Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija uzspridzina satelītu, tādējādi radot bīstamu kosmosa atkritumu mākoni un apdraudot SKS

    Jaunākie raksti

    Pirmdiena, 15. novembris, visai spraigi izvērsās Starptautiskās kosmosas stacijas (SKS) iemītniekiem. Viņiem tā bija izaicinājumu pilna diena, jo SKS vairākas reizes dalīja ceļu ar lielu orbitālo atkritumu mākoni. Visticamāk, to radīja Krievija, kas iznīcinājusi vienu no saviem satelītiem, neatbildot par sekām šādai rīcībai.

    Lidojošās atlūzas tika piefiksētas jau pirmdienas rīta agrumā. Visas dienas garumā ik pēc 90 minūtēm SKS šķērsoja bīstamo kosmosa atkritumu mākoni, kas prasīja arī astronautiem būt kaujas gatavībā un vajadzības gadījumā veikt ārkārtas procedūras, lai neciestu ne viņi paši, ne stacija. Pat beisbola bumbiņas lieluma atlūza var nogalināt astronautu. Jāpiebilst, ka šobrīd SKS atrodas četri ASV, viens Vācijas un divi Krievijas kosmonauti. Amerikāņu astronautiem tās bija kā ugunskristības, jo viņi ar “SpaceX” līdzdalību SKS ieradās vien pirms pāris dienām. Paši saka, ka šī apkalpei bija lieliska izdevība izveidot labas attiecības.

    Reklāma

    Ne NASA, ne ASV valdība nav oficiāli paziņojusi, kas pie šī trakuma vainojams. Tomēr esošie pavedieni aizved pie Krievijas raķetes izmēģinājuma, kura laikā iznīcināts viens no valsts satelītiem, pārvēršot to vairāk nekā 1500 bīstamās drumslās. ASV Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss norādījis, ka šī Krievijas “bezatbildīgā un bīstamā” rīcība rada riskus astronautiem SKS un cilvēku darbībām kosmosā kopumā, kā arī nepavisam neveicina kosmosa ilgtspēju ilgtermiņā.

    ASV Valsts departaments arī paziņojis, ka ASV sadarbosies ar sabiedrotajiem, lai reaģētu uz Krievijas rīcību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ēteris Buternieks
    17.11.2021 10:02

    Kas ir beisbola lieluma atlūza?!

    Skābene
    17.11.2021 11:51

    Kāpēc par piemēru minēta tieši beisbola bumba, nevis tenisa vai kāda cita LV iedzīvotājiem ierasta izmēra bumba. Cik vispār LV iedzīvotāji ir spēlējuši beisbolu, vai turējuši rokā beisbola bumbu?

    digitalk
    17.11.2021 13:46

    izskatam nav nozīmes. kamēr tu neesi turējis abas rokā, lai saprastu atšķirību. tikmēr salīdzinājums ir tik pat bezjēdzīgs kā “varētu aptīt 3x apkārt zemeslodei” vai “būtu kā 50000 rakstāmpapīra lapu stabs”. beisbols LV ir margināls sports, praktiski neviens nestādās priekšā, cik liela tā bumba ir — nu kaut kas, ko var rokā paņemt… ar tādu salīdzinājumu arī tenisa bumba ir labu labais piemērs (atšķirība ~6 mm diametrā).

    digitalk
    17.11.2021 14:05

    [parausta plecus]
    ja tu nevēlies, lai tevis rakstītais būtu labāk saprotams, tad tā ir tava izvēle. raksti kaut jūdzēs, galonos un momentos — visi tak sapratīs. varbūt.

    [edit] ps. citiem lasītājiem. moments ir sena laika mērvienība.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    18.11.2021 00:49

    Es godīgi neatceros cik liela bija kāda bija atšķirībā,jo pēdējo reizi turēju rokā bija pirms 10 gadiem.

    Aigars Axx
    18.11.2021 03:27

    Man žēl, ja tu domā, ka kādam būtu obligāti jāzin beisbola piederumu raksturlielumi… Un tīri informācijai – pie tiem ātrumiem, kas valda kosmosā, arī zirnis var būt nāvējošs. Ceru, ka zini, kas ir zirnis? ;-)

    digitalk
    18.11.2021 05:02
    Reply to  Aigars Axx

    lai arī piekrītu kopējai domai, bet sitācijas pamatidejā ir runa par izsekojamiem no Zemes apdraudošajiem objektiem, raksts gan to apiet ar lielu līkumu. “zirnīši” arī var nogalināt cilvēku skafandrā un sagādāt pamatīgas problēmas lielai tehnikas vienībai, bet tos nevar izsekot ar mūsdienu līdzekļiem. tik pat smieklīga ir “kaujas gatavība” — ar ko tad astrokosmonauti taisījās karot? zirnīšiem un beisbola bumbu lielām atlūzām? pif-paf, esam dzīvi!

    Krotow
    17.11.2021 12:59

    Kremlī būs skatījušies “Iron Sky”. Un pēc 3. polša izdomājuši atkārtot fināla daļu.

    Reklāma