Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki radījuši kiborgzivi, ko darbina cilvēka sirds šūnas

    Jaunākie raksti

    Zinātne un tehnoloģijas turpina savu kopīgo ceļu, un te nu mēs esam nonākuši pie vēl viena brīnuma – kiborgzivs. Iespējams, dažiem šis vārds vairāk asociēsies ar kaut ko no zinātniskās fantastikas, taču šobrīd šāds radījums tiešām eksistē. Pateicoties cilvēka sirds šūnām.

    Zinātnieki kārtējo reizi pārsteiguši pasauli un radījuši kaut ko tādu, ar ko ikdienā īsti nesastapsies. Tā ir robotzivs, kas, pateicoties cilvēka sirds šūnām, spēj peldēt un, no malas skatoties, atgādina īstu zivi. Tomēr šajā gadījumā šo radību uz priekšu nevada prāts. To spēj panākt šīs sirds muskuļu šūnas, kas pārklāj zivs asti abās pusēs.

    Reklāma

    Kad šūnas vienā pusē saraujas, tās liek astei kustēties vienā virzienā, taču, kad šūnas saraujas otrā pusē, aste kustas pretējā virzienā. Interesanti ir tas, ka šie sirds muskuļu šūnu slāņi nepārtraukti iedarbina viens otru. Kad viena puse saraujas, tas izraisa otras puses stiepšanos un otrādi. Līdz ar to šī kiborgzivs spēj kustināt asti kā īsta zivs un kustēties uz priekšu.

    Šajā kiborgzivī ir iestrādāts vienkāršs elektrokardiostimulatoram līdzīgs mehānisms, kas  ļauj zivs astei dabiski kustēties un virzīt to uz priekšu pa ūdeni. Šādā veidā pagaidām kiborgzivs ir spējīga eksistēt vairāk nekā 100 dienas.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    12.02.2022 14:58

    Izlasot rakstu, varētu domāt ka tos muskuļus rausta elektrokardostimulators, bet tā nav, šie muskuļi “sajūt” viens otru un veidojās pašsvārstīga sistēma.

    bobis
    13.02.2022 00:28

    Nevar iedomaties, kads tam praktisks pielietojums.

    Aigars Axx
    13.02.2022 03:24
    Reply to  bobis

    Tāds pats kā burtam.
    Atsevišķi tam nav nekādas nozīmes, bet kopā ar citiem tas jau rod jēgu…
    Kad atklāja elektrību, tad tai arī nebija nekāda pielietojuma.

    Mmm
    13.02.2022 15:26
    Reply to  Aigars Axx

    Tāpat bija arī ar naftu

    13.02.2022 05:14
    Reply to  bobis

    mērķis ir mākslīgā sirds.

    Krotow
    13.02.2022 17:25
    Reply to  digitalk

    Precīzi.

    Reklāma