Web Analytics
More
    Reklāma

    LG K61 apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    LG K61 ir viens lādzīgs viedtālrunis, kura cena to ieliek kompānijā, ar ko sacensties tas nevar.

    Jaunākie raksti

    Jūnijs man aizritējis LG zīmē, nesen apskatīju patīkamo budžeta klases pārsteigumu LG K41s, nu kārta pienākusi LG K61. Nedaudz gribu pakavēties gadu senā pagātnē, kad caur manām rokām izgāja LG K40/K50/Q60 trio. Toreiz vislabāko cenas un piedāvājuma attiecību (lasi konkurētspēju) nodrošināja tieši lētākais viedtālrunis LG K40. Q60 prasītā cena šķita par augstu, lai konkurētu ar Samsung A sēriju vai neskaitāmajiem Xiaomi telefoniem. Diemžēl, šis ir arī LG K61 stāsts. Konkurenti nesnauž un par K61 prasītajiem 270 eiro piedāvā labāku čipkopu un visas no tā izrietošās sekas. Galu galā, vidējā klasē jau ir pavisam citi noteikumi, kā budžeta klasē. No otras puses, mūsu platuma grādos segments zem 300 eiro nav ļoti pieblīvēts, tādēļ sagaidīšu LG K61 atplestām rokām un brīdināšu no kā jāuzmanās!

    Citos tirgos LG K61 tiek piedāvāts kā LG Q61. Tas parāda, ka LG vēl aizvien nepiedāvā skaidru vīziju vidējā klasē, bet tas arī parāda, ka šī ir evolūcija pagājušajā gadā apskatītajam Q60. Salīdzinot abus modeļus, piedzīvota ievērojama attīstība. Q61 piedāvā: labāku, modernākas formas ekrānu; uzlabotu veiktspēju; labākas kameras un ietilpīgāku akumulatoru. Ja salīdzina ar budžetnieku LG K41s, tad uzlabojumi vērojami ekrānā, kamerās un veiktspējā, bet jāatceras, ka šos tālruņus šķir 100 eiro atšķirība. Nav ko ilgāk marinēt, metamies iekšā apskatā!

    LG K61 tehniskā specifika

    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie
    • Ekrāns: 6.53 collu IPS LCD, 1080 x 2340, 19.5:9 malu attiecība, ap 394 ppi, 105.2 cm2 , ap 82.5% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm), astoņi kodoli: 4×2.3 GHz Cortex-A53 & 4×1.8 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320 video apakšsistēma
    • RAM: 4 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSD atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DNLA, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), NFC, 4G, USB Type-C 2.0 (3.1 atbalsta), 3.5 mm austiņu ligzda
    • GPS: A-GPS, Glonass
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, kompass, MIL-STD-810G saderīgs
    • Kameras: Aizmugurē: 48 MP, f/1.8, 26mm, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF; 8 MP, f/2.2, 118˚ultra platleņķis; 2 MP, f/2.4 makro kamera; 5 MP, f/2.4 dziļuma sensors; LED zibspuldze; HDR; video – 1080p@30fps. Priekšā 16 MP, 1080p@30fps video.
    • Akumulators: nenomaināms Li-Po 4000 mAh
    • Izmēri: 164.5 x 77.5 x 8.4 mm, 191 g
    • Cena: ap 270 eiro

    Elegants, mazliet pat garlaicīgs (pozitīvā ziņā) korpuss

    Šogad LG nolēmis audzēt akumulatora ietilpību. Tas darīts, palielinot tālruņa izmēru. LG K61 galīgi nebūtu dēvējams par mazu, bet tā ir cena, kas jāmaksā, lai akumulatora un kameru departaments varētu izplesties. Ekrāns sedz 82.5% no korpusa priekšas. Lai gan rekordus šis cipars neuzstāda, tomēr atbilst prasītās cenas vairumam. Ekrāna rāmis ir pieklājīgi šaurs, bet zodu prasītos plānāku, arī šādi pozitīvie piemēri konkrētajā cenu kategorijā ir redzēti.

    Diemžēl, ražotājs nenorāda, kas veidojis aizsargstiklu, kas ir vienīgais korpusā izmantotais premium materiāls. Man principā nav iebildumu pret plastmasu korpusos, bet pret plastmasu, kas imitē stiklu vai alumīniju ir gan. Imitē premium korpusu kā gribi, tausti apčakarēt neizdosies. Toties ar ergonomiku viss ir kārtībā. Vienīgā dīvainā salaidumu vieta ir starp aizsargstiklu un sānu rāmi. Jāatgādina, ka LG K41s elegantā dizaina pamatā bija vienlaidus (unibody) korpuss. Žēl, ka K61 neiet to pašu ceļu. Toties viss pārējais ir kārtībā – taustiņi ir ērti sasniedzami un pirkstu nospieduma vieta šķiet tik organiska, ka ir sajūta, ka tā radīta tieši manai plaukstai. Biju pat nedaudz noilgojies pēc ērta pirkstu nospiedumu lasītāja aizmugurē.

    Zem glancētās aizmugures plastmasas izvietoti mikroskopiski lāzera gravējumi. Tie un pēlēkais krāsojums rada interesantu, telpisku gaismas spēli.

    LG tipiskā dizaina valoda ar horizontāli izvietotām kamerām un interesantā gaismas spēle, atstāj nobrieduša dizaina iespaidu. Tas protams ir gaumes jautājums, bet man patīk labāk par varavīksnīgajiem atspīdumiem, kas šobrīd dominē. Kameru sistēma ir nedaudz izbīdīta, lietojot tālruni uz galda, spiežot ekrāna malas, tas nedaudz gāzelēsies. To var atrisināt, uzvelkot komplektā iekļauto koveri. Idejiski gan nevaru atbalstīt plastmasas uzmaukšanu plastmasas korpusam, bet, lai nu būtu, ja reiz aizmugure tik traki vāc pirkstu nospiedumus un citas šmuces.

    Kā vienmēr prieks, ka LG arī šim tālrunim nav noskopojis MIL-STD-810G standartu. Tas nozīmē, ka veikti nedaudz vairāk izturības testi, kā citiem viedtālruņiem, tomēr pilnīgu izturību pret sadzīves tizlībām tas negarantē. Kopumā dizains ir patīkams, nobriedis un pozitīvā ziņā nedaudz garlaicīgs.

    Ekrāns ar actiņu

    Kamēr LG flagmaņu ekrānu iegrauzumi parasti uzrāda gadu vecu tendenci, (pagājušā gada LG G8s ThinQ bija liels izgrauzums, kāds aktuāls bija gadu iepriekš; šī gada LG V60 ThinQ ir lāses izgrauzums, kāds aktuāls bija pāgājušajā gadā) tikmēr LG K61 ticis pie aktuālā kameras pīrsinga ekrāna kreisajā stūrī. OK, arī pie šāda risinājuma vidējā klasē esam pieraduši jau pusotru gadu, tomēr patīkama ir vēlme, sekot tendencēm, jo LG flagmaņi to nedara.

    Feini, ka no LG Q60, šis veikums atšķiras ar augstāku izšķirtspēju. 1080 x 2340 būs pietiekami, lai viss redzamais būtu ass. Ekrāns spēj sasniegt pieņemamu spilgtumu. Iekštelpās ar to nebūs problēmu, tomēr spožā saulē ekrānā notiekošo grūti saskatīt. Ja lietosiet tālruni ārā, jārēķinās, ka tā aizsargstikls tik ļoti atstaro gaismu, ka vieglāk būs saskatīt savu atspulgu ne saskarni. Toties iekštelpās problēmu nebūs attēls ir ass, kontrastains, vienīgi baltie toņi kalibrēti nedaudz uz bēšīgo pusi. Daļēji to var mainīt “Komforta skatā”, kas ļauj mainīt zilās gaismas intensitāti, tomēr smalkāku pielāgošanu LG nav iekļāvis. Var saskarni padarīt melnbaltu, var izvēlēties tumšo tēmu, tikai jāatceras, ka akumulators netiks taupīts, jo izmantota IPS matrica.

    Visiem viedtālruņiem, kas IPS ekrānos kameru iemāna stūrī, vērojami ēnojumi ap kameru un displeja malām. Šoreiz jāuzteic LG K61, ēnojumi gan ir manāmi, tomēr ne tik daudz, kā konkurentiem. Kopumā ekrānam nav ne vainas, tomēr ir sajūta, ka citi pamanās noslīpēt displejus mazliet labāk pat šajā cenā.

    Vecais, labais pirkstu nospiedumu lasītājs

    Šoreiz atbloķēšana uzticēta vien kapacitīvajam aplītim aizmugurē. Un tas arī viss, jo LG nez kādēļ nevēlas savus tālruņus apveltīt ar sejas atpazīšanu. OK, var jau būt, ka loģika ir tāda – vai nu darām to maksimāli droši un labi, vai nedarām nemaz. Proti LG G8s ThinQ bija aprīkots ar infrasarkani3Dsuperdruper sejas atpazīšanu, kas mērīja seju trīs dimensijās un strādāja pat tumsā. Nu skaidrs, ka kameras actiņa netiktu ar to galā, tomēr konkurence pieradinājusi pie visai ātras sejas atpazīšanas arī vidējā klasē. LG K61 to vienkārši nepiedāvā. Toties pirkstu nospiedumu sensors strādā lieliski. Atbloķēšanu pavada neliela vibrācija. Pilnai laimei gan gribētu agrāko, LG tālruņos iekļauto iespēju ar nospiedumu lasītāju nolaist notifikāciju logu, diemžēl, LG to aizmirsis iekļaut atjaunotajā saskarnē.

    Veiktspējas kompromiss

    Ja skatāmies uz viedtālruņiem zem 300 eiro, tad tos parasti darbina  sirmais Snapdragon 660,  brašais Kirin 810 vai kāds no Exynos “brīnumiem”. Diemžēl, LG K61 saņēmis Mediatek Helio P35. AnTuTu šī procesora spējas salīdzina ar Snapdragon 630 spējām. Kurš vairs atceras šo procesoru? Protams, ja salīdzinām ar LG K41, veiktspēja ir ievērojami labāka, tomēr nebūtu korekti salīdzināt vidējo klasi ar budžeta, kur ir citas prasības. Ko tas nozīmē ikdienā? To, ka visādas sīkas bremzītes visu laiku būs manāmas. Veiktspējai par labu nenāk arī apjomīgā saskarne, kam ikdienā visu laiku zūd kadri animācijām. Es to varētu pieņemt spēlēm šajā cenā, bet ne jau ritinot māju ekrānus. Diemžēl, konkurenti piedāvā krietni plūdenāku darbību un pārslēgšanos starp aplikācijām.

    Tomēr darvas mucā ir arī pa medus karotei. LG bijis gana dāsns, lai piešķirtu 128 GB (Fun Fact: flagmani LG V60 ThinQ piedāvā ar tādu pašu apjomu) iebūvēto atmiņu, turklāt tā papildināma ar atmiņas karti. Tāpat priecē arī sirmmāmiņa – 3.5 mm austiņu ligzda. Lai gan skaļrunis ir pietiekami skaļš, bassi tajā dzirdami reti, toties austiņās padotā skaņa ir pieklājīga. Te talkā nāk DTS:X 3D Surround skaņas uzlabotājs un pārsteidzoši plašie ekvalaizera iestatījumi, kurus ausu priekam var izvēlēties sagatavotus vai pielāgot pats.

    LG K61 ticis pie Li-Po 4000 mAh akumulatora. Godīgi sakot, neko mazāku arī negaidīju. Tomēr tā darbība atstāj dalītas jūtas. Kamēr tālrunis gozējas uz galda, vai skumst kabatā, viss ir kārtībā. Tiklīdz paņem to rokā, akumulatora procenti sāk kust kā saldējums vasaras dienā. Jāatzīstas, ka, veidojot apskatus, tālruņus izmantoju nedaudz aktīvāk, lai testam atvēlētajā laikā iegūtu maksimāli daudz informāciju, ko nodot lasītājiem. Tomēr šoreiz neizmantoju tīklāju, vai kādu citu energoneefektīvu nodarbi, kas izskaidrotu enerģijas zudumus. Izmēģinot dažādus iestatījumus, arī lielas atšķirības nebija. Tātad kaut kas nav īsti līdz galam pielāgots. Iespējams pie vainas procesors, kas ēd daudz, bet strādā maz. Varbūt vainojams ekrāns, kas ir gana liels, turklāt IPS matricas fona izgaismojumam jātiek galā ar iespaidīgu 6.53 collu izmēru. Varbūt man vienkārši pagadījies brāķis, tas nemaina faktu, ka jebkuram tāds var pagadīties, un jārēķinās tikai ar iespējamu vienas dienas darbību.

    Pieklājīga, bet smaga saskarne

    Ja vairākus gadus lietojat Samsung veikumus, tad adaptēties LG saskarnē nebūs problēmu. Un patiešām, paziņojumu rīkjosla un iestatījumi atgādina One UI. Pašai saskarnei nav ne vainas (ja neskaita tās apjomu, kas ir par smagu vājajam procesoriņam).

    LG ir veikuši kosmētisko remontu, tomēr prasās arī pēc kapitālā remonta. Proti, nav īsti saprotams konceptuālais virziens, kādā LG vēlas doties. OnePlus “tīrais” virziens? Daži elementi ir, bet tos nomāc liekprogrammatūra. Huawei, Xiaomi “netīrais virziens”? It kā jā, bet, kāpēc tad nav iekļauti tādi tālruņa formu atslogojoši elementi, kā žestu vadība? Iestatījumi ir tik niansēti, ka, lai saskarni pielāgotu tīru un sakārtotu, jāpavada diezgan ilgs laiks. Piemēram, jāatslēdz meklēšanas funkcija, pavelkot uz leju, tā pārāk bieži tiek sajaukta ar paziņojumu bloku. Vai, piemēram, izvēloties lietotņu atvilktni, atsevišķi jāatslēdz atvilktnes ikona, lai iegūtu tīrību. Ar ieguldītu laiku jārēķinās, kad tas izdarīts saskarnei tiešām nav ne vainas.

    Visi paziņojumi strādā lieliski. Iestatījumi ir saskaldīti tik smalki, ka katrs varēs tiešām pielāgot tālruni savai gaumei. Vēl aizvien sajūsmu rada LG laika apstākļu aplikācija, kas rāda pat odu aktivitāti. LOL!

    Diemžēl, K61 operē ar Android 9. Zinot LG atjauninājumu vēsturi, šaubos vai tālrunis tiks pie jaunākās versijas.

    Dienai piemērotas piecas kameras

    Ir tikai loģiski, jo dārgāks viedtālrunis, jo labākas kameras. Kas notiek, ja jāseko tendencei, kas prasa pēc iespējas vairāk kameru arī vidējā klasē? Matemātika vienkārša – ņemam summu X, kas atvēlēta kameru departamentam, un izdalām ar kameru skaitu. Rezultāts – katrai kamerai atvēlēti mazāk resursi, kā, ja tās būtu mazāk, bet noslīpētākas. LG K61 ir zelta vidusceļš, jo patiesībā kameras padevušās tīri pieņemamas, tomēr konkurence arī šajā cenu segmentā neļauj kronēt LG K61 par foto karali. Par visu pēc kārtas.

    LG K61 saņēmis:

    • 48 MP, f/1.8 galveno kameru
    • 8 MP, f/2.2, 118˚ultra platleņķa kameru
    • 2 MP, f/2.4 makro kameru
    • 5 MP, f/2.4 dziļuma sensoru
    • 16 MP pašiņu kameru

    Galvenās kameras pikseļu skaits un diafragmas atvērums saka priekšā, ka šī būs spējīgākā no piecinieka. Tā arī ir. Kamera izmanto lielus virtuālos pikseļus un vislabākais sniegums pieejams 12 MP bildēs. Tiesa gan pierasts, ka šāds risinājums tiek galā arī sliktā apgaismojumā. To reklamē arī LG mājaslapa. Bet šoreiz tā nav. Neviena no kamerām ar vāju apgaismojumu netiek galā, pat galvenā kamera.

    Tas tādēļ, ka tālrunim nav atsevišķa nakts režīma. Protams nemaz negaidīju šādu ekstru, uzzinot, ka K61 darbina tik vājš procesors, tomēr citi ražotāji pamanījušies arī šajā cenu grupā iekļaut nakts režīmu. Ja aizmirstam šo nespēju un konkurentus, ja saule lutina, tad galvenās kameras bildes sanāk detalizētas un sociālajiem tīkliem derīgas. Visbiežāk izmantotais pāris protams būs galvenā kamera un ultra platleņķa kamera, kam ir jūtami mazāk detaļu un agresīvāka pēcapstrāde, tomēr vienmēr prieks, ka kadrā var iekļaut krietni vairāk.

    Tomēr jāuzteic pārējās bonusa kameras, kas šoreiz paveic darbu ļoti labi. Diez vai makro kameru visai bieži izmantotu, tomēr K61 ar makro kadriem tiek labāk galā pat par OnePlus 8 flagmani.

    Arī portreta režīms strādā godam. Tiesa, ja ir labs apgaismojums. Kustīgiem objektiem, piemēram, mājdzīvniekiem var patraucēt lēnā fokusēšana. Patīkami, ka pēc bildes uzņemšanas var mainīt izpludinājuma līmeni.

    Pati kameras aplikācija ir samērā vienkārša un liekus komentārus neprasa. Tomēr arī šeit ir jūtams procesora vājums, pārslēgšanās starp režīmiem notiek lēni, turklāt nevar ar garāku vilcienu tikt pie tālākiem režīmiem. Piemēram, lai tiktu no portreta režīma līdz video, tas jādara ar trim īsiem vilcieniem. Nogurdinoši. Savdabīgi, ka AI ir atsevišķš režīms, ne papildinājums automātiskajā. Tas gan nemaina faktu, ka tā īsti tas neko nedod, turklāt pavirši attiecas pret krāsām. Piemēram, saulriets detalizētāks sanāca bez AI palīdzības.

    Pašiņu kamera nav ievērības cienīga, arī tai pieejams portreta režīms.

    Labā apgaismojumā galvenā kamera ļoti labi tiek galā ar uzdevumiem

    Konkurence noliek uz lāpstiņām

    LG K61 piedāvā daudz kvalitāšu, tomēr konkurenti nesnauž un to nevar ignorēt. Šur tur internetbodēs par tādu pašu cenu pieejams Samsung Galaxy A51, kas piedāvā daudz labāku ekrānu un tuč tuč veiklāku veiktspēju. Smalkāku premium dizainu, daudz gludāku lietojamību (procesora un Android One dēļ) un nakts režīmu tādā pašā cenā piedāvā Nokia 7.2. Smalkāku dizainu, labāku ekrānu, veiktspēju, akumulatora darbību un kameru sniegumu ar nakts režīmu piedāvā Huawei P40 lite. Nu vismaz vienā ziņā LG K61 ir pārāks, tas atbalsta Google servisus. Piemaksājot 100 naudiņas var tikt pie lētākās versijas Realme X2 Pro, kas pārspēj K61 visos departamentos. Uz kopējā fona ir grūti cīnīties ar citiem ražotājiem, kas veiksmīgāk atkodējuši vidējās klases rēbusu.

    Nobeigumā: lāga vīrs, kam cena nepareizi pozicionēta

    Atzīšos, ka esmu LG fans. Agrāk esmu lietojis četrus LG tālruņus, kas atstājuši lielisku iespaidu, tādēļ skumji redzēt zīmolu ejam maldu ceļus vidējā klasē. No pagājušā gada uzlabojumu ir daudz un tas vieš cerību, tomēr neredzu, ka LG būtu izdarījuši mājasdarbu, papētot konkurentus. Tieši tas palīdzēja Samsung A sērijai atgriezties uz veiksmes takas – kārtīga konkurentu izpēte un kopēšana. Diemžēl, šoreiz ir maz nianšu, ko LG K61 spētu labāk par konkurentiem. Un te mēs nonākam pie cenu politikas. Ja cena tiktu pozicionēta par 50 eiro mazāk, šo tālruni ļoti labprāt ieteiktu daudziem. Tomēr prasītā cena liek konkurēt ar Samsung, Nokia, Huawei (labi, šobrīd šo nevar uztvert nopietni), kam sanākuši spējīgāki veikumi.

    Ja nu tomēr ignorē citus ražotājus, ir diezgan daudz labā, ko tālrunis sniedz. Neskatoties uz plastmasu, kas imitē premium materiālus, ieturētā estētika korpusam ir pievilcīga. Kameru sniegums labā apgaismojumā ir patīkams. Kad pavadīts laiks iestatījumos, saskarnei nav ne vainas. Tomēr ekrāna nespēja tikt galā ar saules gaismu, klibā veiktspēja un akumulatora straujā tukšošanās nav pieņemama pat šādā cenu kategorijā. Tikmēr, gaišu skatu nākotnē sniedz kardinālie uzlabojumi no pagājušā gada. Ja LG nākamgad tā turpinās, varam sagaidīt arī brīdi, kad vidējā klasē izdosies aizsteigties priekšā konkurentiem. To arī novēlu! Bet pagaidām jāgaida nākamais gads.

    Patika

    • Simpātisks, militāri rūdīts korpuss
    • 128 GB atmiņa
    • Patīkama pirkstu nospiedumu lasītāja darbība
    • Visu kameru sniegums saulainā dienā, īpaši jāuzteic makro kamera un portreta režīms
    • Saskarnē viss strādā, bet jāpavada krietns laiks, lai to pielāgotu

    Negāja pie dūšas

    • Citi šādā cenā piedāvā plūdenāku veiktspēju
    • Ekrāna darbība saulainā dienā
    • Akumulatora viduvēja darbība
    • Kamera sliktā apgaismojumā nav lietojamas
    • Nav: FM radio, atbloķēšana ar seju
    • Apšaubāma konkurētspēja
    LG K61 ir viens lādzīgs viedtālrunis, kura cena to ieliek kompānijā, ar ko sacensties tas nevar.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    6
    Kameras
    7
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma
    LG K61 ir viens lādzīgs viedtālrunis, kura cena to ieliek kompānijā, ar ko sacensties tas nevar. LG K61 apskats