Web Analytics
More
    Reklāma

    Jūlijā ieraudzīsim Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa pirmos pilnkrāsu attēlus

    Jaunākie raksti

    Džeimsa Veba kosmiskais teleskops Visuma plašumos tika palaists pērnā gada beigās, 25. decembrī. Taču tikai nedaudz vairāk kā pēc pusgada beidzot būs iespēja skatīt pirmos teleskopa uzņemtos pilnkrāsu attēlus. Eiropas Kosmosa aģentūra informē, ka attēli un pirmie spektroskopiskie dati būs pieejami no 12. jūlija.

    Džeimsa Veba programmas direktora vietnieks Ēriks Smits norāda, ka teleskopa uzņemtie pirmie pilnkrāsu attēli dos iespēju ikvienam uz brīdi apstāties un palūkoties uz Visuma ainām, ko cilvēce vēl nekad iepriekš nav redzējusi. Viņš uzsver, ka šie attēli būs “gadu desmitiem ilgas centības, talanta un sapņu kulminācija”, kas vienlaikus būs jauns sākums un iespēja Visumu izzināt pilnīgi no citas perspektīvas.

    Reklāma

    NASA jau ir kopīgojusi dažus attēlus, ko teleskops uzņēma sagatavošanas posmā, taču nav skaidrs, kā tieši izskatīsies pilnkrāsu attēli.

    Skaidrs, ka ceļš līdz šiem attēliem un vēlāk arī zinātniskajiem novērojumiem, nav bijis ne viegls, ne īss. Gatavošanās tam visam noritēja 15 gadus, un visādu tehnisku, finansiālu ķibeļu un beigās arī Covid-19 dēļ Džeimsa Veba teleskopa palaišanu visu laiku atlika. Tāpat arī pēc palaišanas tam pāris mēnešus bija jāsagatavojas darbam, ieskaitot dzesēšanu, instrumentu kalibrēšanu un spoguļu noregulēšanu. Šeit būtiska nozīme bija ikvienai pareizi pieliktai skūvītei un sīkākajai detaļai, tāpēc jo nozīmīgāks būs šis brīdis, kad tiks iegūti pirmie pilnkrāsas Visuma attēli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma