Web Analytics
More
    Reklāma

    40% no jaunas mašīnas ražošanas izmaksām sastāda elektronika

    Jaunākie raksti

    Starptautiskā konsultāciju kompānija Deloitte publicējusi pusvadītāju industrijas analīzi, kurā norādīts, ka aptuveni 40% no auto vērtības šobrīd sastāda dažādas pusvadītāju elektroniskās komponentes.

    Laikam ejot, mašīna no dzelžiem arvien vairāk pārvēršas par datoru ar dažādām iespējām un sensoriem, kurus visus ir jāvada un jāsavieno ar enerģiju, un tam visam pa vidu ir vadi, plates un mikroshēmas, kurās izmantoti pusvadītāji. Salīdzinājumam, 2000. gadā elektronikas vērtība automašīnās bija 18%, 2007. gadā 20%, bet jau 2017. tā sasniedza iespadīgus 40%, prognozējot pieaugumu līdz 45% 2030. gadā.

    Reklāma

    Ļoti savdabīgs fakts šajā visā ir tas, ka mainoties auto uzbūvei un digitalizācijai, ir nepieciešamas arvien vairāk vadības un drošības sistēmas, kas var izveidot tādu sistēmu, kurā mums būs nepieciešams vairāk mikroshēmu, lai vadītu un kontrolētu jau esošos čipus automašīnās. Tāpat esam tuvu fiziskajai robežai, cik mazi var būt pusvadītāji, līdz ar to izmaksas jau tā ir tuvu minimālajām, skatoties no pircēja puses. Iespējams, auto pēc vairākiem gadiem nebūs iespējams vadīt tādā formā, kā to saprotam, jebšu vajadzēs nepārtrauktu datora kontroli un tikai tad autovadītāja.

    Šajā sakarā gribas atzīmēt rakstu, kurā ziņojām par to, ka Volkswagen un Toyota bija atzinusi, ka tieši Tesla elektronikas uzbūve ir vairākus gadus priekšā konkurentiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rafaels
    12.05.2020 11:43

    “cik mazi var būt pusvadītāji, līdz ar to izmaksas jau tā ir tuvu minimālajām, skatoties no pircēja puses” – pusvadītāju izmērs nav tieši saistīts ar cenu, tāpat kā porcijas izmērs restorānā) Var būt otrādi – jo sarežģītāks tehprocess, jo dārgāks izstrādājums (kamēr procesa izmaksas nesamazinās uz apjoma un inovāciju rēķina).

    Janis Liepins
    12.05.2020 13:17

    Deloitte audits ir tikai viens no virzieniem. Es teiktu: starptautiska konsultāciju / ekspertīzes kompānija

    Ivars
    13.05.2020 09:38

    Pilnīgs murgojums – virsraksts “40% no jaunas mašīnas ražošanas izmaksām sastāda elektronika” un saturs “ka aptuveni 40% no auto vērtības šobrīd sastāda dažādas pusvadītāju elektroniskās komponentes”. Elektronika sastāv ne tikai no pusvadītāju komponentēm. Pārējās detaļas arī var sastādīt diez gan lielu daļu no elektroniskas iekārtas cenas.

    Reklāma