Web Analytics
More
    Reklāma

    Pēc veiksmīga starta “SpaceX” kosmosa kuģa “Starship” prototipa tests atkal beidzas ar sprādzienu

    Jaunākie raksti

    Pēc zināmas kavēšanās saistībā ar Federālās aviācijas administrācijas (FAA) iebildumiem par kosmosa kuģa pacelšanos un citu iemeslu dēļ vakar, 2. februārī, 12:30 pēc vietējā laika Teksasā no savas Boca Chica bāzes kompānija “SpaceX” beidzot veica izmēģinājumu ar kosmosa kuģa “Starship” uzlaboto versiju “SN9”. Transportlīdzeklis, ko nākotnē plāno izmantot ceļojumiem uz Marsu, izskatās, vēl ir uzlabojams un pilnveidojams, kas noteikti arī tiks darīts. Pēc visai veiksmīga starta “SN9” izmēģinājums nolaišanas fāzē beidzās ar visai nopietnu sprādzienu. Daži varbūt atcerēsies, ka līdzīga neveiksme piemeklēja arī “SN8” prototipu, kas tika testēts decembrī.

    Kosmosa kuģa pacelšanās noritēja veiksmīgi, tas uzlidoja 10 km augstumā, secīgi izslēdzot visus trīs dzinējus. Pēc tam sekoja lidojums atpakaļ un, tuvojoties zemei, radās problēmas ar pareizu nolaišanos – raķete nepaspēja ieņemt pilnībā vertikālu pozīciju, ietriecās zemē un eksplodēja. Līdzīgs scenārijs piemeklēja arī “SN8” prototipu – toreiz pie vainas bija  straujā piezemēšanās, ko izraisīja pārāk zemais degvielas tvertnes spiediens.

    FAA paziņojusi, ka veiks izmeklēšanu par to, kas bija pie vainas “SN9” testa neveiksmīgajām beigām. Tā centīsies identificēt cēloni un meklēs iespējas, kā uzlabot drošību nākamajos prototipu testos, īpaši raķetes nolaišanās fāzē. Kas attiecas uz nākamo “Starship” prototipa izmēģinājumu – “SN10” jau atrodas uz starta laukuma. Tas nozīmē, ka, visticamāk, līdz nākamajam testa lidojumam vairs ilgi nav jāgaida.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ciba
    03.02.2021 12:09

    Sak ko grib par Maska aktivitātēm un citiem gājieniem, bet čalis triecientempā nes atsevišķas tehnoloģijas uz priekšu. Kaut elektroauto tirgus bez Teslas būtu daudz drūmāks.

    hmmm :)
    03.02.2021 13:59

    Intresanti tas bija droši nolaisties ar raķeti blakus citai raķetei ? Ja nju ietriekties jau uzstāditājā, nebūtu dubulti zaudējumi?

    Krotow
    03.02.2021 14:00

    No malas izskatās ka atkal dzinēju sūkņi nomira vai degvielas padeve aizsala. Nākamā reizē lai galā kāds uzsēžas – tad nosēdīsies normāli. Krieviem pirms 60 gadiem tas nostrādāja.

    AC/DC
    03.02.2021 17:19

    Diezgan vājš un tendenciozs raksts. Šis bija testa lidojums un neviens pat negaidīja veiksmīgu iznākumu. Pasniegts tiek tā, it kā būtu notikusi baigā traģēdija. No neveiksmēm iemācās daudz vairāk kā no veiksmīgiem startiem, tā kā viss ir labi.

    Elektriķis
    03.02.2021 18:34

    Interesanti, kā šis planēs Marsa retinātajā atmosfērā?

    Reklāma