Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Tab S7 FE planšetdatora apskats – draugi, nav labi

    Jaunākie raksti

    Visai sen nav pie mums sabijis neviens planšetdators. Vai planšetdatoram ir vieta 2021. gadā? Samsung un Apple domā, ka ir gan! Faktiski šie divi giganti ir vienīgie no mūsu pusē plaši zināmiem zīmoliem, kas vēl piedāvā planšetdatorus, turklāt tie pieejami vairākās cenu kategorijās.

    Iepriekš apskatījām Samsung Galaxy Tab S7+ 5G, kas bija viens no glītākajiem un ātrākajiem planšetdatoriem pasaulē, apskatīts arī drīzāk budžeta klases Samsung Galaxy Tab A7 LTE modelis. Šodienas varonis Samsung Galaxy Tab S7 FE ar zemu cenu izcelties nevar, bet šim planšetdatoram piedurknē ir (vai vismaz tiek solīti) daži triki, ko nespēj piedāvāt konkurenti.

    Reklāma

    Samsung ar Galaxy Tab S7 FE šoreiz liek lielu uzsvaru uz programmatūras iespēju klāstu – S-Pen irbuļa rakstītais ekrānā tiek pārvērsts drukātā tekstā, PENUP lietotne paredzēta jau pieredzējušiem digitālajiem māksliniekiem, bet to spēs izbaudīt un pat šo to iemācīties arī iesācējs. Kopā ar planšetdatoru iegūsi arī 6 mēnešu izmēģinājuma laiku Clip Studio Paint lietotnei. Ar Canva Pro lietotnes izmēģinājuma versiju paredzēt veidot dažādus dizainus reklāmas materiāliem un prezentācijām.

    Un tad vēl ir galvenais jautājums – vai Galaxy Tab S7 FE tiešām spēj kvalificēties Fan Edition ierīces nosaukumam?

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 11, One UI 3.1
    • Ekrāns: 12.4 collu TFT LCD 1600 x 2560, 16:10 malu attiecība, skrambu drošs ekrāns
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 750G 5G (8 nm), astoņi kodoli (2x 2.2 GHz Kryo 570 & 6x 1.8 GHz Kryo 570), Adreno 619 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 64 GB + 4 GB RAM vai 128 GB + 6 GB RAM, iespēja pievienot microSD atmiņas karti līdz 1 TB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G
    • Aizmugurējā kamera: 8 megapikseļi, 1080p video ar 30 fps
    • Pašiņu kamera: 5 megapikseļi, 1080p video ar 30 fps
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: e-kompass, barometrs, ātra akumulatora uzlāde, USB Type-C, S-Pen irbulis
    • Izmēri un svars:  284.8 x 185 x 6.3 mm, 608 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 10 090 mAh ar ātro 45 W uzlādi
    • Krāsas: Mystic Black, Mystic Silver, Mystic Green, Mystic Pink
    • Cena: ap 650 eiro

    Izskats un uzbūve

    Samsung Galaxy Tab S7 FE dizaina un materiālu ziņā ļoti atgādina aptuveni gadu veco Galaxy Tab S7+. Galaxy Tab S7 FE dizains atgādina vecos, labos laikus, kad iPhone izskatījās pēc iPhone ar asām metāla apmalēm. Samsung šoreiz izmantojis dizainu, kas tieši atgādina Apple viedtālruņus līdz 5S modelim, bet man ir sajūta, ka Samsung šo kārti izspēlējis vēl veiksmīgāk par Apple, jo ekrāna apmales planšetdatoram ir salīdzinoši plānas, pats Galaxy Tab S7 FE ar visu 10 090 mAh akumulatoru ir neticamus 5.7 mm plāns, kā arī Samsung izdevies iemānīt planšetdatorā visai jēdzīgus četrus skaļruņus. Visu Galaxy Tab S7 FE aizmugures daļu sedz metāls.

