Web Analytics
More
    Reklāma

    Vaļas brīdī zinātnieki radījuši varavīksnes hologrammas šokolādi

    Jaunākie raksti

    Kamēr citi šokolādes ražotāji sacenšas, kura piedāvātajam produktam būs smalkākas un neparastākas garšas nianses vai arī vienkārši košāks papīrītis, Cīrihes universitātes pētnieki atraduši veidu, kā pagatavot patiešām neparastu šokolādi, kas zaigo gluži kā hameleons. Turklāt, šādu efektu iespējams panākt, nepievienojot ne kādas īpašas sastāvdaļas, nedz krāsvielas. Iespējams, ka ne tik ilgs laiks nebūs jāgaida, līdz savas garšas kārpiņas varēsim priecēt ar šāda izskata gardumu.

    Pētījums un paši darba augļi radušies no pētnieku ziņkāres, kuri mēģināja saprast, vai ir iespējams kaut kādā veidā mainīt šokolādes dabiski brūno krāsu. Šo pašu pētnieku agrākie eksperimenti bija saistīti ar šokolādes pārklāšanu ar zeltu un titāna oksīdu, kas radīja izteiktas dzeltenās un zilās nokrāsas, bet masveidā ražot šokolādi, izmantojot šo paņēmienu, bija sarežģīti, nepraktiski un dārgi arī.

    Reklāma

    Patiesais izrāviens notika, kad pētnieki sadarbojās ar materiālu zinātnes studenti Anitu Zingu (Anita Zingg), kura viņiem palīdzēja izstrādāt jaunu paņēmienu, kas paredz šokolādes ārpusi iespiest ar īpašu nano lieluma zīmējumu, kas nav redzams cilvēka acij. Pēc šāda procesa komanda varēja pagatavot šokolādi ar mainīgu krāsu spīdumu, kas atgādina varavīksnes hologrammu, vienlaikus nemainot pašas šokolādes garšu vai struktūru. Uzreiz gan jāsaka, ka košās krāsas pazudīs līdz ar brīdi, kad šokolāde sāks kust vai kā citādi apstrādāta.

    Šobrīd jau ir “atkosts”, kā iespējams masveidā saražot šokolādi, kas zaigo visās varavīksnes krāsās un, domājams, vēlāk priecēs ne vienu vien saldummīli. Pašreiz jau sāktas sarunas arī ar šokolādes ražotājiem. Lai paliktu unikāli šajā nišā, pētnieki nevēlas atklāt precīzu informāciju, kā iegūstama unikālā šokolādes nokrāsa.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gatis
    12.07.2020 10:19

    Man vienmēr patikusi fizika.
    Es teiktu, ka tas panākts ar lielu spiedienu un ļoti, ļoti gludu spiedes formu. 🤔
    Un jā, zemai temperatūrai liela nozīme, lai šādu optisko efektu saglabātu.

    Krēsla
    12.07.2020 13:48
    Krotow
    13.07.2020 19:51

    Nekā maģiska tur nav. Tikai virsmas fakrtūrai jāspēj absorbēt/atstarot vajadzīgā garuma elektromagnētisko starojumu konkrētajās vietās. Un šokolādīti paņemot siltās rokās, smukais efekts ātri pazudīs.

    digitalk
    13.07.2020 20:51
    Reply to  Krotow

    atslēgas vārds ir “masveidā”.

    Krotow
    13.07.2020 23:16
    Reply to  digitalk

    Masveidā ne masveidā, taču produkcijas kastes tāpat būs jāved uz veikaliem sasaldētas ar instrukciju līdz pārdošanai uzglabāt saldētavā. Citādi pircējam atverot būs baigā vilšanās.

    digitalk
    13.07.2020 23:52
    Reply to  Krotow

    tu laikam nepārzini dažādus šokolādes veidus un to kušanas temperatūras :)

    Reklāma