Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet uzsāk darbu pie nākotnes interneta ar 10 reižu lielāku ātrumu

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet sācis darbu pie vēl nebijuša ātruma mājas interneta tīkla izveides. Tas līdz pat klienta ierīcēm nodrošinās optisko internetu ar ātrumu līdz 10 000 megabitiem jeb 10 gigabitiem sekundē (Gbit/s). Rezultātā mājas tīkls būs teju desmit reizes jaudīgāks, nekā šobrīd Latvijā ātrākais pieejamais internets. Pilotprojekts paredz, ka pirmajiem vairāk nekā 1000 mājokļiem būs iespēja superātro 10 Gbit/s optisko internetu pieslēgt jau šovasar, vienlaikus domājot par tīkla tālāku paplašināšanu Rīgā un vēlāk arī citviet Latvijā.

    “Lai apmierinātu arvien pieaugošās patērētāju vajadzības un prasības, esam uzsākuši darbu pie nākotnes interneta izveides – gan testējot superātro internetu mājokļiem, gan jaunākās paaudzes Wi-Fi 6 maršrutētājus. Visā pasaulē pieaug gan optiskā interneta lietotāju, gan savienoto ierīču skaits – mājās ir vairāki televizori, datori, katram savs viedtālrunis. Video izšķirtspēja kļūst arvien augstāka, un ar katru gadu arvien palielinās kopējais datu pārraides apjoms, piemēram, 2020. gadā Latvijā novērojām pieaugumu 13% apmērā,” saka Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks. “Jau pavisam drīz ar nevainojamu ātrumu un jaudu 10 Gbit/s internets izpildīs visu ģimenes locekļu pašas augstākās prasības, kā arī palīdzēs veicināt jaunu tehnoloģiju, infrastruktūras un inovāciju radīšanu, sekojot iedzīvotāju paradumu maiņai un uzlabojot Latvijas sociālo un ekonomisko labklājību. Optiskais tīkls visā pasaulē ir un būs spēcīgākā tehnoloģija, kas kalpos par pamatu daudziem nākotnes risinājumiem, tostarp arī 5G tīkla izvēršanai.”

    Reklāma

    10 Gbit/s interneta izstrādes mērķis ir, pieaugot interneta ātruma vajadzībām, uzlabot Latvijas iedzīvotāju interneta lietošanas pieredzi mājās. Līdz ar lielāku interneta ātrumu, samazināsies arī latentums jeb tīkla aizture, palielināsies savienojumu nepārtrauktība, uzticamība un drošība. Turklāt būtiski, ka atšķirībā no mobilajiem un daudziem citiem fiksētā interneta pieslēgumiem, Tet superātrais 10 Gbit/s internets nodrošinās simetrisku ātrumu – gan lejupielādē, gan augšupielādē sasniedzot 10 Gbit/s.

    Jau tuvākā nākotnē vēl ātrāks un stabilāks internets kļūs par nepieciešamību, ne tikai atsevišķām sabiedrības grupām, bet arī sabiedrībai kopumā. Uzlabosies attālināto mācību un darba kvalitāte un iespējas, tiešsaistes un reālā laika videokonferenču un videospēļu pieredze, attālinātās diagnostikas iespējas un pacientu ārstēšana, kā arī palielināsies datu pārraides ātrums un pieaugs savienojumu un datu uzglabāšanas drošība.

    Ātrāku internetu novērtēs uzņēmumi un dažādu profesiju pārstāvji

    Ātrākie un redzamākie ieguvēji no nākotnes interneta būs dažādu jomu pārstāvji, kuri ikdienā strādā ar lieliem failiem un datu apjomu, piemēram, grafiskie dizaineri, videomākslinieki, satura veidotāji un, protams, videospēļu entuziasti. Piemēram, 4K filmu ar 10 Gbit/s interneta ātrumu var lejupielādēt vai augšupielādēt ātrāk nekā 30 sekundēs.

    Līdz ar pieaugošo datu apjomu, lielāks ātrums un jaudas būs būtiskas arī datu apmaiņai un to drošai uzglabāšanai mākonī. Arī Tet veiktā uzņēmumu aptauja 2020. gadā liecina, ka nu jau teju puse uzņēmumu (45%) izmanto mākoņpakalpojumus un pēc pandēmijas ieviestajām izmaiņām darba pieejā, arvien vairāk un vairāk uzņēmumu darbinieku strādās attālināti, līdz ar to radot nepieciešamību pēc īpaši ātra un stabila tīkla. Tas tikai apliecina to, ka tieši šobrīd ir īstais brīdis nākotnes interneta tīkla izveidē un ieviešanā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rudzu rikas
    06.03.2021 10:59

    Da nu… skaidrs, ka tas attiecas tikai uz mikrorajoniem un tur kur ir jau esoša infrastruktūra. Privātmājā optiku neievilks.