    Planšetdatora aizmugurē ir neliels kameras izcēlums, bet arī kamera nav super traka, tā ir laba planšetdatoram, bet nesasniedz mūsdienu viedtālruņu iespējas. Par kamerām papļāpāsim nedaudz tālāk.

    Galaxy Tab S7 FE noteikti dodas klēpjdatora killera virzienā, par to runā planšetdatora ekrāna izmērs, iespēja pievienot tastatūru un pat pašiņu kameras novietojums. Pašiņu kameru var izmantot, kad Galaxy Tab S7 FE atrodas ainavas skatā, jo tā ir kamera izvietota ekrāna garajā dimensijā. Pat uzraksts “Samsung” uz Galaxy Tab S7 FE aizmugures daļas izvietots tā, lai tas atgādinātu klēpjdatoros izmantoto izvietojumu.

    Skaļruņi ir visai labi, bet tos nevajadzētu griezt ļoti skaļi, jo tad tie sāk čerkstēt.

    Jāsaka gan, ka no 650 eiro maksājoša planšetdatora biju gaidījis kaut ko vairāk vismaz kameru jomā, jo ar vienu 8 megapikseļu kameru sen vairs nav gana. Tas pats attiecas uz irbuli (vai pareizā sakot – irbuļa nenozaudēšanu), jo Galaxy Tab S7 FE it kā vari pievienot irbuli ar magnētu palīdzību, bet tas tur klāt neturas gandrīz nemaz. Faktiski ir tikai viena pozīcija, kurā irbulis kaut cik labi turas pie Galaxy Tab S7 FE – vertikālā skatā labajā sānā ar spico galu uz augšu.

    Ekrāns

    Ja uzbūves ziņā Galaxy Tab S7 FE maz zaudēja Galaxy Tab S7+, tad ar ekrānu ir pavisam cits stāsts. Galaxy Tab S7+ bija 12.4 collu Super AMOLED ekrāns ar 1752 x 2800 izšķirtspēju, 120 Hz un 16:10 malu attiecību piedāvā neticami skaistu attēlu, bet jaunajam Galaxy Tab S7 FE ir TFT LCD ar 1600 x 2560 izšķirtspēju un ierastajiem 60 Hz. Vai atšķirība ir milzīga? Vai tā ir jūtama? Es teiktu, ka pats par sevi Galaxy Tab S7 FE ekrāns nav slikts, tam varēja būt labāki skatu leņķi, bet Galaxy Tab S7 FE ekrāns noteikti tālu iepaliek aiz Galaxy Tab S7+. Tiesa, par Galaxy Tab S7+ ekrānu un pāris citām niansēm sanāk piemaksāt vēl aptuveni 300 eiro.

    Galaxy Tab S7 FE cena tomēr nu nekādi neattaisno TFT LCD ekrāna izmantošanu, bet vienlaikus jāatzīst, ka planšetdatori kļuvušu velnišķīgi dārgi. Galaxy Tab S7 FE cena ir līdzīga Apple iPad Air 4th Gen 10.9″ Wi-Fi 64 GB versijai.

    Lielākā Galaxy Tab S7 FE ekrāna problēma ir tā, ka pie lielākiem spilgtumiem krasi samazinās attēla kontrasts.

    Kopumā jāsaka, ka Galaxy Tab S7 FE ekrāns man radīja neviennozīmīgas sajūtas – irbuļa ievadei 60 Hz nav perfekti, arī skatu leņķi pieklibo, bet par to mums tiek dota jēdzīga izšķirtspēja un milzīgs ekrāna laukums.

    Veiktspēja

    Galaxy Tab S7 FE darbina gana ātrs un moderns 8 kodolu Qualcomm Snapdragon 750G 5G (8 nm) procesors kopā ar 4 GB vai 6 GB RAM. Šoreiz pie mums atbrauca Galaxy Tab S7 FE ar 4 GB RAM, kas vēl arvien planšetdatoram šķita piemēroti, bet jau atkal par šo cenu prasītos lielākas ietilpības atmiņu un arī RAM.

