Web Analytics
More
    Reklāma

    “AJ Power” uzstādījis lielāko saules paneļu parku Latvijā

    Jaunākie raksti

    Uzņēmums SIA “Lyngson” sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power” šovasar uzstādījis lielāko saules paneļu parku Latvijā. Projekta ietvaros uz ražotnes ēkas jumta uzstādīti 1580 saules paneļi ar kopējo sistēmas jaudu 489 kW. Šis šobrīd ir Latvijā lielākais uzstādītais saules paneļu parks, kas ik gadu saražos gandrīz 500 000 kWh zaļās elektroenerģijas. Gada griezumā SIA “Lyngson” saules paneļi saražos vidēji 30% no uzņēmuma elektroenerģijas pašpatēriņa, taču vasaras mēnešos tie būs vairāk nekā 50% no pašpatēriņa. Zaļā elektroenerģija tiks izmantota ražotnes vajadzībām, kā rezultātā ik gadu atmosfērā nenonāks 141 000 kg CO2 izmešu.

    SIA “Lyngson” nodarbojas ar ūdens apkures radiatoru ražošanu. Ražošanas uzņēmums Latvijā darbojas jau 16 gadus, un tā lielākais tirgus ir Skandināvija – uz to tiek eksportēti 95% no saražotās produkcijas. Pagaidām šī ir pirmā SIA “Lyngson” realizētā saules paneļu projekta kārta. Plānots, ka tuvākajā laikā tiks uzsākta saules paneļu parka otrās kārtas būvniecība, papildus uzstādot vēl 100 kW jaudas. Tādējādi ražotnes kopējais saules parka apjoms sasniegs gandrīz 600 kW.

    Reklāma

    “Latvijā lielākā saules paneļu parka realizācija ir lielisks piemērs tam, ka saules enerģijai ir nākotne un ka arī energointensīvi ražošanas uzņēmumi var nodrošināt pietiekami lielu daļu savu energoresursu patēriņa, izmantojot tieši saules saražoto enerģiju. Šādi uzņēmumi domā ilgtspējīgi un tajā pašā laikā meklē iespējas, kā samazināt energoresursu izmaksas. Mums, AJ Power grupai, ir gandarījums piedalīties šāda vēsturiska un iespaidīga projekta īstenošanā, jo šis ir arī mūsu līdz šim lielākais realizētais saules paneļu projekts. Savu darbību saules paneļu projektu realizācijā mēs uzsākām jau pirms pieciem gadiem, un tobrīd lielākais izaicinājums bija klientus pārliecināt, ka saules enerģijai arī Latvijā ir potenciāls un ka tā ir jēgpilna investīcija. Šobrīd situācija ir mainījusies un aizvien vairāk uzņēmumu apzinās, ka tā ir nākotne, kurā noteikti ir vērts investēt, tādējādi nostiprinot sava uzņēmuma konkurētspēju,” komentē “AJ Power” uzņēmumu grupas vadītājs Roberts Samtiņš.

    “Mēs esam zaļi domājošs Skandināvijas uzņēmums, un mums ir svarīgi, ka šādā veidā varam sniegt savu ieguldījumu CO2 emisiju mazināšanā, nodrošināt ilgtspējīgas ražošanas principus un paaugstināt mūsu biznesa attīstības iespējas ilgtermiņā. Uzņēmumā aktīvi domājam par energoefektīviem risinājumiem, kas mums var sniegt reālu ietaupījumu. Esam veikuši ieguldījumus gan apgaismojuma, gan ražotnes iekārtu nomaiņā, un investīcija zaļās enerģijas izmantošanā bija tikai loģisks nākamais solis. Saules paneļi ir investīcija nākotnē, kas sāk atmaksāties uzreiz, un būtiski, ka tas ļauj mūsu uzņēmumam kļūt neatkarīgākam no svārstīgajām elektroenerģijas cenām,” papildina Uldis Benhens, SIA “Lyngson” prokūrists.

    SIA “Lyngson” projekta investīcijas sasniedz 295 210 EUR. Pateicoties uzstādītajam saules paneļu parkam, uzņēmums gada laikā elektroenerģijas izmaksās ietaupīs vairāk nekā 44 500 EUR.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Priecājos
    27.07.2021 11:06

    Sanāk zem 600€/kw jaudas, kas ir laba cena sistēmai, par tādu arī es padomātu par saules paneļiem. Diemžēl privātajiem uz maziem apjomiem šī cena veidojas nedaudz pāri 1000€/kw (atkarībā no pārdevēja), kas bez atbalsta nav vēl patīkama. Lietuvā gan sanāk līdzīga cena privātajiem, kā šim projektam, jo 350€ subsidē valsts par katru sistēmas kw. Gan jau līdz mums arī subsidēs pēc kādiem 5 gadiem :)

    Kaasis
    27.07.2021 12:18

    Vai tad Salaspilī nebija lielāks, ar 1720 paneļiem?

    27.07.2021 13:20
    Reply to  Kaasis

    tie ir saules kolektori, kuri savāc siltumu nevis ražo elektrību.

    Gundars
    27.07.2021 13:34

    Sniega tīrīšana gan būs jautra. Cerams, būvkonstruktors parēķinājis vai jumts tādu slodzi nes. Paneļi neko smagi nav, bet sniegs sakrāties tur var pamatīgs. Jaunai ēkai to var ievērtēt un viss ok. Esošām ēkām rēķinot daudz kur jau neizpilda jaunās eironormas, kur nu vēl papildus kaut ko.

    Reklāma