Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenScreen Go (MB16AWP) portatīvā monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Pārnēsājamie monitori man ir neliels noslēpums, ja vien nemēģini strādāt vai spēlēt spēles ārpus mājas vai ofisa. Un arī tad ir jāskatās, vai 14 collu klēpjdatoram vēl viens 15.6 collu ekrāns dos gaidīto efektu. Protams, šādi monitori noder, ja nepieciešams pieslēgties pie kādas ierīces, kam ir jūtami mazāks ekrāns vai tāda nav nemaz.

    Šoreiz apskatam saņemts ASUS ZenScreen Go (MB16AWP) monitors, tas ir ērti pārnēsājams, tajā ir iebūvēts akumulators un ZenScreen Go pat nodrošina bezvadu savienojumu ar ierīcēm.

    Reklāma

    Tik tālu viss izklausās labi un lieliski, bet ir jāņem vērā arī ZenScreen Go cena, kas apskata tapšanas laikā interneta veikalos Latvijā ir ap 560 eiro. 560 eiro par 15.6 collu monitoru ar 1080p izšķirtspēju un visai vājiem krāsu un spilgtuma parametriem šķiet traki. Un šo apgalvojumu nemēģināšu apskata laikā apgāzt.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna izmērs: 15.6 collas
    • Izšķirtspēja: 1920 x 1080
    • Malu attiecība: 16:9
    • Attēla atsvaidze: 60 Hz
    • Reakcijas laiks: 5 ms (GtG)
    • Paneļa tips: IPS
    • Krāsas: 16.7 miljomi
    • Spilgtums: 250 cd/m², flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 1200:1, ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) 10000000:1
    • Savienojumi: Micro-HDMI, USB Type-C x2, 3.5 mm austiņu, Wi-Fi
    • Skaļruņi: 2x 1W
    • Iepakojumā: USB Type-C uz USB Type-C, HDMI uz micro-HDMI vads, lādētājs, ASUS Smart case
    • Akumulators: 7800 mAh
    • Enerģijas patēriņš: zem 7.6 W
    • Izmēri: 357.9 x 224.78 x 11.5 mm
    • Svars: 1090 grami
    • Cena: ap 560 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Esmu patīkami pārsteigts, jo ZenScreen Go it nemaz nešķiet lēti plastmasīgs vai trausls – ierīces aizmugures daļu sedz laba plastmasa, tas ieturēts ASUS ierasti pelēcīgajā tonī ar sīku ASUS logo aizmugurē. ZenScreen Go aizmugurē nekas vairāk nenotiek, šo ekrānu nevarēs stiprināt pie VESA monitora kājas vai sienas statīva, tam tas nav paredzēts, bet ir iespēja to uzlikt uz foto statīva.

    Priekšpusē atrodas ieslēgšanas poga un arī piecvirzienu navigācijas poga. Ierīces kreisajā sānā izvietotas pieslēgvietas un abpus ekrānam arī nelieli, visai vāji skaļruņi. Manuprāt, tie ir visai pieņemami tik plānai ierīcei, bet paši par sevi skaļruņi nav diez ko baudāmi.

    ZenScreen Go komplektā nāk ASUS Smart case – aizsargmaciņš, atbalsta kāja iebūvēta pašā ekrānā. Atbalsta kāja ir plāna, šķiet izturīga un uz galda notur ZenScreen Go vertikāli gan ainavas, gan portreta skatā. ZenScreen Go ir arī iebūvēts žiroskops, kas pagriež attēlu atbilstoši tam, kā novietots monitors.

    ZenScreen Go komplekts ir ļoti pilnīgs – te atradīsi USB Type-C uz Type-C vadu, Micro-HDMI uz HDMI vadu, ASUS Smart case aizsargmaciņu un lādēšanas ierīci.

    Akumulators

    ZenScreen Go ir 7800 mAh akumulators, ražotājs sola, ka ar vienu uzlādi varēsi monitoru izmantot aptuveni 4 stundas, kad arī gandrīz atbilst patiesībai. ZenScreen Go nav super spilgts, bet to arī nav paredzēts izmantot ārpus telpām. Telpās iespējams turēt ZenScreen Go spilgtumu uz aptuveni 60% līdz 80%, tad arī iespējams ar vienu uzlādi tuvoties 4 stundu atzīmei.

    ZenScreen Go neizsūc dzīvības sulu no savienotās ierīces, tāpēc to var bez raizēm slēgt klāt pie klēpjdatora arī tad, ja paredzēts strādāt ilgi. Kad ZenScreen Go akumulators sasniedz 20% vai zemāku uzlādi, parādās piedāvājums ZenScreen Go lādēt no savienotās ierīces, bet to vari ignorēt. Ja pievienosi ZenScreen Go pie klēpjdatora ar USB Type-C un izvēlēsies veikt uzlādi no datora, tad jāsāk skatīties uz klēpjdatora lādētāja jaudu. Man ar ZenScreen Go + ASUS paša klēpjdatoru, kam ir 65 W Type-C uzlāde, Windows rādīja, ka norit lēna klēpjdatora uzlāde. Attiecīgi ar 65 W Type-C lādētāju var būt par maz, lai vienlaicīgi nobarotu gan klēpjdatoru, gan arī ZenScreen Go.

    ZenScreen Go ir viena no retajām ierīcēm, kas spēj sasniegt ražotāja solīto akumulatora darbības laiku.

    Saskarne

    ZenScreen Go ir loģiska un ērta saskarne. Varbūt pārnēsājamam monitoram šī saskarne pat ir par plašu. Saskarne pārvaldāma ar nelielu džoistiku, bet jāsaka, ka džoistiks ir jāstumda ar naga galu, jo tas ir nedaudz iegremdēts ZenScreen Go korpusā.

    ZenScreen Go saskarnes izveidē ASUS vadījies no parastiem monitoriem – te ir viss vajadzīgais, turklāt iestatījumi maināmi bez kaut kādām speciālām darbībām, kā tas bijis vienā citā apskatītā pārnēsājamā monitora gadījumā, kur visi iestatījumi griezās pa apli – ja kaut kam paskrēji garām, nācās iet cauri visam vēl vienu reizi.

    Iestatīšana

    ZenScreen Go iespējams izmantot, kad datori vai kādu citu ierīci pie tā pievieno ar HDMI vadu vai USB Type-C vadu. Bet mūs šoreiz interesē tieši ekrāna pievienošana pie datora ar Wi-Fi palīdzību. Šo iespēju piedāvā gan Windows 10, gan Windows 11. Tāpat ZenScreen Go bezvadu režīmā varēsi darbināt ar Android, iOS un Mac ierīcēm tāpat, kā to dari ar televizoru.

    ZenScreen Go pievienot pie Windows datora nav nekādu problēmu – Windows iestatījumos pie ekrāna parametriem atrodas arī bezvadu monitoru pievienošana. Windows pats atrod ZenScreen Go un piedāvā pieslēgties. Nekādas paroles nevienā mirklī nenākas ievadīt.

    Ar Android jādodas ierastā taciņa, gluži kā to pievienojot pie televizora – jāatrod iestatījumos ekrāna spoguļošanas ikona un jāseko viedtālruņa vednim, kas arī ļauj ātri pievienoties pie ZenScreen Go.

    Bezvadu režīmā ir manāma attēla aizture, bet tā nav traka, ja ZenScreen Go izmantosi ofisa darbiem, filmai vai prezentācijai.

    Attēls

    Šajā parametrā ZenScreen Go mani nedaudz skumdina, jo it kā no vienas puses tiek solīts IPS ekrāns un miljoniem krāsu, bet faktiski ZenScreen Go ļoti patīk izmantot negaidīti augstu kontrastu, kas izķēmo attēlu. Tāpat jāsaka, ka ekrāna matricas kvalitāte nav tā labākā, jo testam saņemtajam ZenScreen Go ir viens beigts pikselis.

    Iepriekš arī nebiju saskāries ar ekrānu, kas rādītu tik neprecīzas krāsas. Pat padzīvojis vidējās klases ofisa klēpjdators rāda būtiski precīzākas krāsas.

    Solītos spilgtuma un gandrīz arī kontrasta parametrus iespējams sasniegt tikai tad, kad ZenScreen Go iestatījumos kontrastu palielini līdz 100%, bet tad, kā jau minēju, attēls sāk izskatīties visai briesmīgi.

    Apzinos, ka ZenScreen Go nav paredzēt māksliniekiem, bet par 560 eiro biju gaidījis smukāku attēlu. Turklāt krāsu problēmas ir arī ar HDMI un USB Type-C savienojumu.

    Nobeigumā

    ASUS ZenScreen Go būs interesants tiem, kuri vēlas izmantot ekrānu bezvadu režīmā. Jārēķinās, ka ZenScreen Go nav skārienekrāns, kā arī tam ir visai vāja krāsu atveide, kas dažbrīd pat ir uz aci redzama.

    ZenScreen Go plusi ir labā uzbūve un pamatīgais akumulators, kā arī video savienojumu klāsts (HDMI, USB Type-C un Wi-Fi). Tāpat jāpiemin, ka ZenScreen Go ir ļoti ērti pārnēsāt somā, tas neaizņem vietu un ir visai viegls, ja vien nenesīsi līdzi arī ZenScreen Go lādētāju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tītars
    17.06.2022 19:21

    PPS un overall izšķirtspēja zema, citādi diezgan labs rīks, kur noder.
    Ābolu dārza iemītniekiem SideCar pieejams, kas strādā lieliski.

    Raivis Terinks
    17.06.2022 22:47

    Pamatīgs nišas produkts… Bet. Atzīstos, es lietoju tādu no ASUS (vecāki modeli kas bez baterijas). Izvēle bija tādēļ, ka vēlējos 2 ekrānus, bet kad laptopam blakus liels desktop ekrāns, tad ar peli navigācija grūta. Pie tam uz otra ekrāna pikseļi 2x lielāki, un skatoties vienā/otrā ekrānā sajūta ka acis miglojas. Tagad ar portatīvo, mazo ASUS ekrānu viss smuki, un arī uz biroja galda daudz tukšāks skats. Pie tam izskatās stilīgi, un viesiem ir wow faktors. Bet tas arī viss, godīgi, pa 3 gadiem ne reizi portatīvo ekrānu neesmu stuepis līdzi kaut kur prezentēt kaut ko, vai kā citādi.
    Un vēl, ASUS ir niķis ar updeitiem. Ik pa laikam, kad datoram kāds lielāks updeita, tad ekrāna draiveri un programma nestrādā. Un tad ir jāiet uz ASUS lapu, jāmeklē (bet tas labi tur noslēpts) kaut kāds draiveris, un jainstalē atsevišķi…

    Edgars
    18.06.2022 13:11

    Izmantoju divus tādus ceļojumos. Nu, labāk ir kā bez, bet par mazu gan izmērs gan rezolūcija. Gaidu šādus 4k foldable :) tad būs labi.

    Tītars
    18.06.2022 15:27
    Reply to  Edgars

    4k jau būtu pavisam skaisti, gan jau ka efficiency cieš, un cena exponensiāli aug.

    Biteme
    18.06.2022 16:02
    Reply to  Tītars

    Nu, kādi 4K uz nepilnām 16″? Tiešām redzi punktus un tie traucē izmantot moni?

    Edgars
    18.06.2022 21:00
    Reply to  Biteme

    Man nav 4k. Ir šādi pat 1080p.
    Teicu, ka gribētu 4k foldable. Nez, cik sanāktu collas, ja 16″ atlocītu vaļā? Kādas 24 aptuveni? Pamaz, bet jau varētu lietot reāli.

    Tītars
    20.06.2022 16:42
    Reply to  Biteme

    4k kā viegli pierakstāms piemērs, Precīzāk es gribētu 254ppi ekrānu.

    Reklāma