Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ProArt Display PA278QV apskats – lieliskam monitoram nav jābūt dārgam

    Jaunākie raksti

    Būsim godīgi paši pret sevi – ASUS ne vienmēr piedāvā tos lētākos risinājumus. Parasti cenas ir nedaudz augstākas, bet ASUS piedāvā kādu unikālāku iespēju, labākus materiālus vai interesantākus dizaina risinājumus.

    Ar ASUS ProArt Display PA278QV monitoru ir nedaudz cits stāts, šoreiz ražotājs par ļoti pieklājīgu cenu piedāvā tik foršu monitoru, ka pat man palika mute vaļā. Redzot ProArt uzrakstu uz iepakojuma kastes, uzreiz pieņēmu, ka runa būs par vismaz Apple Studio Display cenas latiņu, bet ProArt Display PA278QV maksā vismaz 4x mazāk par Apple monitoru.

    Reklāma

    Protams, ProArt Display PA278QV nav nekāds studiju līmeņa profesionālais monitors, bet to noteikti vajag vismaz izskatīt, kad meklē sev universālāku ekrānu foto un video apstrādei, kā arī kādai spēlei.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 2560 x 1440 (QHD), 16:9, 108 ppi
    • Paneļa tips: IPS, pretatspīduma matējums
    • Atjaunošanās frekvence: 75 Hz
    • Reakcijas laiks: 5 ms pelēka uz pelēku
    • Gaišums: 350 cd/m², flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: tipiskais 850:1, ar ASCR (Asus Smart Contrast Ratio) 1000:1
    • Krāsu precizitāte: △E< 2
    • Tīmekļa kamera: nav
    • Pieslēgvietas: DisplayPort 1.2 x1, Mini DisplayPort x1, HDMI (v1.4) x1, Dual-Link DVI x1, USB Hub (4x USB 3.2 Gen 1 Type-A), 3.5 mm austiņu
    • Iebūvēti skaļruņi: stereo, 2 W
    • Izmēri: 615 x (382~532) x 226 mm (ar kāju)
    • Svars: 7.5 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Atgāžams: ir
    • Augstuma regulēšana: ir, 150 mm
    • VESA: ir, 100 x 100
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI vads, 1x Mini DisplayPort vads, 1x USB Type-A uz Type-B vads
    • Krāsu atveide: 100% sRGB un 100% Rec. 709
    • Papildu: Adaptive-Sync (48 ~ 75 Hz)
    • Cena: raksta tapšanas laikā Latvijā nedaudz zem 400 eiro

    Izskats un uzbūve

    ProArt Display PA278QV veidots mazāk labam izskatam, te vairāk domāts tieši par ērtībām, lai varētu piekļūt pie vadības pogām, pieregulēt monitora augstumu, pieslēgt vēlamās ierīces. Monitors stāv uz ļoti pamatīgas kājas, tā ļauj ekrānu cilāt, atgāzt, sarotēt un pagriezt. Kāja ir gana kompakta, tā neatstumj ProArt Display PA278QV no sienas vai galda malas, tādējādi lieki pietuvinot ekrānu lietotāja acīm.

    Monitoram ir gana plašs pieslēgvietu klāsts – DisplayPort 1.2, Mini DisplayPort, HDMI (v1.4), Dual-Link DVI un USB sadalītājs (4x USB 3.2 Gen 1 Type-A). Divas USB pieslēgvietas izvietotas arī ekrāna kreisajā sānā un līdzi tiek dots arī attiecīgs USB Type-A uz Type-B vads. Atsevišķi šāds vads maksā ap 20… 25 eiro.

    Patīkami, ka barošanas bloks ir iebūvēts ProArt Display PA278QV, bet vienlaikus jāsaka, ka līdzi dotais elektrības vads nebūs pietiekami garš, ja izmantosi stāvgaldu. Cik noprotams, mūsu reģionā līdzi nāk arī HDMI vads un Mini DisplayPort uz DisplayPort vads.

    Interesanti, ka ap ekrānu ir iegravēts sava veida lineāls, bet to vari arī izsaukt monitora iestatījumos. Tad nelielas lineāla strīpiņas pārsedz attēla malas.

    Ja vēlēsies uzspēlēt kādu spēli, talkā nāks Adaptive-Sync.

    AMD FreeSync un Nvidia G-Sync – uz ko skatīties monitora iegādes laikā?

