Web Analytics
More
    Reklāma

    Kā izvēlēties vislabāko un piemērotāko ledusskapi

    Raksts tapis sadarbībā ar sadzīves tehnikas ekspertu BOSCH.

    Jaunākie raksti

    Sadzīves tehnika, kā, piemēram, ledusskapis, ir lieta, bez kā nav iedomājama mūsdienu cilvēka ikdienas sadzīve. It sevišķi šobrīd, kad visi ir aizņemti un ievilkti steigas virpulī. Cilvēkiem nepieciešamas pēc iespējas uzticamākas un drošākas, kā arī gudrākas ierīces, lai tās neuzliktu papildus slogu jau tā aizņemtajā dienas ritmā. Protams, viedoklis par to, kas ir drošs, uzticams un gudrs atšķiras, tādēļ izvēles sortiments ir dažāds, sākot ar iebūvētām tehnoloģijām un beidzot ar diezgan primitīvām lietām, kā krāsa, forma utt. Tad, kā lai izvēlas vislabāko un sev piemērotāko ledusskapi no milzīgā piedāvājuma klāsta?

    Kā izvēlēties piemērotāko ledusskapja izmēru

    Izmēru var diezgan vienkārši izvēlēties, jo te galvenais faktors ir cilvēku skaits mājsaimniecībā. Pēc dažādu aptauju datiem ir aplēsts, kāds tilpums ledusskapim piemērots attiecīgajam skaitam cilvēku vienā mājsaimniecībā:

    Reklāma

    • 1-2 cilvēki – piemērots 250-380 litri,
    • 3-4 cilvēki- piemērots 350-530 litri,
    • 5+ cilvēki – piemērots 440+ litri.

    Šādi mēs ātri varam noteikt, cik ietilpīgs ledusskapis mums ir nepieciešams. Jāņem gan vērā, ka ledusskapis ir pirkums ilgākam laika posmam un varam jau laicīgi plānot, kā varētu mainīties cilvēku skaits mūsu mājsaimniecībā.

    Svarīgi atrast arī īsto vietu ledusskapim, ņemot vērā, ka tas, motoram darbojoties, izdala siltumu, tāpēc ir nepieciešams no malām un sienas aizmugurē, atstāt brīvus pāris centimetrus pretējā gadījumā tam būs papildus slodze, kas nozīmē arī papildus izmaksas elektrības rēķinos un īsāku kalpošanas laiku. Parasti lietošanas instrukcijā, ražotājs ir ieteicis vēlamos attālumus.

    Jāatceras arī nomērīt durvju ailes platumu un garumu, lai iegādājoties ledusskapi nenākas vilties, jo to nevar ienest virtuvē vai vispār mājoklī.

    Kā izvēlēties piemērotāko ledusskapja veidu:

    • Saldētava augšdaļā – plašs sortiments, milzīga izvēle, lētākais no visiem ledusskapja veidiem. Standarta izvēle cilvēkiem, kuriem svarīga ir efektivitāte un zema cena. Ir trūkums, kas varētu traucēt – tā kā saldētava ir augšpusē un ledusskapis apakšpusē, tad bieži vien nāksies saliekties, lai tiktu klāt nepieciešamajiem produktiem, tas, ilgtermiņā, varētu radīt neērtības.
    • Saldētava apakšdaļā – diezgan ērts lietošanā, jo visbiežāk izmantojamā sekcija ir acu līmenī, kas nozīmē, ka neērtības pieliecoties izpaliks. Kā arī ir salīdzinoši plašs klāsts, kurš tikai pieaug. Bet kā trūkums varētu būt nedaudz dārgāka cena nekā pirmajam ledusskapja veidam, un arī tas lēnāk atdziest.
    • Ledusskapis blakus saldētavai – lieliska izvēle lielām ģimenēm. Ietilpīgs, viegli izmantot cilvēkiem ar kustību traucējumiem, mēdz būt tādas noderīgas funkcijas, kā ūdens izsmidzinātāji un ledus izgatavotāji. Jāņem gan vērā, ka ūdens izsmidzinātāji un ledus izgatavotāji samazinās ledusskapja izmantojamo tilpumu, kas varētu būt kā trūkums. Šādi ledusskapji izņems plašāku vietu virtuvē, salīdzinot ar citiem ledusskapju veidiem un arī temperatūra iekšienē var būt nevienmērīga.
    • Franču durvis (apakšdaļā saldētava, augšpusē – divu durvju ledusskapis) – Līdzīgi kā iepriekšējais veids, lieliski piemērots lielākām ģimenēm, laba ietilpība, liela saldētava, plaša izmantojamā platība ledusskapī, ja vien nav iebūvēti ledus izgatavotāji, un ūdens dzesēšanas un smidzināšanas iekārtas, kas samazinātu izmantojamo platību. Kā trūkums jāpiemin cena – šāds ledusskapis noteikti ir dārgāks nekā iepriekšējie veidi un arī aizņems ievērojamu vietu virtuvē.
    • Dvīņu pāris (saldētava un ledusskapis kā divas atsevišķas daļas) – piemērots nelielām virtuvēm, liela ietilpība un elastīga izvēle, kur izvietot, jo pateicoties tam, ka daļas ir atsevišķas, tad saldētavu var izvietot citā telpā, kur tas netraucēs. Telpu platības ziņā, loģiski, ka divas atsevišķas daļas, kas ir vienādi lielas, aizņems vairāk vietas.

    Kādas ledusskapja funkcijas ir svarīgas

    • Temperatūras kontrole – pareizāk būtu izvēlēties divus atsevišķus regulatorus saldētavai un ledusskapim, jo ar vienu regulatoru tiek regulēta vienlaicīgi temperatūra gan saldētavai, gan svaigu produktu nodalījumam, kas liedz variēt ar temperatūru. Tā kā tehnoloģijas ir diezgan attīstīstītas, tad ledusskapjos var būt iebūvēta 24h atmiņa, kas nozīmē, ka pirms aktīvas lietošanas tas tiek pietiekami atdzesēts.
    • Automātiskā atkausēšana.
    • Trauksmes signāls, kurš brīdina par atstātām atvērtām durvīm – pasargā no neefektīvas enerģijas patērēšanas un produktu bojāšanās;
    • Atsevišķs nodalījums/trauks dārzeņu un augļu uzglabāšanai – tam jābūt labi noslēgtam, lai augļi un dārzeņi ātri neizžūtu, kā arī ērti izņemamam vieglai uzkopšanai.
    • LED apgaismojums – uztur augļus un dārzeņus ilgāk svaigus, kā arī nodrošina labāku energoefektivitāti.
    • Samazināts trokšņu līmenis – efektīvi kompresori un optimizēta skaņas izolācija, izmantots gaisa konvekcijas princips;
    • Piena nodalījums – nedaudz siltāks nodalījums, kas paredzēts tādiem pārtikas produktiem, kā sieriem, sviestiem, margarīniem – uzturēs pareizo temperatūru, lai produkts nepaliek pārlieku ciets no aukstuma.
    • Ātrā atdzesēšana – lietderīga funkcija, lai maksimāli ātri atdzesētu produktu, piemēram, dzērienu.
    • Bērnu drošība – aizslēdzams zāļu nodalījums, temperatūras kontrole, bērniem droši iestatījumi ledus un ūdens izsmidzinātājiem.
    • Energoefektivitāte – pēc iespējas lielāka.

    Vislielākās bažas rodas par to, vai paša iegādātais ledusskapis uzturēs produktus svaigus, droši lietojamus, bez bojājumiem. Protams, ka katra ledusskapja uzdevums ir maksimāli ilgāk uzturēt produktus svaigus un ilgāk lietojamus uzturā, bet ne vienmēr tas tā notiek, tieši tādēļ, ir vērts pievērst uzmanību temperatūras stabilitātei un vienmērīgumam. Kā arī jāsaprot paša vajadzības, objektīvi vērtējot, cik svarīgas ir ledusskapja funkcijas, izskats, izmērs un efektivitāte.

    Kāda tipa ledusskapi esi iegādājies pēdējā laikā un kādas funkcijas bija galvenās tā izvēles procesā?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eggy Mega
    28.08.2020 12:07

    Varētu sīkāk paskaidrot kā darbojas šī fīča -LED apgaismojums – uztur augļus un dārzeņus ilgāk svaigus…
    Nopirku jaunu ledusskapi, tehnoloģiski viss OK. Bet tāds nepraktisks “sīkums” – attālums starp plauktiem par mazu – 2litrīgā piena paka nelien iekšā. Un nav jau nekāds mazais tas ledusskapis.

    Juris
    28.08.2020 13:55
    Reply to  Eggy Mega

    Varbūt tāda, ka led neizdala siltumu, kā to dara parastās spuldzes. Bet jā, man arī tas likās dīvaini, pieminēt to kā fīču. :D
    + par plauktu attālumiem. Nesen pirktam 185cm ledusskapim, durvīs, tikai iespiežot, ir iespējams ielikt piena paku.

    1016
    28.08.2020 14:36
    Reply to  Juris

    Ledusskapja apgaisme darbojas 0.000x% no darbības laika – ja nav kļūdu, projektējot slēdža novietojumu vai problēmu ar pašu slēdzi.

    Plauktus un to izmērus projektē specifiskus noteiktiem reģioniem. Amerikā pienu pērk lielos bidonos, durvīs tādus neieliksi.

    Kas man pietrūkst ledusskapī – caurspīdīgas durvis, nosacīti. Es cenšos likt produktus noteiktā secībā, sieva liek kā nu kuro reizi. Atveru skapi un vajadzīgā nav parastajā vietā, jāveic pilnā pārlase, neefektīvi un uzsilda skapi. Varbūt derētu arī vairāku sekciju durvis….

    Ou Fridge
    28.08.2020 14:56
    Reply to  1016

    Tev der frenchdoor tipa refrižirators.

    Juris
    28.08.2020 17:00
    Reply to  1016

    Par apgaismojumu taisnība, neiedomājos, ka viņš jau nedeg visu laiku :D Tad jautājums autoram, ko domāja a to led apgaismojumu un ilgāku produktu saglabāšanos.

    nē paldies
    28.08.2020 15:27

    Ledusskapji un cita tehnika jāizvēlās tāda kurām ir labs tehniskais atbalsts un serviss. Bosch tāds nav.

    ice box
    28.08.2020 22:55
    Reply to  nē paldies

    piemēram?

    Kaspars Baradach
    29.08.2020 16:00

    raksts par neko. svarīgākais leduskapī ir kompresors un temp kotroles uzbūve. par to rakstā ir apaļa 0 info))))

    Ab bosch
    30.08.2020 03:44

    Tikko iegādājos skapi. Bosch.
    Izvēlējos pēc litrāžas, ražības & ef. klases. Bodē bošam bija akcijas cena un tas šo padarīja par izdevīgāku salīdzinot tehn. rādītājus pret cenu. Tik tālu viss ir optimāli. Jautājumos, kuros bodē kompetences pietrūka, bosch atbildes sniedza izsmeļoši un operatīvi. Toties padsmit gadu vecam izstrādājumam bošs nebija spējīgs atsūtīt liet. instrukciju. Nevienā valodā!!! Līdz ar to bosch sadzīves lietu nodaļu es par pilnu vairs neņemu. Švaks pārstāvis.
    Ledusskapis funkcionē jau pāris mēnešus un tehniski visas cerības ir attaisnojis.
    Bet!!! :-) Lai arī iepriekšējam ledusskapim bija mazāka saldētava un dzesētava, tajā varēja salikt vairāk un pārskatāmāk. Man bija jāpalauza galva, kā pārlādēt visu saturu no vecā – jaunajā. Jaunais ir par 20 cm augstāks. Tilpums lielāks. Kā var sataisīt plauktus tik tizli, tā ir māksla! Augstumi – galīgi garām. Gan durvīs, gan dzesētavā. Mainīt praktiski nevari neko. Par saldētavu īpaši bļaut nevar. Tā puslīdz apmierina.
    Kaut kā tā.
    Vienu mēnesi trāpījās palietot skapi, kuram durvis var atvērt gan no labās, gan no kreisās puses. Atkarībā no tā, kā pienāc pie skapja. Tas man iepatikās riktīgi!!! Diemžēl šobrīd neviens ražotājs neko tādu nepiēdāvā.

    Last edited 3 years ago by Aigars Axx
    par virtuves mēbelēm
    25.05.2021 17:41

    Es ledusskapi vairām platumā un augstumā mēru, nevis ietilpībā. Jo ir bijusi problēma ar standarta virtuves iekārtu, kas bija jau iepriekš gadiem atpakaļ uzstādīta.
    Mainot ledusskapi, standarta izmēra ledusskapis izrādījās par 2 centimetriem platāks. Nācās noņemties ar virtuves iekārtas “piemakgaiverošanu”.
    Tāpēc pirms izvēlamies ledusskapi, der piedomāt kur tas atradīsies un lieku reizi pārmērīt vietas izmērus.
    Ja majokļa labiekārtošanas budžets atļauj, iebūvējamās virtuves mēbeles arī ir tīri laba opcija

    Reklāma