Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4) bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Bezvadu režģtīkla maršrutētāji nav nekas dikti jauns, bet tikai šobrīd tie sāk kļūt kaut cik pieejami. Un te es runāju par cenu. Bezvadu režģtīkla maršrutētāji bez liekiem stresiem, iestatījumu regulēšanas un sienu urbšanas vadu izvilkšanai piedāvā noklāt ar stabilu bezvadu internetu arī lielākus mājokļus vairākos stāvos.

    Lētāku bezvadu režģtīkla maršrutētāju vājā vieta ir tā dēvētā wireless backhaul neesamība, kas faktiski nozīmē to, ka kaut kādi zudumi šādā sistēmā tomēr veidojas, bet tie vēl arvien ir jūtami mazāki par zudumiem, ko rada tā dēvētie Wi-Fi repīteri. Dārgākos bezvadu režģtīkla maršrutētājos izdalīts atsevišķs kanāls, lai maršrutētāji savā starpā sazinātos bez problēmām.

    Reklāma

    ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4) ietilpst lētāko bezvadu režģtīkla maršrutētāju klāstā, bet šīs mazās ierīces darbojas ar Wi-Fi 6, vēl arvien nodrošinot jēdzīgus datu pārraides ātrumus.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX1800 ultimate AX performance : 1201 Mb/s+ 574 Mb/s
    • Atmiņas: RAM 256 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: divas iekšējās, 2 x 2 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 2 x 2), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x1, RJ45 LAN x1 galvenajai ierīcei un RJ45 LAN x1 papildierīcēm
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset
    • Izmēri un svars: aptuveni 90 x 90 x 80 mm, aptuveni 300 g
    • Papildus: manuāls QoS, AiProtection Classic, Parental Control, Beamforming, AiMesh
    • Cena: ap 210 eiro tīmekļa veikalos par divu ierīču komplektu un ap 300 eiro par trīs ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    ZenWiFi AX Mini pie mums atbrauca trīs ierīču komplektā, kas jau ir ļoti nopietns pieteikums lielām dzīvojamām platībām. ASUS pats norāda, ka ar vienu ZenWiFi AX Mini ierīci varēsi nosegt divas vai trīs istabas, ar divām ZenWiFi AX Mini ierīcēm jau četras istabas, bet trīs ZenWiFi AX Mini komplekts paredzēts piecu un vairāk istabu mājokļiem. Manā pieticīgajā miteklī būtu gana arī ar vienu ZenWiFi AX Mini vai maksimums divām šīm ierīcēm.

    Katrs ZenWiFi AX Mini ir 9 x 9 x 8 cm gandrīz kubiņš ar nedaudz izliektiem sāniem un no galda virsmas piepaceltu puncīti, kur iespraust elektrības vadu un LAN vadu pēc nepieciešamības. ZenWiFi AX Mini trīs ierīču komplektā ir viena galvenā ierīce ar divām LAN + WAN pieslēgvietām un divas papildu ierīces, kur katrai ir tikai viena LAN pieslēgvieta. Uz galvenās ierīces ir uzlīme ar uzrakstu Start with me, lai nerastos nekādas jukas.

    ZenWiFi AX Mini ir arī WPS poga un atiestatīšanas poga. Nekādas citas pogas uz ZenWiFi AX Mini neatradīsi. Par savienojumu ziņo LED indikators. ZenWiFi AX Mini trīs ierīču komplektā klāt nāks arī viens interneta vads un trīs elektrības vadi, nekā vairāk iepakojumā nav.

    ZenWiFi AX Mini ierīces ir nelielas un mīlīgas, tās acīs nekrīt. Par spīti saviem izmēriem, ZenWiFi AX Mini arī nekarst, kas man bija patīkams pārsteigums, jo Wi-Fi 6 ierīcēm patīk būt siltām. Godīgi sakot, es laikam izvēlētos balto krāsu, jo šī tumšā dažādās gaismās var būt no pelēcīgas līdz pat brūnganai.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS ZenWiFi AX Mini maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS ZenWiFi AX Mini bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ZenWiFi AX Mini, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ZenWiFi AX Mini konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ZenWiFi AX Mini nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu ZenWiFi AX Mini, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par trim līdz piecām minūtēm.

    ZenWiFi AX Mini iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ZenWiFi AX Mini atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Šoreiz nedaudz atdūros pret to, ka ZenWiFi AX Mini iestatīšanas laikā atjaunināju, viena no ierīcēm jau bija ar jaunāko programmatūru, divām to vēl nācās uzstādīt – viena ierīce uzreiz visu atjaunināja, bet otrai ZenWiFi AX Mini nācās divas reizes pārstartēties, lai atjauninājums uzliktos.

    Attēls: ASUS

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS ZenWiFi AX Mini nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās vai teju budžeta klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS ZenWiFi AX Mini atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS ZenWiFi AX Mini piedāvā manuālu QoS (tiek pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    Attēls: ASUS

    Ātrdarbība

    Jāņem vērā, ka ZenWiFi AX Mini (XD4) atpaliek no ZenWifi AX (XT8) ar to, ka pēdējais ir dārgāks, bet ar izdalītu tā saucamo wireless backhaul, kas ierīces efektīvāk savieno savā starpā. ZenWiFi AX Mini vari izmanot vadu ierīču savienošanai, bet tad tiek zaudēta vienīgā LAN pieslēgvieta. Var gan izmantot arī tā dēvētos svičus (komutatorus), lai tiktu pie papildus LAN pieslēgvietām.

    Lielākos mājokļos divas vai trīs ZenWiFi AX Mini ierīces dos daudz stabilāku signāla stiprumu, bet var būt gadījumi, kad viens vientuļš šāds maršrutētājs tomēr piedāvā lielākus datu pārraides ātrumus. Lai arī ZenWiFi AX Mini cena nav super zema, tomēr šis ir ASUS acīs sākuma līmeņa klases mājas maršrutētājs.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā viens pats ZenWiFi AX Mini kopā ar OnePlus viedtālruni, kam ir Wi-Fi 6, uzrādīja gandrīz 458 Mbps (57 MB/s) lejupielādei un aptuveni 734 Mbps (92 MB/s) augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto viedtāruni, bet dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Šis mērījums tika veikts tiešā redzamībā.

    Tālāk sekoja šie paši mērījumu aiz vienām durvīm, tad blakus istabā un visbeidzot tālākajā istabā aiz divām reģipša sienām aptuveni 12 metru attālumā no maršrutētāja.

    ZenWiFi AX Mini uzrāda visai dīvainu signāla stiprumu. Wi-Fi Analyzer lietotne pie maršrutētāja uzrāda -23 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -52 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir jau švaki -63 dBm. Tiek uzskatīts, ka pie -68…-70 dBm bezvadu internets jau vairs nav lietojams.

    Attēls: ASUS

    Tagad kārta mērījumiem, kad ieslēdzam visas trīs ZenWiFi AX Mini ierīces un saliekam tās vienu otrai tiešā redzamībā. Mans pieticīgais ~70 kvadrātmetru mājoklis gan nav šādam testam īsti piemērots, te prasītos vismaz 110 kvadrātmetru mājokli. Otrajā un tālākajā istabā tie paši mērījumi izskatās sekojoši:

    Varam redzēt, ka tālākajā istabā signāla stiprums ir jūtami labāks, bet tuvākajā istabā, šķiet, viedtālrunis vēl nepārslēdzās uz tam tuvāko ZenWiFi AX Mini ierīci. Bet atkal ar ātrumiem ir pretēji – tuvajā istabā ātrumi ir labāki par vientuļas ZenWiFi AX Mini ierīces ātrumiem, kamēr tālākajā istabā ātrumi ir gandrīz nemainīgi.

    Tagad kārta mērīt ātrumu starp diviem datoriem. Viens pieslēgts ar vadu pie ZenWiFi AX Mini, otram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. Tiešā redzamībā ir sekojoši ātrumi – lejupielādei vidēji ap 732 Mbps (91.5 MB/s) un augšupielādei vidēji ap 862 Mbps (107.75 MB/s). Gigabita tīkla vads nu arī šajā mirklī ir teju sasniedzis savu maksimumu. Ja nemaldos, 732 Mbps (91.5 MB/s) lejupielādei ir mērījumu rekords, kā arī 862 Mbps (107.75 MB/s) augšupielādei ir viens no vislabākajiem rādījumiem.

    Tālākiem mērījumi ir veikti blakus istabās:

    Slēdzam iekšā pārējās ZenWiFi AX Mini ierīces un veicam tos pašus mērījumus atkārtoti:

    Ar datoru gan varam redzēt, ka ZenWiFi AX Mini bezvadu režģtīkla ierīču komplekts dod redzamu ātrumu starpību par labu vairākām ierīcēm tālajā istabā. Tuvākajā istabā var redzēt, ka kaut kādu ātrumu bezvadu režģtīkla režīmā esam zaudējuši. Manā kompaktajā mājoklī laikam pietiktu ar divām ZenWiFi AX Mini ierīcēm, trīs jau ir izšķērdība.

    Es teiktu, ka būtu stratēģiski jāizplāno, kur tieši vēlēsies izvietot ZenWiFi AX Mini bezvadu režģtīkla ierīces. Arī trīs istabu dzīvoklī var iegūt vērā ņemamus datu pārraides ātruma uzlabojumus ar divām ZenWiFi AX Mini bezvadu režģtīkla ierīcēm. AiMesh ļaus bezvadu režģtīklā saslēgt arī citus ASUS maršrutētājus ar AiMesh atbalstu.

    Nobeigumā

    ASUS ZenWiFi AX Mini bezvadu režģtīkla ierīces parādīja, ka tās spēj vienmērīgāk nosegt dzīvojamo platību ar Wi-Fi 6, bet vienlaikus tiek nedaudz zaudēts datu pārraides ātrums. Ar jau minēto, bet stipri dārgāko tā dēvēto tri-band ZenWifi AX (XT8) ierīču komplektu ātrumu zudumi būtu niecīgi, bet ZenWifi AX (XT8) cena ir jūtami augstāka.

    Attēls: ASUS

    Manās acīs ZenWiFi AX Mini ir ļoti feins trīs bezvadu režģtīkla ierīču komplekts lielākiem dzīvokļiem vai mājām, bet līdz 90 vai 100 kvadrātmetriem mierīgi varētu iztikt ar divām bezvadu režģtīkla ierīcēm. Protams, daudz ietekmē sienu materiāls un biezums, Wi-Fi nu nemaz nepatīk betona sienas, lieli stiklu laukumi un arī koka durvis.

    ZenWiFi AX Mini ir viena no lētākajām iespējām mājokli noklāt ar Wi-Fi 6. ZenWiFi AX Mini labi piestāvētu interneta pieslēgumam līdz 500…600 Mb/s.

    Patika

    • viegli iestatīt
    • visai labi datu pārraides ātrumi
    • ierīces ir mazas un neuzkrītošas

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • programmatūras atjaunināšana varēja veikties gludāk
    • var just, ka tomēr vairākas ierīces zaudē ātrumu, jo tām nav atsevišķa wireless backhaul
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma