Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming M4 Air spēlēm paredzētās peles apskats

    Jaunākie raksti

    Ļoti vieglās spēlēm paredzētās datorpeles ir pēdējā laika pieprasītākais spēļu datora aksesuārs. Visi vēlas vieglāku pelīti, kas atvieglo strauju spēļu spēlēšanu, tāpat, iespējams, kāds ir noguris no mūžīgajiem RGB LED izgaismojumiem.

    ASUS šī gada sākumā izziņoja jaunu TUF Gaming M4 Air datorpeli, kas tikusi pie 16 000 dpi optiskā sensora un pieņemamas 85 eiro cenas (sākotnēji gan tika solīts, ka pelīte maksās ap 55 eiro). Jaunā TUF Gaming M4 Air pelīte sver tikai 47 gramus, kā arī tai ir IPX6 mitruma noturība.

    Reklāma

    Izskats un uzbūve

    ASUS TUF Gaming M4 Air pele ir 64 x 126 x 40 mm liela. Jā, pelīte ir izmēros visai branga, bet tās mazais svars par izmēriem neliecina. Uzbūvē izmantota visai kvalitatīva plastmasa, tā pat nešķiet ļoti plāna. Protams, darīts viss, lai samazinātu peles svaru.

    Tiek pat solīts, ka TUF Gaming M4 Air ir antibakteriāls pārklājums, ko gan mēs nekādi nevaram pārbaudīt. Man nešķiet, ka šāda tipa pelei tas ir būtiski. Daudz nozīmīgāks šāds pārklājums būtu kādai publiski pieejamai pelei vai pelei, ko izmanto maiņu darbos, bet ne jau nedaudz specifiskai spēļu pelei, ko izmanto viens cilvēks vai varbūt pāris ģimenes locekļi.

    TUF Gaming M4 Air apakšdaļā ir pamatīga laukuma PTFE peciņas, kas perfekti slīd pa dažādām virsmām. Peciņas izcili slīd pa cietu peles paliktni un arī pa auduma virsmām, bet pa stiklu pelīte slīdēja slikti.

    TUF Gaming M4 Air ir abpusēji simetriska, ja neskaita sānu pogas, tās gan paredzētas tikai tiem, kuri peli tur labajā rokā. Man laikam ir dīvaina garuma īkšķis, jo vienmēr nākas atslēgt pelēm sānu pogu, kas tuvāk lietotājam – vienmēr netīšām šo pogu saspaidu un parasti tā ir nodefinēta par Back pogu. Programmatūrā gan šo un citus taustiņus (atskaitot kreiso peles pogu) varēsi konfigurēt pēc sirds patikas.

    Aiz peles rullīša izvietota sensora izšķirtspējas pieregulēšanas iespējas poga. Tiek piedāvātas četras dažādas izšķirtspējas, bet nav iespējams kādu no tām atslēgt – vienmēr nāksies klikšķināties pa riņķi cauri visām četrām izšķirtspējām, lai nonāktu pie iepriekšējās. Citām ASUS pelēm redzēts, ka ir četras izšķirtspējas, bet liekās vari atspējot.

    Starp citu, TUF Gaming M4 Air ir iebūvēta atmiņa, tā saglabā visus peles iestatījumus un trīs izveidotus lietotāja profilus. Tāpat te var piebilst, ka pelītes galvenās pogas zem sevis slēpj Kailh GM 4.0 slēdzīšus.

    Peles vads jau pēc neilgas lietošanas izskatās sakrunkojies kā jaundzimušā nabassaite, tāpat šoreiz izskatās, ka ASUS noskopojies un nav ielicis komplektā smuku vada savilcēju ar lipekļiem, tā vietā iedots visai necils gumijas savilcējs ar izkniebtiem caurumiem.

    Es arī teiktu, ka sāna pogas ir ne pārāk patīkami spiežamas un tās ir grūti izšķirt pret pārējo korpusu. Pogas ir plakanas un bez jebkāda veida rievojuma. Rodas nedaudz sajūta, ka TUF Gaming M4 Air sānu pogas gan paķertas no kādas lētākas peles.

    Programmatūra

    TUF Gaming M4 Air izmanto jau zināmo ASUS Armoury Crate programmatūru, tajā iespējams veikt pelītes atjaunināšanu un iestatījumu pieregulēšanu.

    Armoury Crate ļauj izveidot vairākus peles profilus (piemēram, ofisa darbiem, FPS spēlēm vai RPG tipa spēlēm), bet tos var pārslēgt tikai ar Armoury Crate palīdzību, nevis ar taustiņiem uz peles. Es labprātāk slēgātu ar pogu nevis izšķirtspēju, bet tieši šos jau sagatavotos profilus.

    Kopumā jāsaka, ka programmatūras ziņā TUF Gaming M4 Air apkalpošana ir ļoti vienkāršota.

    Pelīte spēlēs un ikdienā

    TUF Gaming M4 Air izmantots PixArt 3335 sensors ar 1000 Hz datu izguvi, 400 ips sekošanas ātrumu un 40 G paātrinājumu. Pelītei ir 16 000 dpi sensora izšķirtspēja, kas ļauj TUF Gaming M4 Air darboties ļoti precīzi un tas ir tiešām arī jūtams. Protams, ar parastu 1000 dpi ofisa peli šī nav salīdzināma, bet ar manu relatīvi budžeta klases spēlēm paredzēto Viper V550 pat ir jūtama atšķirība, ja sākam TUF Gaming M4 Air likt uz citām virsmām.

    Ikdienai TUF Gaming M4 Air ir ļoti ērta, jo pelīte ir izmēros liela, kā arī viegla. Ja turēsi sensora izšķirtspēju pie aptuveni 1200 dpi, varēsi TUF Gaming M4 Air ērti izmantot ar 1080p ekrānu. 1440p jau prasītos celt šo parametru līdz 1500 dpi, bet 4K ekrānam piederas aptuveni 1800 vai 2000 dpi.

    Spēlēs TUF Gaming M4 Air peld kā pa mākoni, te talkā nāk pamatīgā izmēra peciņas. Diemžēl peles sensora izšķirtspējas parametri nav saistāmi kopā ar kādu konkrētu spēli, kas ir iespējams pāris citiem ražotājiem.

    Te gribētu uzteikt peles vadu, kas pamatīgus 8 līdz 10 centimetrus no peles turas kādu nieku virs galda virsmas. Attiecīgi vads nekur neķeras un netraucē spēlēt. Šis ir visai patīkams bonuss, ko ne vienmēr pamanīsi un novērtēsi. Nekur gan neatkāpjos no iepriekš paustā par vada izskatu.

    No ne tik labā varētu vēlreiz pieminēt, ka tomēr nespēju iemīlēt TUF Gaming M4 Air sānu pogas – tās ir pārāk grūti izšķirt no pārējā peles korpusa. Tuvāk lietotājam esošo sānu pogu pavisam atspējoju, jo to ik pa laikam spēles karstumā netīšām nospiedu.

    Nobeigumā

    Sākotnēji tika solīts, ka TUF Gaming M4 Air būs 55 eiro pele un tāda tā arī šķiet. Ja izmanto sānu pogas pelēs, tad laikam ieteiktu mest TUF Gaming M4 Air līkumu, bet te daudz izšķir pieradums.

    Visādi citādi TUF Gaming M4 Air ir visai patīkama, viegla pelīte bez RGB LED un citiem izskaistinājumiem, kas lieki palielina cenu. Ja dikti piesienas, tad TUF Gaming M4 Air ir nedaudz smagāka savā priekšpusē, bet te laikam vainīgs būs vads.

    Ir nedaudz dīvaini redzēt, ka TUF Gaming M4 Air var redzēt mikroshēmu, bet tiek solīts, ka pelīte ir mitruma noturīga, kas to ļauj tīrīt ar mitru lupatiņu.

    Kopumā gribētos sacīt, ka TUF Gaming M4 Air par 55 eiro būtu forša izvēle, kamēr 85 eiro cenā jau ir daudzi citi konkurenti ar savām vieglajām pelītēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    13.06.2022 17:49

    tas gadījums, kad pragmatiska industriālā dizainera vietā pie teikšanas ticis wannabe mākslinieks. pēc mēneša vai ātrāk pele pārvērtīsies par pretīgu kluci, kur katrā režģa stūrītī būs roku tauku sajaukums ar sadzīves mēsliem. laikam ne velti tā ir TUFtas sērija ;)

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Krotow
    14.06.2022 15:20
    Reply to  digitalk

    Uztaisīs vāciņus noņemamus, lai šmuci var zem krāna izmazgāt. Pret netehniska lietotāja izpildītu visas peles mazgāšanu kopumā tas gan laikam nepasargās.

    grh
    14.06.2022 10:45

    Vai varat lūdzu izskaidrot to DPI nozīmi?

    “4K ekrānam piederas aptuveni 1800 vai 2000 dpi.”

    ja man 4K ekrānam pietiek ar 2000 dpi, tad priekš kam man 16 000 DPI ?
    Vai ir jēga likt pelei maksimālo DPI un tad OS settingos likt peles kursa ātrumu uz slowest?

    man ir līdzīga pele, bet es patestējos uz OS slowest + highest DPI un OS fastest + lowest DPI un nepamanīju atšķirību.

    digitalk
    14.06.2022 14:59
    Reply to  grh

    aktuāli spēlēm, lai nenāktos cilāt peli pa galdu/paklājiņu.

    grh
    15.06.2022 15:48
    Reply to  Artis Ābols

    Kā tas jāsaprot, ka augsta DPI vērtība nekur nepaliek, kad to samazina?
    T.i. tas ir kaut kāds līdzīgs triks kā MacOS skeilo 5k ekrānus uz cilvēka acij patīkamu rezolūciju?
    Pelei ir 16000dpi visu laiku, bet to var ieregulēt strādāt 4000dpi ātrumā, bet apakšā tam visam hardware kustību nolasa ar 16000dpi?
    Tātad, ja es nopērku 4000dpi peli un salīdzinu ar 16000dpi peli, kurai uzslēdzu 4000dpi, tad otrā pele joprojām tehniski strādās precīzāk?

    Reklāma