Web Analytics
More
    Reklāma

    Sviedri no pirkstu galiem drīzumā varētu darbināt viedpulksteņus un citas valkājamas ierīces

    Jaunākie raksti

    Ražotāji pašreiz jau piedāvā dažādus inovatīvus risinājumus, kā ērtāk uzlādēt viedierīces bez vajadzības tās pieslēgt pie elektrības. Kalifornijas Universitātes Sandjego inženieri nesen nākuši klajā ar visai interesantu projektu, kam varētu būt liela ietekme uz nākotnes valkājamo ierīču tirgu. Viņu izgudrojums ir bioenerģijas šūna, kas ir tik maza un plāna, ka to var ērti piestiprināt pie pirkstu galiem. Tā spēj sviedru un pirkstu galu spiedienu pārvērst elektriskajā enerģijā, ar kuru drīz varētu pietikt, lai darbinātu viedpulksteņus un citas valkājamas ierīces un sensorus.

    Ideja ir tāda, ka šī šūna spēj izmantot cilvēka sviedru ķīmisko enerģiju, lai ražotu elektrisko enerģiju. Miniatūrs pjezoelektriskais ģenerators var iegūt kinētisko enerģiju, kas rodas, nospiežot pirkstu pret citu objektu, piemēram, viedtālruņa ekrānu. Tas nozīmē, ka būtībā spēsi lādēt ierīci, rakstot ziņas vai ritinot “Facebook” ziņu joslu.

    Reklāma

    Risinājums ir unikāls arī ar to, ka iespējams pasīvi ražot enerģiju, lai šī šūna darbotos. Tas nozīmē, ka lietotājam nav jābūt fiziski aktīvam vai speciāli kādā veidā jārada liels daudzums sviedru. Pat miegā risinājums spēj radīt nelielu enerģijas daudzumu – ap 0,1 mWh, ja guli 10 stundas.

    Tā kā viena šūna spēj radīt salīdzinoši nelielu enerģijas daudzumu un šādā veidā ierīci jālādē mūžību, šis process būs efektīvāks, ja uz katra pirksta uzliksi pa vienai bioenerģijas šūnai. Lai arī tas joprojām pašreiz nav pietiekoši, lai, piemēram, uzlādētu “Apple Watch”, šim risinājumam, manuprāt, ir potenciāls. Turklāt, tas ir unikāls, jo būtībā iespējams uzlādēt viedierīci ar savu bioenerģiju, ko ķermenis pastāvīgi ražo.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krēsla
    25.07.2021 13:14

    Hhhh
    25.07.2021 16:58

    Protams, protams. Parīt jau varēs nopirkt Depo

    Reklāma