    Saskarne

    ProArt Display PA278QV ir lieliski izveidota vadības saskarne. Neesmu lielākais pogu fans, vairāk pie sirds iet piecvirzienu džoistiks, kā arī jāsaka, ka saskarne pārāk ātri veras pati ciet, kas ne vienmēr būs ideāli. Padomāts par visiem, arī tiem, kuriem patīk ar roku pieregulēt krāsas.

    Attēls

    Šeit ProArt Display PA278QV izgriež pogas daudziem monitoriem savā cenu kategorijā. Jā, ProArt Display PA278QV ir 27 collas un 1440p izšķirtspēja, bet attēls ir elpu aizraujošs. Uz aci ProArt Display PA278QV izskatās spilgts, krāsains, ar jēdzīgu atsvaidzes ātrumu (75 Hz).

    ProArt Display PA278QV attēlo 100% sRGB, 79% AdobeRGB un 81% no P3 krāstelpas. Nav slikti, bet ir redzēti labāki rezultāti.

    Spilgtuma ziņā ProArt Display PA278QV pārspēj solīto, kontrasts aptuveni atbilst solītajam, te ir jāsaka, ka monitors rāda ļoti sulīgas krāsas un patīkamu melno. Kontrastu var mēģināt nedaudz palielināt, iespējojot ASCR (Asus Smart Contrast Ratio), bet nedomāju, ka tas ir vajadzīgs.

    Patīkami, ka ProArt Display PA278QV ir iespēja palielināt spilgtumu līdz gandrīz 460 cd/m², lai arī tika solīts, ka monitors būs mazāk spilgts.

    Tiek reklamēts, ka ProArt Display PA278QV ir saņēmis rūpnīcas kalibrējumu, iepakojumā pat atradīsi atskaiti par paveikto. Nez kāpēc kaut kur aizpeldējusi tirkīzzilā nokrāsa.

    Kopumā var sacīt, ka ProArt Display PA278QV pārsteidza ar ļoti smukām krāsām. Ja paver vaļā kādu krāsu paleti internetā, varēsi izšķirt divas blakus esošas nokrāsas, kas uz cita monitoru šķistu gandrīz vienādas. Tas pats attiecas uz melno krāsu, kas ProArt Display PA278QV attēlojas vienkārši burvīgi.

    Kopumā gribētos sacīt, ka uz papīra ProArt Display PA278QV ir mazāk iespaidīgs, nekā tas izskatās dzīvē. Šis nav monitors profesionāļiem, bet domāju, ka ProArt Display PA278QV uz sava galda gribētu redzēt daudzi foto un video apstrādes entuziasti. Mājas lietotāja vajadzībām ProArt Display PA278QV piedāvā perfektu cenas un ieguvuma attiecību.

    Nobeigumā

    Šoreiz ASUS ar ProArt Display PA278QV mani patīkami pārsteidza. Ja meklē 27 collu monitoru ar 1440p izšķirtspēju darbam un izklaidei, neko daudz universālāku par ProArt Display PA278QV neatradīsi. Krāsu attēlojums kliedzoši pārspēj citus redzētos monitorus līdzīgā cenā, kā arī 75 Hz attēla atsvaidze un Adaptive-Sync patiks spēļu entuziastiem.

    Iespējams, ērtākai foto un video apstrādei prasītos 4K izšķirtspēju, bet tad jau iebrienam pavisam citā cenu kategorijā. ProArt sērijā atradīsi, piemēram, ProArt Display PA329CV, kas varētu būt ProArt Display PA278QV, bet ar 4K izšķirtspēju. Ja vēlēsies arī 1000 cd/m² spilgtumu un HDR, tad jau cenas būs 1400 un vairāk eiro.

    Laikam vienīgais manāmais mīnuss ir ProArt Display PA278QV skaļruņi, kas nu it nemaz nav pārējo iespēju cienīgi. Visos citos parametros ProArt Display PA278QV pārspēj manas gaidas un savu cenu, kas ir liels retums mūsdienās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Cat
    23.06.2022 20:37

    Nu re. Būšu sagaidijis savu budžeta pro monitoru. Paldies par šo info.

    KKTK
    25.06.2022 12:26

    Nav USB Type-C, bet nekaunās rakstīt Pro nosaukumā 🤮

    Kārlis
    25.06.2022 23:40

    Priekš pro vajag daizij čainu obligāti. Jo īstam ofisam vajag vismaz 2 monitorus

    Reklāma