Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Gaisa spēki “labajiem” hakeriem atļaus ielauzties satelītos

    Jaunākie raksti

    Militārā joma ASV ir pietiekami labi aizsargāta no nevēlamajiem kiberuzbrukumiem, vai vismaz mēs tā vēlamies domāt un atbildīgās iestādes, jo ilgu laiku tā ir bijusi pilnībā noslēgta sistēma. Taču pēc savulaik ļoti daudz atrastajām kļūdām F-15 lidmašīnās, ASV Gaisa spēki, sadarbojoties ar Digitālās drošības servisu (angliski Defence Digital Service) hakeriem un drošības pētniekiem, ļaus ielauzties tieši satelītos, kuri riņķo ap Zemi.

    Attīstoties kosmosa industrijai ar lielo satelītu skaitu orbītā, kā arī tirgū ienākot tieši privātajiem dalībniekiem ar savām tehnoloģijām, iepriekš netika tik daudz domāts par to, ka satelīti varētu būt pakļauti kiberuzbrukumiem. Taču patiesībā šie draudi ir pietiekami reāli. Kā norāda speciālists Vils Ropers (Will Roper), tad no zemes palaižot kādu objektu satelīta virzienā, ir iespējams gan to iznīcināt, gan izmainīt tā trajektoriju, tāpat to iespējams apžilbināt, vai citādos veidos ietekmēt, kas var uzsākt sava veida kosmosa karu. Tāpat nākotnē tieši debesis var kļūt par nākamo reklāmu lauku.

    Reklāma

    Tāpēc gatavojoties Lasvegasā notiekošajam DEF CON pasākumam, kur pulcējas vieni no pasaules gaišākajiem sistēmu uzlaušanas prātiem, ASV Gaisa spēki ir palaiduši pirmo kvalifikācijas kārtu, kurā hakeriem un pētniekiem jāuzlauž mākslīgi veidots satelīts “flat-sat”. Tie kuri izpildīs šo uzdevumu tiks aicināti uz joprojām augusta sākumā paredzēto DEF CON konferenci, lai tās ietvaros mēģinātu pieslēgties īstam satelītam, kurš riņķo orbītā, un tas būtu jāpagriež ar skatu uz Mēnesi.

    Kaut arī runa ir par satelītiem gaisā, nedrīkst aizmirst, ka tādi atrodas tepat uz Zemes virsmas. Tie arī var būt mērķauditorija dažādiem uzbrukumiem, speciālu traucējumu izraisīšanai, un diez vai mēs to vēlētos pieredzēt kādā no torņiem, kuri regulē gaisa satiksmi. Kā atklājies, tad bieži vien Gaisa spēki nemaz nav informēti par to, cik drošas ir ražotāju un piegādātāju sistēmas, jo ne viss tiek pārbaudīts un ne visu ražo paši militārie dienesti.

    Šāda sistēmas atvēršana priekš hakeriem un speciālistiem nozīmē to, ka Gaisa spēki savu slēgto sistēmu padarīs pa daļai atvērtu, taču joprojām saglabājot pilnīgu kontroli pār svarīgākajiem projektiem. Šeit gan ir liels “bet”, jo pieeju atvēršana var atļaut īstiem nelabvēļiem iegūt nevajadzīgu informāciju un kontroli, taču visu laiku dzīvojot slēgtā aplī, pat nav iespējams uzzināt savu vājumu, kad jau esi ieguvis nopietnus zaudējumus.

    Galvenais pasākuma mērķis, protams, ir atrast šīs ievainojamības satelītos, lai tās spētu novērst un veidotu drošākus satelītus un kosmosa industriju nākotnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    27.04.2020 13:46

    Tad jau veiksminiekiem būs jāpiešķir arī militārā pakāpe. Un jāliek parakstīt līgums par noslēpumu neizpaušanu uz 75 gadiem, ieskaitot pļāpas fizisku likvidēšanu, ja nepilda līguma noteikumus.

    Reklāma