Web Analytics
More
    Reklāma

    Sākot ar 2024. gadu “Mastercard” no kartēm pakāpeniski noņems magnētiskās joslas

    Jaunākie raksti

    “Mastercard” nācis klajā ar paziņojumu, ka nākamās desmitgades laikā no savām kredītkartēm un debetkartēm pakāpeniski sāks noņemt magnētiskās joslas. Iemesls tam ir nozares virzība uz drošākām un ērtākām maksājumu alternatīvām, piemēram, čipiem un bezkontakta norēķiniem. “Mastercard” saka, ka tas būs pirmais maksājumu tīkls, kas pārtrauks izmantot magnētiskās joslas, kuras kā tehnoloģija tika izstrādāta 1960. gados.

    Šī melnā magnētiskā josla no “Mastercard” norēķinu kartēm tuvāko gadu laikā pazudīs.

    Zināms, ka “Mastercard” pāreju sāks 2024. gadā. Paredzams, ka pirmie pie jaunā veida kartēm tiks Eiropas klienti, kur kartes ar čipiem šobrīd jau plaši izmanto. Salīdzinoši ASV tās lieto retāk, tāpēc attiecīgi tur pāreja uz jauno standartu sāksies vēlāk – ap 2027. gadu. Plānots, ka līdz 2029. gadam “Mastercard” vairs neizdos ne kredītkartes, ne debetkartes, kurās iestrādāta magnētiskā josla. Savukārt līdz 2033. gadam magnētiskā josla vismaz “Mastercard” kartēs būs pagātne.

    Reklāma

    Magnētiskās joslas norēķinu kartēs savulaik bija liels solis uz priekšu, krietni paātrinot samaksas procesu. Iepriekš kasieriem bija jāizmanto iespiedmašīnas, lai ierakstītu kartes datus. Savukārt pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados tika ieviests globālais EMV (“Europay”, “MasterCard” un “Visa”) čipu standarts, kas ļāva kartes datus glabāt nelielā, kartē iestrādātā mikroshēmā. Mūsdienās 86% darījumu notiek tieši ar šāda veida kartēm. Tikmēr ASV kaut kā EMV kartes izmanto kūtrāk, jo tikai 73% darījumu pērn veikti ar tām.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    18.08.2021 18:20

    Magnētisko joslu no maksājumu kartēm varēja vispār aizvākt jau ap 2010. gadu, kad ieviesa karšu maksājumus ar čipu. Aizture acīmredzot tiešām ir dēļ ASV, kur ieviest EMV terminālus ir dārgāk, jo tos vajag vairāk.

    rudzu rikas
    18.08.2021 21:44
    Reply to  Krotow

    “dārgāk, jo vairāk vajag”. Wtf ? Amīši ir pohu*isti, tāpēc nav ieviests. Daudzi joprojām izmanto bankas čekus. Ko var gribēt… Atpalikuši.

    KasparsB
    18.08.2021 22:21
    Reply to  rudzu rikas

    nez nez.. bet pašā oriģinālajā rakstā (mastercard rakstītajā, ne šī raksta source) ar tiem amerikāņiem nemaz tik traki nav un čipkartes lieto vairākums, swaipisti tik ap 10% palikuši.
    mums ES jau labi, ir direktīva un iepūt.. čipkartes, bezkontakta maksājumi, zibmaksājumi, par ko daudz kur tik sapņo varbūt tik vēl.

    Reklāma