Web Analytics
More
    Reklāma

    Tesla mašīnas uz ceļa meklē bedres, lai palīdzētu vadītājiem no tām izvairīties

    Foto: BBC

    Jaunākie raksti

    Braukšana pa bedrainu ceļu un iebraukšana īpaši dziļā bedrē ir Latvijas autoceļu klasika. Skaidrs, ka ne mēs vieni tādi bēdu brāļi un arī citviet pasaulē uz ceļiem rodas dziļas bedres, tāpēc elektroauto ražotājs Tesla lēmis piepalīdzēt vadītājiem izvairīties no bedrēm un savas mašīnas apskādēšanas – autoražotājs izziņojis jaunu programmatūras atjauninājumu.

    Viens no Tesla mērķiem ir panākt, ka mašīna spēj braukt pilnībā pati un bez vadītāja iesaistes, tāpēc programmatūrai un mašīnai jāspēj tikt galā ar dažādajām situācijām, kas var rasties uz ceļa, tostarp, apbraukt bedres. Tiesa, ir zināma daļa skeptiķu, kas šaubās par mašīnu spējām veikt tādus uzdevumus kā bedru apbraukšana.

    Autoražotājs programmatūras atjauninājuma preses relīzē ziņo, ka mašīnas adaptīvā balstiekārtas automātiski pielāgos auto klīrensu, tuvojoties sliktam ceļa posmam. Sistēma izmantos Tesla ģenerētas kartes, kur tiks atzīmētas bīstamās vietas. Tuvojoties tai, sistēma pielāgos balstiekārtu. Šīs kartes veido pašas Tesla automašīnas – katru reizi, kad mašīna saņem triecienu, kas pārsniedz noteiktu robežvērtību, konkrētā vieta tiek atzīmēta kartē un šeit balstiekārtas augstums tiks palielināts. Ja vienā vietā lielu triecienu saņem vairākas mašīnas, tad automātiski tiek nosūtīta ziņa atbildīgajiem dienestiem par nepieciešamību veikt remontus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    05.07.2022 08:47

    Tas neattiecas uz populārajaiem Model 3 un Model Y – tiem nav adaptīvās balstiekārtas.
    Bet vispār tas viss varētu attiekties uz bedri zemes ceļā, nevis asfaltā. No virsraksta cerēju ka auto apbrauks bedri….

    qwerty
    05.07.2022 13:53
    Reply to  Elektriķis

    Tesla grib risināt problēmu saknē, kas ir pareizi. Bedru apbraukšana kolektīvā izpildījumā ātri vien noved pie sadursmēm un konfliktiem.

    Elektriķis
    05.07.2022 14:04
    Reply to  qwerty

    Ja Tu būtu pabraucis ar t.s. Autopilotu, saprastu ka bedri var apbraukt arī neizbraucot no savas joslas.

    qwerty
    05.07.2022 14:37
    Reply to  Elektriķis

    Redz, viena bedre neliela nav liela problēma. Divas jau var likt iebraukt citā joslā (sliktāk ja tā ir pretējā). Un tad vēl attieksme un temperaments – ir tādi kas mauc taisni un ir tādi, kas skrupulozi apbrauks mazāko bedrīti, neskatoties uz satiksmes blīvumu.
    Tāpēc ceļa labošana ir labākais iespējamais risinājums. Protams, statistika par biežumu var uzrādīt ka bedrē iebrauc viens cilvēks gada laikā – diezin vai remonts ir ekonomiski pamatots.

    Bet tas, ko dara Tesla, ir solītis ceļā uz pašregulēto pārvaldību. Tāpat kā agrāk cilvēks nesa vienas iestādes izsniegtu izziņu uz citu iestādi – tagad tas liekas dīvaini, jo ir neefektīvi un nevajadzīgi. Tāpat auto “balsos” par bedrēm, kas ir jālabo nekavējoties un kuru labošana var pagaidīt.

    Elektriķis
    05.07.2022 16:47
    Reply to  qwerty

    Ja pieņem ka tiešām ir saikne starp Teslām un ceļu uzturētājiem, un to, ka bedres veidojās pamazām, nevis vienā mirklī tādas ka var pārsist riepu, tad jā, virziens ir pareizais.

    Skābene
    06.07.2022 08:40
    Reply to  Elektriķis

    Ņemot vērā, ka pie mums var izfrēzēt asfaltu un pat neuzlikt ceļa zīmi, kas brīdina par remontiem, tad naktī leciens lejā no kantes vēl būs ok, bet uzbraukt virsū tai kantei jau būs baigi sāpīgi.

    Skābene
    05.07.2022 10:38

    Ko darīs tesla, ja starp bedrēm nebūs atrodams ceļš, vai ceļa vietā būs grants redele?

    Čiekurs
    05.07.2022 13:26
    Reply to  Skābene

    Ko ko
    comment image

    bobis
    05.07.2022 17:26

    Vienkarsak ar hameru vai dzipu braukt pa jebkadiem celiem, dazviet cels ir tikai viens.

    bobis
    05.07.2022 17:34

    Lietus laika, ta bedre var parversties neapraucama pelke, elektronika ar udeni nedraudzejas, ja vien ta nav kaud kada braucama zemudene vai tas pats hamers, kvadraciklu varetu apbrukt celu pa plavu.

    bobis
    05.07.2022 17:42

    Uzmaukt lielas resnas riepas uz tesla autiniem, vienigais risinajums vinu smalkajiem, trauslajiem autiniem, tehnikas brinums.

    Reklāma