Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvija uzņemta Eiropas Kosmosa aģentūrā

    Jaunākie raksti

    Viens no kvēlāko Latvijas kosmosa entuziastu sapņiem ir realizējies, mūsu mazajai valstij tiekot uzņemtai Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA), kas veicinās zinātnes un uzņēmumu virzību šajā nozarē.

    24. jūnijā EKA Padome apstiprināja Latvijas pievienošanos EKA asociētās dalībvalsts statusā. Latvijas zinātniekiem un uzņēmējiem tas pavērs jaunas iespējas sadarbībai ar Eiropas kosmosa industriju cilvēkkapitāla izmantošanai augsto tehnoloģiju jomā (angliski deep tech), kā arī sekmēs augstskolu pētniecības un studiju bāzes attīstību, tādējādi veicinot augstākas pievienotās vērtības tautsaimniecības attīstību Latvijā.

    Reklāma

    Lai viss būtu līdz galam oficiāli, 29. jūlijā šo līgumu vēl jāratificē Saeimai. Šis patiešām ir liels notikums tik mazai valstij kā Latvija, jo kosmosa nozarē vadošās valstis, protams, ir tās, kurām ir lielu finanšu līdzekļi, kā piemēram, ASV, Ķīna, Indija, Krievija, bet šeit Eiropā ir vienota organizācija, kura virza šo jomu. Mēs pievienosimies jau 22 esošajām valstīm, un EKA kopējais budžets ir 6,5 miljardu EUR apmērā. Latvijas maksājums būs 3 miljonu EUR apmērā, no kuriem vismaz 85% atgriezīsies atpakaļ pie mums.

    EKA biedru pulkā ir Vācija, Francija, Spānija, Šveice, kā arī mūsu ziemeļu kaimiņi Igauņi u.c. Šis noteikti nebūtu iespējams bez tādu vietējo entuziastu palīdzības un darbības kā Pauls Irbins, kuru esmu dzirdējis gan sarunu šovā “Lampa”, gan “iNOVUSS”, kurš viņš uzstājies ar savu pieredzi un viedokli. Jācer, ka šis būs atspēriena solis, lai gan jaunajai paaudzei parādītos speciālās mācību programmas, kurās būs piesaistītas kosmosa nozarei, kā arī uzņēmumiem parādīsies jauni noieta tirgi, parādot Latvijas tehnoloģiju varēšanu. Viens no Latvijas uzņēmumiem, kurš jau nodarbojas ar mikroshēmu izstrādi, lai tās darbotos augstā radiācijā ir mūsu RD Alfa Microelectronics.

    AvotsIZM
    ViaLTV
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma