Web Analytics
More
    Reklāma

    Starlink satelītu internets sasniedz pat 170 Mb/s lielu lejupielādes ātrumu

    Jaunākie raksti

    SpaceX bosa Īlona Maska projekta “Starlink” satelītu internets beidzot nonācis pie pirmajiem lietotājiem, kuri pašreiz testē tā beta versiju. Šķiet, ka pagaidām tā ātrums nav licis vilties, un atsevišķos gadījumos tas ir ātrāks nekā gaidīts. Daži lietotāji apgalvo, ka Starlink satelītu interneta lejupielādes ātrums jau pārsniedz 160 Mb/s. Pēc interneta ātruma testu nodrošinātāja “Ookla” teiktā – tas ir ātrāks par 95% savienojumu ASV.

    Vēl kāds cits lietotājs apgalvo, ka piefiksējis lejupielādes ātrumu, kas sasniedzis pat 174 Mb/s, savukārt augšupielādes ātrums bijis 33 Mb/s. Tikmēr Īlons Masks paziņojis, ka Starlink satelītu interneta beta versija nodrošinās ātrumu no 50 Mb/s līdz 150 Mb/s. Līdz šim veiktie interneta ātruma testi parādījuši, ka vairums beta versijas lietotāju tikuši pie šāda diapazona interneta ātruma. Vienlaikus lietotāji tiek brīdināti, ka izmēģināšanas laikā tie var saskarties ar īsiem, lielākoties pāris sekunžu gariem bezsaistes pārtraukumiem.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka tikšana pie paša Starlink satelītu interneta pakalpojuma lietotājam šobrīd izmaksā 99 ASV dolārus mēnesī. Taču pie šīs summas jāpieskaita vēl 499 dolāri par aprīkojumu, kas palīdz savienoties ar Starlink satelītiem. Vienlaikus daži lietotāji nodemonstrējuši, ka par šādu internetu gatavi tērēt vēl vairāk, par papildus 100 dolāriem iegādājoties aprīkojumu kvalitatīvākam savienojumam.

    Šobrīd orbītā nogādāti ap 900 no kopumā 42 000 Starlink satelītu. Pašreizējais satelītu skaits ātrgaitas internetu beta versijā nodrošina lietotājiem ASV ziemeļdaļā un Kanādas dienvidos. Tikmēr 2021. gada beigās pakalpojumu varētu izvērst jau visā pasaulē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    04.11.2020 11:07

    Visādos laukos un nekurienēs arī 170 Mbps ātrums būs ļoooti labs. Tad ir jēga visam ciemam samesties vienam šķīvim un tos 99$ izdalīt uz galviņām.

    Kārlis
    04.11.2020 12:14

    99$ tas ir mēnesī?

    REALAIS
    04.11.2020 13:16

    Tas taču sagaidāms, ka cena būs augstāka, it sevišķi sākumā. Un amerikā neko diži līdzvērtīgs internets lētāk nemaksā.

    Skābene
    04.11.2020 13:48
    Reply to  REALAIS

    Ka tik beigās nesanāk kā ar mobilajiem sakariem Positivus festivāla laikā! Sakari itkā ir, bet sazvanīt nevienu nevar, jo pārāk daudz degunu uz vienu staciju! :D
    Arī tie, kam mājas internets ir ar 4G rūteri zina, ka vakaros, kad visi mājās skatās mobilo televīziju, ar internetu tā ir kā ir.

    Krotow
    04.11.2020 14:13
    Reply to  Skābene

    Nujā, kad nekurienē dzīvojošie pamanīs, ka nu var pumpēt, būs kā vienam draugam viņa ciemā 2000-jos. Kur neta var teikt nebija, jo pāris torentu pumpētāju aizsituši uplinku. Nācās šos uzrādīt provaiderim, kas viņu pumpēšanas aktivitātes nogrieza.

    wils
    04.11.2020 16:06
    Reply to  Krotow

    Tagad jau operatori paši redz noslogojumu reāllaikā un piegriež skābekli ēdelīgākiem. Visur vieni vienīgi kompromisi.

    Skābene
    04.11.2020 16:19
    Reply to  wils

    Ir bijis, kad zvanu un prasu, kāpēc interneta ātrums vakaros, sākot no 20:00 kā ar nazi nogriež no 30Mb uz 2Mb. Sākumā atbild kaut kādu tuftu par rūtera restartēšanu, pēc tam aizbildinās, ka godīgas lietošanas nosacījumi paredz tiesības ierobežot ātrumu, ja noslogo trafiku ļaunprātīgi. Kad paprasi, vai skatīties televīziju, kas nāk komplektā ar internetu ir ļaunprātība, tad sāk locīties kā zuši un bāzt galvu smiltīs kā strausi! Pēc tam sāk spridzināt ar piedāvājumu lietot 3g.
    Ar likumu vajadzētu uzlikt pienākumu informēt par to, ka mobilā televīzija var būt nelietojama vakara stundās. Citādi negodīgi pret klientiem.

    Čiekurs
    04.11.2020 17:49
    Reply to  Skābene

    Nezinu, kā citiem, bet man 3G šķiet pilnīgi nelietojams (tele2). Ja man nav 4G savienojuma, tad tas automātiski nozīmē, ka nebūs iespējams neko atvērt. Pirms 4G laikos likās, ka 3G relatīvi lidoja.
    Pie vainas varētu būt nolaists 3G tīkls, vai arī pārmērīgi liels datu apjoms, ko musdienās 3G vienkārši nepavelk.
    Taču 2G un 3G tīkls labi nodrošina RTK funkciju.

    Einis
    05.11.2020 08:27
    Reply to  Čiekurs

    Nu nez. Vakaros vismaz ar LMT ir izdevīgi pārslēgties uz 3G, jo viņš nodrošina kādus 12Mbit/s, kamēr 4G velkās uz 2Mbit/s. Ar 12 jau var kaut ko darīt. Ar 2 gan ir auzas.

    Krotow
    04.11.2020 18:09
    Reply to  Skābene

    Ja PTAC un deputāti strādātu, par maldināšanu mobilās televīzijas pakalpojumos šobrīd varētu uzcept dažas skaistas administratīvās tieslietas ar lieliem sodiem. No otras puses varbūt mobilajiem operatoriem būtu laiks sākt sadaboties un izmantot torņus un savienojošo optiku kopā? Nav jēgas vienā ciemā celt 3 torņus, kur viens ir pārslogots un divi snauž. Tā vietā būtu viens tornis pareizajā vietā ar pietiekamas caurlaidības raidītājiem un atbilstošu optiku pa vidu.

    https://www.delfi.lv/news/versijas/ritvars-krievs-mobilo-sakaru-tikla-koplietosana-ierasta-prakse-eiropa-vai-ta-bus-ari-latvija.d?id=52626945

    Reklāma