    Aigars Axx
    06.03.2021 11:26
    Reply to  rudzu rikas

    Smejies? Kādā privātmājā!
    Tie plātīzeri nevar ievilkt optiku pilsētas centrā daudzdzīvokļu mamā! Par laukiem vispār nerunāsim.
    Jāpaceļ jautājums par solījumu nepildīšanu. Tas kantoris jāpārdod atpakaļ valstij par 1 Ls un jādod nākošajam pircējam, kurš varbūt domās arī par lietotājiem.

    Inga777
    06.03.2021 11:56

    Mazpilsētās pat ne strādāt, ne mācīties attālināti nav iespējams, izmantojot TET internetu. Tikai sola, sola, sola, bet jau gadiem nekas nemainās! Sakari “raustās”, pārtrūkst, :uzkaras:…. Pa vairākām reizēm dienā jāpārstartē! Optika? Drīkstam pasapņot…
    Tagad, lai skolotājs varētu strādāt attālināti, nācās papildus noslēgt līgumu ar mobilo operatoru! Kas to kompensēs?!? Jādomā, varbūt vispār atteikties no TET pakalpojumiem?! Interaktīvo TV piedēvā arī mobilie operatori… Diemžēl jāgaida līguma darbības beigas

    0952
    06.03.2021 12:12
    Reply to  Inga777

    tas ar dsl pa vara drāti šādas problēmas? vienam kolēģim bija pirms optikas, bija apmierināts – laikam atkarīgs no konkrētās vietas, pieslēguma vai kas tur.

    ar mobilo netu ir tā, ka viens aiziet pie konkrēta operatora, un kamēr slodze maza, viss labi. pastāsta kaimiņiem, draugiem un visi salien pie tā paša operatora un pēc pusgada jau visi sāk vakaros sūdzēties, kaut otram operatoram tīkls vēl nav aizsists.

    nebūtu slikti, ja mob. operatoriem būtu jādod dati par tīkla spēju un faktisko noslodzi, lai var salikt vienā kartē un cilvēki varētu izvēlēties, un atvieglotas pāriešanas noteikumus (šeit viss saprotams – neslēgt līgumus uz gadu/diviem par zemāku cenu).

    afora
    06.03.2021 14:22
    Reply to  0952

    Arī DSL privātmāju rajonā, nelietojams m**, būtu tikuši galā ar to kas ir, nevis tēlojuši tehnoloģiju guru….kāds attīstīties ja esošajiem neko nevar nodrošināt… ākstu kantoris..

    Inga777
    06.03.2021 14:37
    Reply to  0952

    Ar mpobilo netu ir viss ok. Runa ir par TET nekvalitatīvo pakalpojumu…

    Mareks
    07.03.2021 06:14
    Reply to  Inga777

    Kopš mūsu iestādē pārgājām uz dolfnet.lv internetu, nekas mums nav pārtrūcis vai uzkāries, vienīgi jāmaksā ap 30 eur mēnesī mazpilsētā.

    Inga777
    08.03.2021 08:51
    Reply to  Mareks

    Sorry, iestādei šī summa ir ļoti pieņemama. Bet es kā “mājlietotājs” ar saviem “superienākumiem” to nevaru atļauties…

    Jurciks
    06.03.2021 12:16

    Cēsu Vecpilsētā ar jāpriecājas par DSL, bet cena tādi pati kā optikai. Labāk būtu strādājuši pie DSL pieslēguma nomaiņas.
    Varbūt viņi vel kautkur piedāvā iezvanpieju???

    SP96
    07.03.2021 16:09
    Reply to  Jurciks

    Cēsu vecpilsētā man liekas, ka lielākajai daļai māju ir kkur no 4-15 dzīvokļiem, tādēļ arī visur ir DSL un viņi nekur neievilka optiku.

    Es pieteicu mājai Cēsīs uz Palasta ielas, kurai ir 4 dzīvokļi, lai aprēķina optikas izmaksas un ja visi 4 dzīvokļi pieslēgtos, tad izmaksas būtu ap 500 EUR (125 EUR uz dzīvokli), bet ja divi dzīvokļi būtu ar mieru pieslēgties, tad izmaksas ir ap 3200 EUR (1600 EUR uz dzīvokli). Tā ka jo vairāk dzīvokļu mājai un ja iespējams pierunāt visus dzīvokļus pieslēgties, tad visas iespējas tikt pie optikas pietiekami lēti, varbūt pat vispār neko nepiemaksājot. Man gan mājā neviens cits nelieto Tet un tādēļ optika iet secen.

