Web Analytics
More
    Reklāma

    Īlon Mask uzmanies – Baltijā pirmā studentu būvētā lieljaudas raķete sasniedz 1.2 km augstumu

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda kā pirmā Baltijā uzprojektē un uzbūvē lieljaudas raķeti. Izmēģinājuma lidojumā tā sasniedz 1,2 km augstumu un lido ar ātrumu ap 800 km/h.

    «Tas ir nopietns solis, lai Latvija kļūtu par nākošās kosmosa ēras aktīvu dalībnieku. Raķete, protams, ir neliela, un kosmosā vēl nelidoja, bet jebkuri lieli soļi sākas ar maziem solīšiem. Ir jāiemācās pamati, ir jāiemācās strādāt, sasniegt mazus rezultātus, lai varētu iet pretim lielākiem. Man kā komandas vadītājam ir milzīgs gandarījums par studentiem un ir pārliecība, ka ar vienas raķetes būvniecību nekas nebeigsies. Nākamajā semestrī mēs būvēsim vēl lielāku un labāku raķeti, bet nākotnē vēlētos izveidot arī starpdisciplināru programmu, piedāvājot ilgtermiņa iespēju dažādu specialitāšu studentiem sadarboties raķešu būvē,» uzsver RTU doktorants un Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents Pauls Irbins.

    Reklāma

    P. Irbina un raķešu konstruktora Andreja Puķīša vadībā RTU programmā «Vertikāli integrēts projekts» (VIP) studentu komanda pašu spēkiem projektēja un uzbūvēja raķeti. Komandā darbojas studenti no RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas, Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultātes, kā arī RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēni. VIP ir Latvijā unikāla studiju aktivitāte, kurā dažāda līmeņa un virzienu studenti sadarbībā ar mācībspēkiem īsteno ilgtermiņa pētniecības projektus.

    Raķetes projektēšana sākās ar simulāciju, datormodelī definējot uzdevumus, kas tai būs jāveic. Studentiem bija jāuzprojektē un jāuzbūvē raķete, kas sasniegs kilometra augstumu un veiksmīgi nolaidīsies. Studenti pētīja, kā projektē un būvē raķetes, izzināja metodes un materiālus, kas tiek izmantoti. Liela nozīme bija arī elektronikas komponentēm, raidīšanas sistēmām utt. Studentu komanda arī nodrošināja raķetes startu, sagatavojot to un veicot visas nepieciešamās drošības pārbaudes.

    «Paši esam visu projektējuši, izgatavojuši detaļas, rakstījuši datora programmas. Vienīgais, kas raķetē nav pašu būvēts, ir dzinējs. Raķetes būvniecība ir sarežģīts komandas darbs, kurā iesaistīti dažādu specialitāšu cilvēki. Mums bija savstarpēji cieši jāsastrādājas, jākomunicē, lai sasniegtu rezultātu,» stāsta studentu komandas kapteinis, RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes students Arvīds Bāliņš.

    Raķete izmēģināta Cēsu lidlaukā. Izmēģinājuma lidojumā tā sasniedza 1,2 km augstumu un lidoja ar ātrumu ap 800 km/h. Nākamajā semestrī studenti turpinās attīstīt raķeti, uzlabos nosēšanās procesu, jo tajā tika konstatētas nepilnības.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kas
    21.01.2022 11:11

    Kas ar to raķeti notika? Uzsprāga/nokrita/pazuda vai neveiksmīgi nosēdās??

    Pat Musks neslēpa detaļas par neveiksmīgiem mēģinājumiem

    Elektriķis
    21.01.2022 11:59

    Virsrakstam “fui” par Elona pieminēšanu – tas izskatās smieklīgi.
    Malači censoņi, sagaidu ka izstrādās arī savu dzinēju, tad tiešām sāksies “raķešu zinātne”.

    Kursors.lv
    21.01.2022 13:27
    Reply to  Elektriķis

    Kāpēc fui? Man šķita, ka būšu asprātīgs ar šādu virsraksta uzlabojumu :)

    Elektriķis
    21.01.2022 13:56

    Nāk prātā viens video no Krievijas, kurā, ja nemaldos, Tatārijas gubernators ar nošļukušu sejas masku stāv pie kārtējā krievu elektroauto prototipa un saka: “nu ko, Mask?” :)

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    22.01.2022 14:03

    Hašvaldis approves (tikai pēc Mask vajag komatu)

    Basics
    22.01.2022 14:07

    Kam tev tur komatu bez turpinājuma?

    digitalk
    22.01.2022 15:59
    Reply to  Basics

    latviešu valoda, 4. klase, tiešā runa

    “Vārds, ar kuru uzrunā kādu, ir uzruna.
    Uzruna ir vārds vokatīvā.
    Uzrunu no pārējiem teikuma vārdiem atdala ar komatu.”

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Basics
    22.01.2022 16:10
    Reply to  digitalk

    Uzruna jau ir atdalīta ar komatu – pirms “Masks”. Divi komati, ja uzruna nav teikuma sākumā vai beigās (nu ko, Mask, teiksi par šo?). Likt komatu pirms jautājuma zīmes nav vajadzības.

    Elektriķis
    22.01.2022 16:22
    Reply to  Basics

    Hašvaldis par raksta virsrakstu, Tu par manu komentāru.

    Basics
    22.01.2022 16:39
    Reply to  Elektriķis

    Jā, kungs)

    BTR
    21.01.2022 13:32

    Apsveicami, malači jaunieši iet jau pareizā virzienā un prieks, labāk nekā pa kaktiem osta un šņauc, taču, ja gribam iet īstajā virzienā ideāli būtu – izstrādāt savu dzinēju, ja vēl uz alternatīvām degvielām, vispār ideāli :)

    Basics
    22.01.2022 14:58
    Reply to  BTR

    Mirttant, cik jūs naiva) Tie, kas osta arī turpinās to darīt un tie, kas uzvar skolēnu olimpiādēs, neosta. Divas dažādas pasaules, kas reizēm uz īsu brīdi nejauši sastopas – veikalā vai citā publiskā vietā.

    digitalk
    22.01.2022 16:41

    visiem sapņotājiem par “savu dzinēju” iesaku novilkt rozā brilles un ieslēgt realitātes pārbaudes smadzeņu šūniņas. nav bāzes, nav mācībspēku, nav finansējuma. studenti, kuriem iegaršojās “zvaigžņu slimība”, aizbrauks studēt ārzemēs un varbūt tur kļūs par daļu no kāda nākotnes raķešdzinēja inženieru komandas.

    [edit] paskatījos gūglē — amatieru raķetes lidinās līdz 116 km. nevajag stāstīt par pilnvērtīga dzinēja izstrādi, ja runa ir tikai par raķešu modelismu.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Elektriķis
    22.01.2022 18:15
    Reply to  digitalk

    Tu te visu sabojāji ar savu reālismu :)
    Delfos pie šīs ziņas jau saskrēja raķešu modelisti un apspļaudīja censoņus.
    Domāju ka ar lielu uzcītību un neatlaidību var uzradīt arī dzinēju un stabilizācijas sistēmu. Šaubos gan, vai tie varētu būt studenti, drīzāk aizrautīgie amatieri, kurus pieminēji.

    digitalk
    22.01.2022 20:49
    Reply to  Elektriķis

    Delfos pie šīs ziņas jau saskrēja raķešu modelisti un apspļaudīja censoņus.

    tas nu gan izklausās vairāk kā stulbi. 1.2 km ir diezgan labs rādītājs iesācējiem, kuri konstruē savu pirmo raķeti, īpaši, ja tas ir kursa darbiņš. gan jau PR teksts atstāja sliktu iespaidu, zinot ko šajā amatieru jomā var panākt.

    Esi reāls
    22.01.2022 18:33

    Līdz kosmosam tur kā līdz Mēnesim (burtiski).

    Tas ir labi, ka kaut ko dara, taču Irbins (Latvijas pirmais astronauts) vienmēr ir bijis sensacionālists. Viņš taču jau kopā ar LMT Latvijas simtgadē taisījās šaut raķeti līdz 100 km, bet arī tas projekts ar laiku kaut kā noklusa.

    digitalk
    22.01.2022 20:57
    Reply to  Esi reāls

    Irbins (Latvijas pirmais astronauts)

    kas? kosmonauts/astronauts, terminoloģija pofig. bijis augstāk par von Karman line?

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    22.01.2022 21:25
    Reply to  digitalk

    Latviski būtu jāsauc par VISUMNIEKU

    Esi reāls
    22.01.2022 21:36
    Reply to  digitalk

    Pauls Irbins bija aiz Zinoo un laida balonus “kosmosā”, pēc tam pieteicās “Mars One”, par ko arī zīmējās dažādos medijos kā pirmais “astronauts”, līdz tas izrādījās krāpniecisks projekts un bankrotēja.

    Jā, viņam ir aizrautība un idejas, no kurām kaut kas arī tiek piepildīts, viņam neapšaubāmi ir vērtība, it sevišķi piesaistot jaunatni, bet, kā jau minēju, viņš bieži uzbur sensācijas bez reāla seguma.
    Pašlaik viņš strādā pie Kosmosa izziņas centra, kas Cēsīs tiek būvēts. Liekam uz to lielas cerības.

    Reklāma