Web Analytics
More
    Reklāma

    Džeimsa Veba teleskopam trāpījis negaidīti liels mikrometeorīts

    Jaunākie raksti

    Maija beigās ķibele atgadījusies ar NASA jaudīgāko kosmosa observatoriju – Džeimsa Veba kosmisko teleskopu. Tam trāpījis negaidīti liels mikrometeorīts, radot bojājumus vienam no 18 galvenajiem spoguļa segmentiem. Kosmosa aģentūra norāda, ka, neskatoties uz šo sadursmi, teleskops “joprojām darbojas tādā līmenī, kas pārsniedz visas misijas prasības”.

    NASA atklāj, ka kopš Džeimsa Veba teleskopa palaišanas 2021. gada 25. decembrī tam trāpījuši vismaz četri dažādi mikrometeorīti. Tie gan visi bijuši mazi, aptuveni tādi, ar kuriem NASA rēķinājusies. Šeit jāpiezīmē, ka mikrometeorīts ir neliels asteroīda fragments, kas parasti ir mazāks par smilšu graudu, taču sadursme arī ar šādu objektu var būt nopietna. Vienlaikus tas mikrometeorīts, kas teleskopam trāpīja maijā, bijis lielāks nekā gaidīts. NASA gan nav atklājusi precīzus tā izmērus. Tāpat kosmosa aģentūra norāda, ka trieciens ir radījis “datos nenosakāmu efektu” un inženieri turpina analizēt sekas.

    Reklāma

    Tomēr, neskatoties uz šo atgadījumu, NASA joprojām saglabā lielu optimismu par teleskopa spējām paveikt uzdoto. Tā primārais mērķis ir palīdzēt izpētīt Visuma tālākos punktus, zvaigznes un galaktikas, kas izveidojušies tūlīt pēc Lielā sprādziena. Tā būvniecība NASA izmaksāja gandrīz 10 miljardus ASV dolāru un prasīja vairāk nekā 20 gadus laika. Paredzēts, ka Džeimsa Veba kosmiskais teleskops kalpos līdz 10 gadiem. Tikmēr pirmos misijas augļus redzēsim jūlijā, kad būs iespēja aplūkot pirmos iegūtos pilnkrāsu attēlus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    10.06.2022 11:54

    meteorīts — nokritis uz Zemes
    meteors — deg Zemes atmosfērā
    meteoroīds — lido kosmosā un bojā Veba teleskopu

    x-f
    10.06.2022 12:25
    Reply to  digitalk

    Definīcijas pareizas, taču gadījumā, ja tas jau ir trāpījis, vai tas nav kļuvis no meteoroīda par meteorītu? Manuprāt, skaitās jebkurš objekts, kas lielāks par meteorītu, uz kura “nokritis” meteoroīds.

    digitalk
    11.06.2022 12:58
    Reply to  x-f

    tulkotā rakstā jāpieturas oriģinālam, NASA raksta “meteoroīds”. un nevis “jebkurš objekts, kas lielāks”, bet planēta vai mēness ir šībrīža definīcijā.

    bobis
    11.06.2022 11:33

    Tema kur nakotnes paregiem paburties.

    Reklāma