    Domāju, ka kautkas mainīsies tikai kad vecpilsētā remontēs ielas, kas notiks hvz kurā gadā un vai vispār notiks.

    1253
    07.03.2021 16:16
    Reply to  SP96

    125 uz dzīvokli, un tas ir 4 dz. mājā? man jau liekas, ka tur nav ko domāt – vienreizēja ierīkošanas maksa un optika ir optika vai Cēsīs vai Londonā.
    10-15 dz. mājā tas būtu pavisam kapeikas, ja augot dzīvokļu skaitam, ierīkošanas cena krīt ģeometriskā progresijā (kā piemērā ar 2->4 dz. 1600->125)

    SP96
    07.03.2021 16:27
    Reply to  1253

    Tādas tās izmaksas viņi atsūtīja. Bet tā kā man mājā nav, kas pieslēdzas, tad jāpaliek pie DSL.

    Man varbūt paveicies un pieslēguma punkts ir pārsimt metru attālumā, jo kaimiņu māja ar 7 dzīvokļiem pirms 8 gadiem arī paši ierīkoja optiku, tur gan jau vēl lētāk sanāca ierīkot.

    aignasty
    06.03.2021 12:25

    Par optiku privātmāju rajonos Rīgā, nesen uzzināju ka optika iet pa ielas.
    Nesen kaimiņi savāca parakstus (nepieciešams vismaz 6), redzēs TET tāmi, cik prasīs $$$ par ievilkšanu.
    Tā jau būtu fantastiski pāriet no DSL (60Mbps) uz piemēram 1gb.

    Par optiku latvijas novados, pie mums jau nekad neko nevar pabeigt normāli, ideja jau bija laba, bet izpildījums kā vienmēr nekāds:
    https://www.la.lv/zeme-ierakts-internets-par-es-un-valsts-naudu-vai-optisko-kabelu-projekts-pilniba-izgazies

    p.s. ja nepieciešams stabils nets, tad kabelis, dsl, optika

    Juris
    06.03.2021 13:30

    Un atkal šis viss būs uzspeista lieta….jo parastajam cilvēkam, kuram tagad pieejama optika diez vai vajadzēs šo visu lielo ātrumu.

    Krotow
    07.03.2021 12:16
    Reply to  Juris

    Kāpēc tik drūmi. Ja 60 GB spēle kādam ielādēsies 20 sekunžu laikā, domāju ka viņš par to būs tīri priecīgs. Tikai jautājums vai rūteris un dators to pavilks.

    Jānis
    06.03.2021 17:39

    Monopolists dara kā grib, tikmēr es par savu veco vara drāti 10mbit/s maksāju tikpat, cik kāds par 500mbit/s optiku :)

    Vispār pēdējā laikā TET klientu serviss ir krities līmenī. Mēģini sazināties ar viņiem, visur bāž savu robotu virsū ar standarta frāzēm.

    Rajah
    07.03.2021 12:42
    Reply to  Jānis

    Tieši tā, un tas viss tracina. Anete ir tik stulba, ka uzreiz jau rakstu, ka gribu runāt ar cilvēku. Bet operatoru atbildes arī ir kretīniskas. Nesen rakstu jautājumu, par pienākošos TET dāvanu 3 mēnešiem Shortcut films – kur tad ir tā dāvana skatāma – tikai televizorā, bet kādēļ ne datorā? Anete stulba – piedāvā tik nopirkt, par dāvanām nekā nezina. Operators neatbild veselu nedēļu, lai gan Anete saka ka atbildes notiekot 4 darba dienu laikā. Kad operators atrakstīja, uz jau otro vēstuli – kur tad ir atbilde pēc veselas nedēļas, tad tā skanēja – atgādināsiet, kāds tad bija jautājums?

    x-f
    06.03.2021 18:12

    Oo, super ziņa!
    Tet, no vārdiem pie darbiem – nomainiet beidzot manu max 10 Mbit DSL uz 10 Gbit optiku!
    Neesmu dziļos laukos, tikai Siguldā.

    1253
    06.03.2021 18:33

    par to 4k filmu vilkšanu, mūsdienu straumēšanas apstākļos tā vispār ir laba metrika? tur jau svarīgāk, lai nezūd paketes un neraustās savienojums.

    Džirts
    06.03.2021 18:59

    Un šeit vēlreiz pierādās, ka ārpus Rīgas dzīvības nav. Ārpus Rīgas un dažām lielākajām pilsētām cilvēki joprojām priecājas par tiem pašiem 10Mbitiem. Un tad TET brīnās kāpēc no viņiem atsakās klienti. Tv sūc, internets sūc, jo neesot izdevīgi uzlabot infrastruktūru mazākās pilsētelēs. Vajadzības vairs neinteresē, tagad vajag tikai peļņu.

    Krotow
    07.03.2021 12:20
    Reply to  Džirts

    Lielākās izmaksas viņiem rada kabeļu rakšana, tehnisko vietu būve utt. Un kabeļa kilometri garajās līnijās. Komunikācijas aparatūra visur ir tā pati. Interesanti kā bilde mainītos ja vietējie piedāvātu Tet tikai uzstādīšanu un kabeļa atvilkšanu pa tranšejām ko vietējie jau iepriekš izraktu un pēc tam aizbērtu paši :)

    Last edited 3 years ago by Krotow
    1253
    06.03.2021 19:53

    intereses pēc ieskatījos beļģijas provaidera lapā – par eur27.50 dabūjam 100GB/mēn. ar ātrumu līdz 50Mbps, neierobežotais trafiks sākas ar 50 ērikiem, ar atlaidi tagad 40.
    protams, ka viņu klientu daudzums ļauj necelt cenas augstāk….un tad ir mūsu miljons, kas staigā starp operatoriem un lmt ar eur16/mēn…kaut kas te neiet kopā….varbūt mēs maksājam par maz?
    protams, te es sajaucu visu vienā katlā, bet tomēr.

    katls
    06.03.2021 20:33
    Reply to  1253

    Nu būtu mums Beļģijas dzīves līmenis un algas arī 100eur par 50Mbps nebūtu žēl.

    1253
    06.03.2021 20:35
    Reply to  katls

    nu, es nezinu, kā tur veidojas izmaksas….tīkla iekārtas laikam visiem maksā vienādi, turklāt beļģijā cilvēku ir cik tur reizes vairāk

    Krotow
    07.03.2021 12:22
    Reply to  katls

    Par šo Beļģijas iedzīvotāji tev nepiekritīs. Viņi gribēs kaut ko ātrāku.

    IVO
    06.03.2021 21:00

    NE VISI IEDZĪVOTĀJI IR SAŅĒMUŠI JŪSU ESOŠOS SASNIEGUMUS – NELILATIES AR JAUNAJIEM , JO VAIRĀK KĀ PUSEI VALSTS IEDZĪVOTĀJU NAV JŪSU IZSLAVETAIS ESOŠĀIS MINIMĀLAIS OPTISKĀ INTERNETA ĀTRUMS…………………………………….

    Raimis
    06.03.2021 22:43

    Gaidu optiku no tet jau apmēram 10 gadus. Viņi te lielās ar kaut kādiem kosmiskiem ātrumiem un cipariem, muldoņu kantoris.

    Sesks
    07.03.2021 09:14

    Kopš beidzot nometa to komjaunieti- plātīzeru Gulbi, varbūt kaut kas sāks tur kustēties !

    Māris
    07.03.2021 09:52

    Optikas pieejamība ir tiešām nožēlojama. DSL mūsdienās…no comment. Vienīgais atliek gaidīt 5G. Uz Tet var necerēt.

    Fil
    07.03.2021 10:37
    Reply to  Māris

    Uz 5G vari necerēt… Tas strādā līdz 200-300m no torņa 😄😄😄

    Krotow
    07.03.2021 12:23
    Reply to  Māris

    5G ātrums iespējams tikai nelielā attālumā. Tālāk būs vēl sliktāk kā 4G. Fiziku neapčakarēsi.

    wils
    07.03.2021 12:45
    Reply to  Krotow

    Īsti nepiekritīšu. Ar ko LTE 800 MHz būs labāks par 5G 700 MHz?

    Jānis
    07.03.2021 13:45
    Reply to  Krotow

    Mums- DSL lietotājiem jācer, ka Starlink būs solītajā kvalitātē un par saprātīgu cenu pēc kāda laika.

    Elektriķis
    07.03.2021 13:58
    Reply to  Jānis

    Ar uzsvaru: “pēc kāda laika”. Paskaties Starlink map. Virs mums šie pagaidām ir reti viesi.

    DSL
    07.03.2021 17:56

    Nu protams, ka ātrumu palielinās optikai nevis DSL.

    Vēl 2016.gadā šie lepni rakstīja, ka testējot G.Fast, ķipa 780 Mbit/s caur esošo vara kabeļu tīklu. Ir pagājuši jau gandrīz 5 gadi kopš tā paziņojuma un vairs nekādas informācijas… Kur tad ir tas G.Fast, tikai tukša muldēšana DSL klientiem…

    un man jau patīk ka lauku čuhņā var pieslēgt 60 Mbit/s VDSL, kamēr dzīvojot pilsētā centrā neko vairāk par 10Mbit nevar dabūt, jo redz veci kabeļi, pārāk tālu u.t.t.

    Reklāma