Web Analytics
More
    Reklāma

    Minhene atkal no Microsoft pārbēg uz atvērtā koda programmatūru

    Jaunākie raksti

    Vācijas nenoliedzami bagātākā pilsēta Minhene jau kopš 2013. gada flirtē te ar Linux, te ar Microsoft un citiem lielo uzņēmumu produktiem. 2013. gada novembrī Minhenes pilsētas dome pabeidza ilgstošu pārejas procesu uz brīvās programmatūras izmantošanu. Lēmums atteikties no slēgtā koda un dārgajām Windows un Microsoft Office programmām bija pieņemts 2003. gadā. Pēc sagatavošanās, plānošanas un personāla apmācībām pilsētas varas iestādes sāka plānveidīgi savos birojos nomainīt Windows NT pret pašu izstrādāto Linux distribūciju LiMux.

    LiMux sevī ietver lietošanai sagatavotu vidi uz brīvās programmatūras bāzes, tai skaitā brīvo biroja programmatūru OpenOffice, kas darbojas, izmantojot atvērto formātu Open Document Format (ODF). Šis formāts ir noteikts kā standarts varas iestāžu lietvedībā.

    Reklāma

    Minhenes pilsētas dome sākotnēji plānoja Linux izmantošanu turpināt, bet 2017. gadā tika lemts par ierosinājumu tomēr atgriezt visus 15 000 domes izmantoto datoru pie Windows līdz 2020. gadam. Minhene plānoja atteikties arī no Thunderbird e-pasta klienta un LibreOffice izmantošanas, dodot priekšroku “tirgus standartam”.

    Pilsētas atgriešanās pie Microsoft, Oracle, SAP un citiem produktiem izmaksājusi un turpina izmaksāt Minhenei vairāk nekā 86 miljonus eiro. Minhene paziņojusi, ka netiks slēgti jauni līgumi ar maksas programmatūra piegādātājiem, tā vietā izvēle būs par labu bezmaksas programmatūrai. Tāpat jau šobrīd Minhene saglabās esošās LiMux darbstacijas.

    Protams, šī Minhenes minstināšanās un neizlēmība ir solis, kas ļauj izspiest no Microsoft, Oracle un citiem labākus piedāvājumus, bet vienlaikus šāda vazāšanās starp operētājsistēmās un programmām pati par sevi nav bezmaksas.

    Avotszdnet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    19.05.2020 12:38

    Vnk Šrēdera tipa dibenlaiži tika aizvākti no pilsētas vadības.

    Millers
    19.05.2020 12:46
    Reply to  Krotow

    jeb pārcēlās uz Gazproma Vācijas filiāli hi hi

    Oskars
    19.05.2020 13:25

    Tas loti lidzigi dzives situacijai, kad meitenes skrien pie taa kam ir nauda, kad naudas nav tad iet pie bijushajiem.

    Reklāma