    Vismaz es neņemtu Galaxy Tab S7 FE ar 4 GB RAM, jo Samsung sola savām viedierīcēm Android lielos atjauninājumus trīs gadu garumā, kas nozīmē, ka Galaxy Tab S7 FE atnācis ar Android 11, bet tas tiks vēl arī pie Android 12, 13 un pat Android 14 2023. gadā. Un tajā mirklī nevēlētos palikt ar jau šim mirklim knapiem 4 GB RAM.

    Sintētiskajos veiktspējas testos Galaxy Tab S7 FE uzrāda aptuveni 30% līdz 40% mazāku punktu skaitu, kad to salīdzina ar Galaxy Tab S7+ (Snapdragon 865+ 5G procesors ar 6 GB vai 8 GB RAM).

    • AnTuTu: 355 085
    • Geekbench: 656 (single) un 1933 (multi)
    • 3DMark: 2730 (OpenGL) un nav datu par Vulkan, jo tas netiek atbalstīts
    • Atmiņas ātrumi: 860 MB/s (nolasīšana) un 505 MB/s (ierakstīšana)

    Ar ikdienas veiktspēju Galaxy Tab S7 FE nebūt neveicas ideāli – vairāk nekā pāris atvērtas Chrome cilnes padara planšetdatoru domīgu, prasīgajās spēlēs (COD Mobile) nācās jūtami nosēdināt grafisko kvalitāti un arī YouTube video labāk pētī 1080p izšķirtspējā, jo lielākas izšķirtspējas video bija par daudz Galaxy Tab S7 FE procesoram. Pārslēgšanās DeX režīmā arī notika aizdomīgi lēnīgi. Kopumā jāsaka, ka Galaxy Tab S7 FE der maziem ikdienas darbiem, bet prasītos ņemt laikam 8 GB RAM versiju, iespējams, tā ko glābtu.

    Jāpiemin arī, ka iebūvētās atmiņas ātrumi nav neko lieli – nolasīšanas ātrums ir aptuveni puse no Galaxy Tab S7+ spējas un ieraksts atpaliek par aptuveni trešo daļu.

    Šajā mirklī mani sāk mākt šaubas, vai Galaxy Tab S7 FE tiešām ir Fan Edition ierīce, jo, lai arī Fan Edition ierīcēm no Samsung nav pārāk ilga vēsture, tomēr bija visai skaidri iezīmēts, ka Fan Edition nozīmē atteikšanos no dārgiem un reti izmantotiem niekiem, saglabājot ierīces ātrdarbību un ikdienas labumus. Diemžēl izskatās, ka ātrdarbības ziņā Galaxy Tab S7 FE ir pamatīgi aiz Galaxy Tab S7+. Ja lētāks procesors būtu saprotams un piedodams, tad lēnas atmiņas un mazs operatīvās atmiņas apjoms gan ir pamatīgi mīnusi, kuriem Fan Edition nebūtu jābūt tik uzkrītošiem.

    S-Pen

    Galaxy Tab S7 FE nāk kopā ar S-Pen irbuli, bet te jau atkal nevajag meklēt neko, kas bijis pieejams Samsung flagmaņiem. Šoreiz S-Pen ir parasts irbulis bez papildu iespējām un bez 9 ms aiztures, kas ir pieejama Samsung flagmaņu viedtālruņos un Galaxy Tab S7+. Šoreiz S-Pen ir ar aptuveni 30 ms aizturi un te nu nemaz nepalīdz arī 60 Hz ekrāns. Galaxy Tab S7 FE un S-Pen sadarbībā ir kā diena pret nakti, kad salīdzina ar Galaxy Tab S7+ redzēto.

    Akumulators

    Vasarā un ļoti saulainā laikā ir šausmīgi grūti novērtēt viedierīces akumulatora darbības laiku, bet te izskatās, ka Galaxy Tab S7 FE ir viss labākajā kārtībā, jo Galaxy Tab S7 FE akumulatora ietilpība ir vienāda ar daudz jaudīgākā Galaxy Tab S7+ akumulatoru, un ar vienu uzlādi Galaxy Tab S7 FE darbosies aptuveni 7 līdz 9 stundas. Galaxy Tab S7 FE ir 45 W ātrā uzlāde, bet jāskatās, kādu lādētāju saņemsi ar planšetdatoru. Testam saņemtajam Galaxy Tab S7 FE nebija lādētāja līdzi.

    Kamera

    Galaxy Tab S7 FE ir visai ierasta 8 megapikseļu kamera un 5 megapikseļu pašiņu kamera. No 650 eiro planšetdatora biju gaidījis ko vairāk. Zemāk var redzēt, kādas tieši fotogrāfijas var izvilināt no Galaxy Tab S7 FE.

    Jārēķinās, ka Galaxy Tab S7 FE nav attēla stabilizācijas, kas arī var piedot savu šarmu fotogrāfijām. Sliktākā apgaismojumā kamera pat negrasās pielāgoties, lai iegūtu kaut kādu attēlu – viss ir vienkārši melns.

    Kopumā – labā gaismā fotogrāfijas ir pieņemamas, bet ne vairāk.

    Programmatūra

    Ļoti ērti darbojas arī Galaxy Tab S7 FE sinhronizācija ar citām Samsung ierīcēm, kad izmanto Samsung kontu – sazīmē visu vajadzīgo lielajā planšetdatora ekrānā, un viss saturs uzreiz ir jau lietojams viedtālrunī.

    Galaxy Tab S7 FE saņēmis visai interesantu lietotni PENUP, kas mēģina iemācīt lietotājam zīmēt ar S-Pen irbuļa palīdzību. Vari izvēlēties, ko tieši zīmēsi, tad planšetdators zīmē priekšā, un tu atkārto. Šī lietotne ļoti patīk bērniem, kā arī tā parāda S-Pen irbuļa pielietojumu.

    Kopumā gan jāsaka, ka neko jaunu Galaxy Tab S7 FE iespēju klāstā redzēt neizdevās. Viss tas pats (tikai daudz jēdzīgākā izpildījumā ar labāku ekrānu un būtiski labāku S-Pen) bija redzams Galaxy Tab S7+.

    Nobeigumā

    Vai Galaxy Tab S7 FE ir pelnījis savu Fan Edition nosaukumu? Diez vai. Šis planšetdators ir drīzāk Lite versija, nevis Fan Edition. Šo to jau spējam piedot, lai redzētu zemāku cenu par fantastisko, pagājušajā gadā apskatīto Galaxy Tab S7+, bet diemžēl Galaxy Tab S7 FE pamatīgi optimizēts ir viss – pircējs saņem jūtami vājāku ekrānu, lēnāku procesoru, lēnāku atmiņu, mazāku operatīvo atmiņu, čābīgākas kameras un pat S-Pen ir parasts irbulis.

    Kas tad paliek Galaxy Tab S7 FE no dārgākā Galaxy Tab S7+? Dizains un akumulators. It kā varētu sacīt, ka arī programmatūras iespējas, bet Galaxy Tab S7 FE tās ir lēnākas, kā arī nepalīdz 60 Hz ekrāns un vienkāršais irbulis.

    Manā skatījumā šis planšetdators nedrīkstētu nest Fan Edition nosaukumu un arī ne tik vājprātīgu cenu. 400 eiro būtu maksimums, ko varētu izdot par šādu planšetdatoru, bet arī tad vismaz pāris reizes jāpārbauda, vai konkurenti nepiedāvā ko jēdzīgāku.

