Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Savienība atceļ galveno ASV datu apmaiņas protokolu

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības (ES) augstākā tiesa ir atcēlusi galveno datu apmaiņas protokolu, kas ļauj ASV uzņēmumiem pārsūtīt personisko informāciju par ES pilsoņiem uz ASV. Tiesa uzskata, ka regula, kas pazīstama kā Privacy Shield, nav leģitīma, jo tā neaizsargā ES pilsoņus no masveida novērošanas programmām, kuras vada ASV izlūkošanas aģentūras, piemēram, Nacionālā drošības aģentūra.

    Norādīts, ka šāds lēmums pamatīgi ietekmēs virkni ASV uzņēmumu, sākot no bankām līdz pat advokātu birojiem. Tomēr īpašus satraukumus šajā sakarā varētu izjust tieši lielie tehnoloģiju uzņēmumi, piemēram, Facebook, kas apstrādā lielu daudzumu personas datu. Saskaņā ar pieņemto lēmumu – šiem uzņēmumiem būs jānodrošina personas datu aizsardzība pret masu uzraudzības programmām vai arī kādā nebūt veidā jāmaina, kā un kur šāda informācija tiks apstrādāta.

    Reklāma

    Tomēr būtiski tas, ka lēmums paredz arī dažas izņēmuma situācijas. Proti, netiks skarta tā joma, ko ES dēvē par “nepieciešamo” datu pārsūtīšanu. Tā ietver, piemēram, e-pastus, kas tiek sūtīti starp ASV un Eiropas Savienības valstīm, rezervācijām viesnīcās un citos atpūtas mitekļos, biznesa darījumiem, piekļuvi ziņu vietnēm.

    Pamatojot pieņemto lēmumu, ES tiesneši uzsvēra, ka pašreizējā datu pārsūtīšanas kārtība ir pretrunā ar ES Pamattiesību hartu, kas nodrošina personu tiesības uz privātumu. Konkrētāk – ASV tiesību akti ir izstrādāti, lai atvieglotu masveida datu uzraudzību, kamēr ES likumi paredz personas privātumu.

    Ir skaidrs, ka ASV būs nopietni jāmaina uzraudzības likumi, ja valsts uzņēmumi vēlas turpināt spēlēt nozīmīgu lomu ES tirgū. Tā kā Eiropas Savienība nemainīs savu Pamattiesību hartu, vienīgais veids, kā atrisināt šo problēmu, ir ASV ieviest stingras privātuma tiesības visiem cilvēkiem, arī ārzemniekiem.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma