Web Analytics
More
    Reklāma

    Mašīnmācīšanās algoritmi palīdzēs identificēt aplokšņu algu maksātājus Latvijā

    Jaunākie raksti

    Ēnu ekonomika ir problēma, ko Latvijā nesekmīgi cenšas apkarot jau vairākus gadus. Tā kā tradicionālās metodes savu labumu nav devušas, turklāt pandēmijas laikā situācija saasinājusies vēl vairāk, jāķeras pie inovatīvākām metodēm, glābiņu meklējot pie tehnoloģijām. Latvijas Bankas un Baltijas starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra pētnieki vakar, 13. decembrī, nāca klajā ar savu risinājumu – mašīnmācīšanās algoritmu, kas ar gandrīz 90% varbūtību palīdzēs identificēt aplokšņu algu maksātājus.

    Doma tāda – mašīnmācīšanās algoritmam iedod datus par uzņēmumiem, par kuriem ļoti droši var teikt, ka tie algu maksā aploksnē. Šie dati ietver informāciju, piemēram, par bruto algām, uzņēmuma finanšu radītājiem, produktu eksportu/importu, kā arī info par darbiniekiem. Pēc tam šo algoritmu izmēģināja uz visiem uzņēmumiem Latvijā, kas darbojas četrās jomās: apstrādes rūpniecība, transports, būvniecība un tirdzniecība. Un rezultāti rādās itin auglīgi – ar mašīnmācīšanās algoritma palīdzību noskaidrots, ka teju 40% no šiem uzņēmumiem, diezgan iespējams, algu izmaksā aploksnē. To vidū lielākoties atrodas mazie uzņēmumi, tomēr arī lielajiem šī prakse nav sveša.

    Reklāma

    Protams, šie rezultāti vēl nedod tiesības uzlikt tūlītēju sodu uzņēmumam. Ne tikai tāpēc, ka algoritms strādā ar teju 90% varbūtību, bet arī tāpēc, ka Valsts ieņēmumu dienestam vispirms jāveic audits un jāpierāda, ka konkrētais uzņēmums tik tiešām maksā aplokšņu algas. Vienlaikus VID aplēsis, ka pastāv iespējamība, ka Latvijā ap 20 000 uzņēmumu šādi izmaksā darbiniekiem algu.

    AvotsLSM.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    AndrisG
    14.12.2021 13:03

    Jebkurš domājošs maza vai vidēja uzņēmuma īpašnieks šajā valstelē cenšas optimizēt nodokļu maksājumus.

    digitalk
    14.12.2021 13:19
    Reply to  AndrisG

    kurā “valstelē” tu vēl esi dzīvojis, lai varētu salīdzināt, delfu/tvnet pļurkstētāj?

    Krotow
    14.12.2021 15:53
    Reply to  digitalk

    Kā teica prof. Preobraženskis – nelasiet padomju avīzes pie pusdienu galda.

    AndrisG
    15.12.2021 12:32
    Reply to  digitalk

    Vairākās, lai saprastu, ka LV nodokļus nav vērts maksāt un maksināli no tā jāizvairās.

    digitalk
    15.12.2021 13:01
    Reply to  AndrisG

    kurās valstelēs? tieši nevis valstīs, bet valstelēs. tādās, kur medicīnas un policijas nav, nu valsteles, kā pats noformulēji.

    Kursors.lv
    15.12.2021 13:17
    Reply to  AndrisG

    Nodokļus nemaksā tikai lohi.

    Gunca
    15.12.2021 13:21

    Nodokļus nemaksā lūzeri, tie kuri ir par vāju lai radītu produktu vai pakalpojumu par ko pircējs būtu gatavs maksāt

    digitalk
    15.12.2021 13:37
    Reply to  Gunca

    nevajag arī tik vispārināt. shēmotājus, kuri vēlas uzvārīties, manuprāt vajag nodalīt no mazbiznesa, kuram neļauj elpot. bet te nu mēs kaut kādos delfinārijos braucam iekšā…

    ggggg
    14.12.2021 18:48

    Atsevišķiem VID darbiniekiem tāpat ir zināmi uzņēmumi, kuri nemaksā nodokļus, bet netiek veiktas pārbaudes, jo nevēlas izputināt uzņēmēju. Tāpat arī Saeimas deputātu kandidāti pasūta alu bāros, kuros neizsniedz čekus, jo neviens nevēlas, lai mājīgo Aleponiju un citas tādas vietas aizver ciet. Viss tas ir redzēts, viss tas sarunās ir dzirdēts. Nevajag nemaz mākslīgo intelektu un algoritmus, pilnīgi pietiek ar dabīgo intelektu, lai atrastu nemaksātājus. :)

    Last edited 2 years ago by ggggg
    Reklāma