    Ja man kabatu spiestu 650… 700 eiro par planšetdatoru, tad droši vien ņemtu Apple iPad Air 4th Gen 10.9″ Wi-Fi. Jā, te nav 5G, te nav 12.4 collu ekrāna plašuma, bet viss cits Apple gadījumā būs labāks – ekrāns un attēls, ātrdarbība, pielietojums, atjauninājumi utt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    xxx
    07.07.2021 16:50

    Tieshi ta , tieshi ta

    Rudolfs
    08.07.2021 09:44

    Piekrītu, ka planšetdatoru cenas Android mid-range ir traki augstas par to performance, kas tiek likts pretī.

    Tasesmues
    10.07.2021 12:51
    Reply to  Rudolfs

    Iegādājoties līdz 07/07 samsung piedāvāja cashback. Ja nemaldos, tad FE tie bija £120.
    Bet tā kā Samsung EPP store s7 plus wifi/256gb maksāja £625 un cashback bija £150, tad fe nebija nemaz jēgas skatīties.

    Beigās gan nopirku s6 lite, jo tā bija dāvana un vairāk negribēju tērēt 💸

    Normund Greenberg
    12.07.2021 10:11

    Tehniskos aprakstos nu vairs nevajadzētu iekrist uz megapikseļu faktoru. Sensora izmēri jāpaskatās, tas apmēram izteiks lietas būtību. Planšete nav domāta kvalitatīvai fotografēšanai.

    Kursors.lv
    12.07.2021 11:19

    Tik vienkārši arī nav. Kāpēc tad produktā ievietot kameru, kas ir draņķīga? Šī tomēr nav 100 eiro vērta ierīce, kuras gadījumā var pievērt acis uz šo aspektu.

    0822
    12.07.2021 14:07

    planšeti tak neizmanto bildēšanai, tas tik tā, lai būtu, nu un videozvaniem.

    un otrs iemesls – bildēšanai tev ir jānopērk samsung dārgā gala telefons, nevis jācer ka tiksi cauri ar planšeti) tirgus ekonomika darbojas racionāli, nevis mētājas ar bonusiem.

    geksis
    12.07.2021 18:42
    Reply to  0822

    Vispār jau bildēšanai jānopērk fotoaparāts :D

    Kristap, 12” planšetē par 650 EUR tu vēlies lai ir tik pat laba kamera, kā telefonā par šādu pašu cenu ar 6” ekrānu?
    Manā skatījumā, kā jau 0822 minēja, kamera planšetē vajadzīga tikai un vienīgi videozvaniem. Pa retam uztaisīt kādu bildi, ja nu tiešām nav laika izvilkt telefonu no kabatas, vai noskanētu kādu QR kodu.

    Kursors.lv
    12.07.2021 19:04
    Reply to  geksis

    Es tik dārgā ierīcē sagaidu vismaz attēla stabilizāciju. Bet es arī gaidu, kad datoru ražotāji sāks savos produktos iebūvēt kaut cik pieņemamus kameru sensorus.

    geksis
    12.07.2021 21:12

    Varbūt pirms izteiktu šādu vēlmi (apgalvojumu, ka slikta kamera par šādu cenu) salīdzinātu kādas kameras (un cenas) ir citu ražotāju modeļos
    un starp citu “Samsung un Apple domā, ka ir gan! Faktiski šie divi giganti ir vienīgie no mūsu pusē plaši zināmiem zīmoliem, kas vēl piedāvā planšetdatorus”
    Laikam mūsu pusē tādus gigantus kā Microsoft, Lenovo, Huawei neviens nezina.

    rudzu rikas
    12.07.2021 21:16

    Ik pa laikam gribās nopirkt kādu planšetnieku (nekad nav bijis), bet saprotu, ka praktiskā jēgā no tāda pirkuma būs nekāda. Kādreiz nopirku netbook ar domu, ka smuks un maziņš (priekš tiem laikiem) un ka staipīšu līdzi ceļojumos (toreiz planšetnieku nebija). Kā tad… tā arī vēl stāv praktiski jauns ar Windows XP, jā dažreiz noder šo to mājās paķimerēt, bet tas ir varbūt 1-2x pa gadu. Domājams, kaut kas līdzīgs būs ar planšeti.

    Reklāma