nebūt saprātīgākā izvēle no šobrīd pieejamajām klēpjdatoru videokartēm, bet šai videokartei varēsi izmantot Nvidia Studio Driver. Vienmēr paliek jautājums, vai šāda tipa klēpjdatorā nevajadzētu izvēlēties kādu nedaudz vājāku videokarti, kas ļauj datoram tik ļoti neuzsilt, bet viss ir atkarīgs no izmantotajām programmām. Silšana gan nav ProArt StudioBook 16 liela problēma, jo klēpjdators ir izmēros liels un tam ir efektīva un šādas jaudas datoram pat vidēji klusa dzesēšana.

    Akumulators

    ProArt StudioBook 16 visai pamatīgi paplucina 90 Wh akumulatoru, jo te tomēr ir 4K OLED ekrāns un jaudīgas citas komponentes. PCMark 10 Modern Office testā klēpjdators uzrādīja visai īstu darbības laiku nedaudz virs 4.5 stundām.

    Arī Windows 11 iebūvētais akumulatora novērtēšanas rīks nesola daudz vairāk par 3 stundām un 15 minūtēm ar pilnu akumulatora uzlādi.

    Nobeigumā

    ASUS ar ProArt StudioBook 16 varētu iemest kādu sprunguli Apple riteņos, kad tiek meklēts 16 collu klēpjdators video un foto apstrādei. Apple gan arī nečuč uz lauriem, savam 16 collu MacBook Pro piedāvājot Liquid Retina XDR ekrānu ar 3456 x 2234 izšķirtspēju (254 ppi). 16 collu MacBook Pro pieejams arī ar dažādām Apple M1 procesora versijām (Pro un Max). 16 collu MacBook Pro ar 2 TB SSD un 32 GB RAM gan pietuvojas 3900 eiro cenai, kas ir jūtami virs ProArt StudioBook 16 prasītā.

    ProArt StudioBook 16 par aptuveni 3150 eiro piedāvā jau 2x 2 TB SSD, Intel Core i9-11900H procesoru, 64 GB RAM un GeForce RTX 3060 videokarti. Diemžēl apskata tapšanas laikā Latvijā neredzēju AMD Ryzen procesoru ProArt StudioBook 16 versijas.

    Pozitīvi pārsteidza klēpjdatora spēja dzesēt AMD Ryzen 9 5900HX kopā ar jaudīgu RTX 3070 videokarti. Ikdienas darbos ProArt StudioBook 16 ir nedzirdams, aktīvā dzesēšana griežas ļoti klusi vai pat nemaz nestrādā. Jauda noteikti pietiks un paliks pāri. ProArt StudioBook 16 mīnusiņi ir mazi – dizains ir drusku nekāds un izveidots ar cirvi Excel tabulā, kā arī nesaprotu, kā varēja 3000 eiro klēpjdatorā ielavīties Wi-Fi 5.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma