Web Analytics
More
    Reklāma

    “Wintek” dalās ar savu pieredzi mazlietotu elektronikas ierīču tirgošanā

    Raksts tapis sadarbībā ar mazlietotas elektronikas tirgotāju Wintek.

    Jaunākie raksti

    Brīdī, kad rodas vajadzība pēc jaunas ierīces, daudz nedomājot, mēs parasti veram vaļā kādu elektronikas preču tirgotāja mājaslapu un ceram šādā veidā atrast meklēto. Izrādās, ka Latvijā jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas kāds uzņēmums, kas dod iespēju iegādāties mazlietotas iekārtas par ļoti pievilcīgām cenām. Kompānijas “Wintek” piedāvājumā atrodami dažādu zīmolu un modeļu mobilie telefoni, stacionārie datori, laptopi, viedpulktsteņi, planšetdatori, austiņas, tīkla iekārtas un dažādas citas ierīces, kuras atgādātas no Skandināvijas un tirgotas ar vēl spēkā esošu Eiropas garantiju. Atkarībā no vizuālā stāvokļa tās sadalītas pa dažādām klasēm – no A+ līdz C.

    Reklāma

    Bizness bez lielas konkurences

    “Wintek”  veikala vadītājs Rolands Švarcbahs atklāj, ka ideja par šādu biznesu radās pirms apmēram trim gadiem. Toreiz tirgū jau bija nopērkamas lietotas mobilās ierīces, kuras ir saliktas pa vizuāliem stāvokļiem. Tajā brīdī uzņēmums darbojās ar citu nosaukumu, interesējās un tirgoja tikai jaunas vai A+ klases ierīces, kurām tikai kastīte ir attaisīta vaļā, bet kuras nav lietotas. Pēc viena līdz diviem gadiem izdomāts paņemt arī B klases ierīces, kas ir nedaudz lētākas, bet joprojām labā stāvoklī. Izrādījās, ka šādas iekārtas patiesībā ir saistošas daudziem cilvēkiem, tāpēc tika pieņemts lēmums izveidot jaunu uzņēmumu ar nosaukumu “Wintek”, kas ienāktu tirgū ar ne tikai jaunu, bet arī mazlietotu ierīču piedāvājumu. Būtiski, ka toreiz arī liela konkurence nebija, jo līdzīgas preces piedāvāja tikai lombardos un LMT.

    Plašs ierīču klāsts un piecas vizuālā stāvokļa klases

    Apmēram 90% no “Wintek” klāstā esošajām ierīcēm nāk no Skandināvijas operatoriem. Tās lielākoties ir iekārtas, kuras stāvējušas veikalu skatlogos, vai ir tikušas atgrieztas 14 dienu laikā. Mainoties sortimentam, tās liek tālāk pārdošanā un nonāk arī līdz “Wintek”. Atceļojot līdz Latvijai, no sākuma tās tiek pārbaudītas, vai atbilst norādītajai vizuālās kvalitātes klasei. Ierīču tehniskais stāvoklis pārbaudīts jau iepriekš.

    Šad, tad “Wintek” tiek arī pie jaunām iekārtām, ko mājaslapā īpaši norāda. Taču lielākā daļa piedāvājumā esošo ierīču atkarībā no vizuālā stāvokļa iedalītas piecās klasēs:

    • A+ klase. Vienīgā atšķirība no pilnīgi jaunām ierīcēm – kastīte bijusi attaisīta, iepakojuma nav vispār vai arī noņemta rūpnīcas plēvīte. iPhone gadījumā ierīce varētu būt bijusi arī aktivizēta.
    • A klase – ierīcei var būt mikro skrāpējumi, kurus redz, skatoties tikai tuvumā un tiešā gaismā.
    • B klase – iecienītākā cenas un kvalitātes attiecības ziņā. Ierīcei ir daži mikro skrāpējumi, pārsvara uz korpusa nevis uz displeja
    • C+ klase – uz korpusa vai ierīces sāniem var būt sīki skrāpējumi.
    • C klase – lietota, bet strādājoša ierīce, kurai ir maza bukte vai dziļāks skrāpējums.

    Visu kategoriju ierīces pieejamas arī bez kastītēm un līdzi nākošiem aksesuāriem un attiecīgi iegādājamas lētāk.

    Ja runājam par statistiku, tad populārākie vienmēr ir pēdējo 3 gadu Apple iPhone modeļi, kas sastāda ap 40% no pārdošanas apjoma. Tad seko Samsung un Huawei Android ierīces. Pēdējā laikā arvien pieaug interese par tīkla iekārtām un dokstacijām. Regulāri tiek iegādāti arī viedpulksteņi, austiņas (gan bezvadu, gan ar galvas stīpu) un planšetdatori.

    Šobrīd “Wintek” veikalā ir pieejami ap 2500 telefonu modeļiem un ap 1000 laptopu modeļiem.

    Vairākas priekšrocības klientiem

    “Wintek” vadītājs norāda, ka galvenie ieguvumi, iegādājoties šādas ierīces, ir naudas ietaupījums, līdzi nākoša un spēkā esoša garantija, kā arī klientam iespējams nomedīt tādus ierīču modeļus, kādi tirgū vairs nav pieejami. Piemēram, no iPhone pieejami visi modeļi sākot ar iPhone 4. Galvenokārt tieši naudas ietaupījums ir tas, kāpēc klienti – gan uzņēmumi, gan privātpersonas – iegādājas mazlietotas ierīces. Nereti arī tiek iegādātas jaunas ierīces, kuras paredzētas dāvināšanai. Tāpat ievērojams pieprasījums esot pēc iekārtām, kuras domātas bērniem – gan izklaidei, gan skolas vajadzībām.

    Pieskaroties tieši ierīču garantijas jautājumam, R. Švarcbahs skaidro, ka visām ierīcēm, kuras ražotas šajā vai iepriekšējā gadā, “Wintek” dod divu gadu garantiju. Vecākiem mobilo telefonu modeļiem garantijas laiks ir ne īsāks par sešiem mēnešiem. Visiem laptopiem, izņemot jaunās iekārtas, garantijas laiks ir trīs mēneši. Nosakot garantijas laiku, vērā tiek ņemta arī ierīces vizuālā klase. Būtiski, ka, ja privātpersona iegādājas jaunu ierīci, kurai garantijas laiks ir divi gadi, šim klientam ir tiesības pieprasīt preces labošanu, maiņu vai naudas atgriešanu.

    Bez jau pieminētajiem labumiem uzņēmums veic arī salīdzinoši ātru preču piegādi. Pasūtot ierīci Wintek.store, klients caur “Omniva” pakomātiem to saņems vienas līdz divu dienu laikā atkarībā no tā, vai piegādes adrese atrodas Rīgā vai ārpus galvaspilsētas. Pasūtījumu iespējams izņemt arī kompānijas veikalā Rīgā, Tērbatas ielā 39, kur arī var tuvāk apskatīt ierīces no esošajām vizuālās kvalitātes klasēm. Pēc distances līguma principa klientam divu nedēļu laikā ir iespēja atgriezt preci atpakaļ un saņemt samaksāto naudu.

    Pandēmijas laika pozitīvā ietekme un idejas par attīstību nākotnē

    R. Švarcbahs uzsver, ka Covid-19 pandēmija labvēlīgi ietekmējusi biznesa attīstību, un novērots, ka klienti biežāk iegādājas datorus. Pēdējā gada laikā arī būtiski palielinājies to pircēju skaits, kuri preci vēlas saņemt caur pakomātiem, nevis veikalā. Neskatoties uz pandēmijas pozitīvo ietekmi uz pieprasījumu, “Wintek” paralēli tam cītīgi kaļ plānus nākotnei. Viens no virzieniem, ko paredzēts attīstīt, ir ciešāka sadarbība ar uzņēmumiem, piedāvājot atpirkt vecās ierīces. Respektīvi, uzņēmums no “Wintek” iegādājas konkrētu skaitu ierīču, kuras, piemēram, pēc gada ir iespēja atdod atpakaļ.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    09.08.2021 17:14

    kā jau tipiskā reklāmrakstā nav pieminēti mīnusi. portatīvajiem ir skandināvu klaviatūras, kuras daudziem nav iespējams nomainīt, tāpēc jāķēpājas ar uzlīmēm. kalngals šim absurdam ir makbūki ar klaviatūras apgaismojumu, kuru aizlīmējot tu atvadies no tik ērtas fīčas.

    otrs ir regulāra neatbilstība preču sortimentā internetā un realitātē. preču katalogs ir neērts un mazpārskatāms, bet filtrācija tupa gļuko un nestrādā. epasti par pieejamo sortimentu tiek ignorēti.

    citādi jau nav ne vainas, lietoti aparāti labā stāvoklī (atšķirībā no lombardiem) par saprātīgām cenām.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Kursors.lv
    09.08.2021 18:43
    Reply to  digitalk

    Good point. Paskatījos produktu aprakstus un redzu, ka daļai laptopu ir norāde par ierīces tastatūras valodu. Pieņemu, ka tiem datoriem, kur tā nav norādīta, tas tiek skaidrots, kad notiek sazvans par pirkuma apstiprinājumu. Es pats privātā kārtā pirku pie viņiem telefonu un man šāda saruna bija, tur arī klāt ieteica piepirkt iepakojumu, lai ir lādētājs. Piegāde tiešām bija ātra un ne vairāk kā divu dienu laikā jaunais telefons jau bija manās rokās.

    Par mājaslapas satura atbilstību pieejamajām ierīcēm man radās sajūta, ka vienkāršāk ir zvanīt/rakstīt viņiem un teikt kādu ierīci gribas un tad veikala puse piemeklēs labāko variantu.

    Purva Jenots
    09.08.2021 19:44

    Vēl vajadzētu piebilst, ka preces tiek tirgotas bez PVN, nezinu kāpēc ko tādu VID atļauj, bet uzņēmumiem neinteresanti. Tajā pašai laikā vēl nesen reklamētais igauņu internetveikals tirgo ar visu PVN un vēl pat iedod garantiju.

    Kursors.lv
    09.08.2021 20:25
    Reply to  Purva Jenots

    Pievienotās vērtības nodokļa likumā ir atrunāti nosacījumi ar kādiem komersantiem ļauj piemērot īpašo nodokļa režīmu preču importa darījumos. Es tā saprotu, ka te tiek pielietots šis režīms. Plašāku juridisko zināšanu man gan nav, lai izvērtētu vai tas darīts korekti. Gan jau džeki no Wintek paši šo varēs nokomentēt, tas tomēr ir jautājums viņiem.

    Rolands
    10.08.2021 10:36
    Reply to  Purva Jenots

    Ir tā, ka mazlietotām/ lietotām precēm PVN tiek aprēķināts no uzcenojuma. Tirgojot uzņēmumiem, PVN netiek aprēķināts un privātpersonām PVN tiek izdalīts no uzcenojuma.

    Purva Jenots
    10.08.2021 17:08
    Reply to  Rolands

    Vēl dažus gadus atpakaļ kāds paliels uzņēmums šādi tirgoja lietotus auto no izsolēm un ar PVN aplika tikai savus pakalpojumus, kad VID beidzot to pamanīja, tad uzņēmumus izbeidzās ar pamatīgu uzrēķinu. Uzņēmumam, ja ir vēlme ietaupīt, varu ieteikt to pašu igauņu veikalu, kas arī tirgo lietotas elektronikas preces par līdzīgām cenām bet ar visu PVN, kas vien liek aizdomāties kā tā var būt, kas viņi ir tik dumji ka PVN nemāk?

    Napalm
    10.08.2021 18:33

    Wintek – Jarus SIA. Uzņēmums no 2011.gada ar nodokļu parādiem (nekas traks, bet fakts) 2020.gadā nodokļos samaksāts 0 (firmas.lv dati).Nozares – Zivju un zivju produktu vairumtirdzniecība, pārtika NACE2 46.38 Citu pārtikas produktu vairumtirdzniecība, ieskaitot zivis, vēžveidīgos un mīkstmiešus (Avots: zl.lv, CSP, VID). Vienīgais dalībnieks arī nodokļus 2020.gadā nav maksājis.

    Tas nu tā…lai izdodas :)

    Reklāma