Web Analytics
More
    Reklāma

    Bezkontakta skārienekrāns varētu ierobežot nākotnes epidēmiju izplatību

    Jaunākie raksti

    Kembridžas Universitātes pētnieki ir izstrādājuši tehnoloģiju, kuras nosaukums savā ziņā ir diezgan pretrunīgs “bezkontakta skārienekrāns”. Tehnoloģijas pamatā izmantots mākslīgais  intelekts, kas paredz lietotāja nodomu, pirms viņa roka sasniedz displeju. Šāds ekrāns sākotnēji tika paredzēts izmantošanai automašīnās, taču inženieri, kas to radīja, apgalvo, ka arī pandēmijas laikā tam varētu būt visai plašs pielietojums.

    Bezkontakta skārienekrāna tehnoloģija darbojas, paredzot, kur lietotājs plāno pieskarties ekrānam, laikā, kad roka uzsāk kustību pret ekrānu. Mākslīgā intelekta un sensoru kombinācija nosaka lietotāja nodomu reāllaikā, izsekojot arī kontekstuālajai informācijai, piemēram, lietotāja profilam, vides apstākļiem un acu skatienam.

    Reklāma

    Norādīts, ka bezkontakta skārienekrāna tehnoloģiju iespējams integrēt jau esošajos displejos un to varētu izmantot, lai, piemēram, novērstu patogēnu (jebkura bioloģiska slimība, kas var inficēt ķermeni un izraisīt saslimšanu) izplatīšanos. Šāda tehnoloģija lieti noderētu tādās vietās kā lielveikalos pašapkalpošanās kases, bankomāti, pakomāti un citviet. Šajā sakarā jānorāda uz pētījumiem, kuros atklāts, ka, piemēram, koronavīruss var palikt uz plastmasas, stikla vai kādas citas virsmas no divām stundām līdz pat nedēļai. Tas, savukārt, nozīmē to, ka skārienekrāni pastāvīgi jādezinficē, lai novērstu slimības pārnešanu. Sakot no savas pieredzes, līdz šim gan nav nācies redzēt skatu, kad tiek dezinficēti bankomātu vai pakomātu ekrāni. Varbūt gadījies atrasties tiem tuvumā ne tajos laikos vai arī vienkārši ekrāni tādās vietās tiek dezinficēti reizi dienā, reizi nedēļā?

    Kembridžas Universitātes inženierzinātņu nodaļas pārstāvis Simons Godsils (Simon Godsill) norāda, ka skārienjūtīgie ekrāni ir kaut kas tāds, ko vairums cilvēku izmanto vairākas reizes dienā, taču tos ir diezgan grūti izmantot brīdī, kad esi kustībā, piemēram, vadi automašīnu vai skrien. Pēc viņa teiktā, bezkontakta skārienekrāni ne tikai atvieglotu ikdienu, bet noteikti spētu arī palīdzēt samazināt dažādu slimību pārnešanas risku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0945
    27.07.2020 11:04

    Var tikai iztēloties, cik gadus vajadzēs lai cilvēki pierastu pie bezkontakta ekrāniem pēc 20 gadu bakstīšanas ekrānā. Piem. kad uzstāda jaunu ceļa zīmi vai noņem esošu, tad 95% vadītāju turpina braukt tāpat kā līdz šim, kamēr Panorāmā 10x to neizstāsta vai 3x neaptur policija.

    Jānis
    27.07.2020 11:10
    Reply to  0945

    Te jau drīzāk vajadzētu hologram-veidīgo kā filmās, kur baksta ar pirksiem pa gaisu, jo tad reāli nebūtu kam pieskarties.

    Reinis Rozitis
    27.07.2020 11:29
    Reply to  0945

    > Var tikai iztēloties, cik gadus vajadzēs lai cilvēki pierastu pie bezkontakta ekrāniem pēc 20 gadu bakstīšanas ekrānā. 

    Nu pag, ar ko tas atšķiras no esošajiem “guestures”, kas ir gan tālruņos, gan tv, gan auto utt?

    0945
    27.07.2020 11:44
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tev ir truba ar bezkontakta ekrānu, kas nolasa gestures nepieskaroties ekrānam? OK, tev ir un tu jau esi pieradis. Pārējiem tas viss vēl priekšā)

    Reinis Rozitis
    27.07.2020 12:16
    Reply to  0945

    Ir jă, 3 gadus vecā huavejā, bet nelietoju (tikai auto), bet jautājums/komentārs bija vairāk par tiem N gadiem. Manuprāt, pārspīlēti, jo pēc būtības tas nekas jauns nav.

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    Janis Murnieks
    27.07.2020 13:12
    Reply to  Reinis Rozitis

    Atšķirība ir tajā , ka nenāksies fiziski pieskarties ekrānam .

    Reinis Rozitis
    27.07.2020 13:32
    Reply to  Janis Murnieks

    Nu “gesturēm” ar “vicinies pa gaisu”, neskaroties klāt..

    Janis Murnieks
    27.07.2020 11:21

    Nedaudz cits piegājiens , BET – Viss jaunais ir labi aizmirsts ( vai nepopulārs ) vecais .
    Jeb Neonode un zForce
    https://en.wikipedia.org/wiki/Neonode

    Last edited 3 years ago by Janis Murnieks
    Krotow
    27.07.2020 11:39

    Derēs, ja spaidāmie laukumi “ekrānā” būs lieli un labi izteikti. Trāpīt pa sīkām “podziņām” būs murgs.

    ggggg
    27.07.2020 20:52

    Galīgi garām šie saltie interfeisi bez jebkādas atgriezeniskās saites. Jau tagad šie touchscreen interfeisi automašīnu kontroles paneļos (Tesla) un citās ietaisēs šķiet vislielākā sodomija, ko Silīcija ieleja var izdomāt, tagad vēl pat stiklu nevarēs sajust.

    27.07.2020 21:55
    Reply to  ggggg

    jau pats tačskrīns, ja to izmanto par pamatinterfeisu, atņēma atgriezenisko saiti, visi tie vibro ir kā bezalko alus un piepūšamās sievietes, lai arī ko izstrādātāji nestāstītu.

    Reklāma