Web Analytics
More
    Reklāma

    Canon gatavojas atkarot bezspoguļu kameru tirgu ar jauno EOS R5

    Jaunākie raksti

    Canon ziemeļvalstu pārstāvniecība Somijā pirmdienas (20.04.2020) vakarā izbeidza noteikto embargo jaunākajai informācijai par viņu šogad gaidāmo flagmani – bezspoguļa pilnā kadra foto un video kameru EOS R5. Lai atbildētu uz dažādām internetā izskanējušām spekulācijām par gaidāmā R5 specifikāciju un video funkcijas parametriem, Canon atklāja vēl dažas būtiskas tehniskas detaļas par jaunās kameras spējām tieši video lauciņā.

    Canon jau iepriekš informēja, ka jaunais EOS R5 būs pirmais industrijā, kas būs spējīgs filmēt video milzīgā 8K izšķirtspējā, izmantojot pilnu sensora platumu. Reakcija no profesionāļiem bija pozitīvi sakāpināta, taču iepriekšējā paziņojumā Canon izlaida dažas būtiskas detaļas par atbalstītajiem formātiem un ierakstīšanas ātrumiem. Šobrīd ir tapis zināms, ka EOS R5 spēs nodrošināt 8K ierakstu līdz pat 30 kadriem sekundē (atbalstot arī 24 un 25 kadru režīmus), saglabājot spēju rakstīt “samazinātā” 4K izšķirtspējā līdz pat 120 kadriem sekundē. Būtiskais faktors ir tas, ka arī 4K izšķirtspējā sensora platums tiks izmantots pilnībā (nevis crop režīmā, kā tika baumots). EOS R5 piedāvās jaunās paaudzes XF-AVC ieraksta formātu, kas nodrošinās augstu dinamisko diapazonu (16+ ekspozīcijas soļi) Log attēla režīmā, H.265/HDR kodekā. Neizpaliks arī mūsdienīgi autofokusa režīmi ar sejas atpazīšanas algoritmiem, kā arī inovatīvs piecu asu IBIS (in body image stabilization) attēla stabilizācijas mehānisms, kas apvienos sensora līmeņa stabilizāciju pašas kameras korpusā kopā ar IS optisko stabilizācijas sistēmu, kas jau atrodama Canon objektīvos.

    Reklāma

    Papildus tam Canon atklāja, ka EOS R5 būs aprīkots ar divām atmiņas karšu pieslēgvietām, viena no kurām izmantos jauno (un 8K ierakstam nepieciešamo) CF-Express formātu, bet otra atbalstīs jau ierastās un krietni lētākās SD tipa kartes. Kopā ar kompaktajiem pilnā kadra RF sērijas objektīviem, jaunais EOS R5 varētu būt beidzot nopietns pieteikums bezspoguļu foto un video produktu tirgū, ko Canon vairākus gadus bija atstājis novārtā un atļāvis Sony nonākt tā priekšgalā.

    8K video ieraksta iespēja līdz šim nav bijusi pieejama nevienā šādas klases iekārtā, Canon būs pirmie, kas to piedāvās šādas kategorijas foto produktā. Paredzams, ka kombinācijā ar jaunā sensora augsto ISO kapacitāti un mehānisko slēdzi ar ātrumu līdz 12 kadriem sekundē (un 20 kadriem elektroniskā režīmā) EOS R5 turpinās strauji demokratizēt profesionālo video segmentu, piedāvājot izcilu attēla kvalitāti gan foto, gan video režīmos salīdzinoši nelielā kamerā. Kameras specifikācija “uz papīra” izskatās tiešām iespaidīga.

    Kameras faktiskais pieejamības datums vēl nav izziņots, taču Canon apgalvo, ka tas notiks “vēlāk šogad”. Šobrīd arī nav oficiālas informācijas par EOS R5 cenu, taču mūsu ieskatā tā varētu maksāt no 3500 līdz 3900 EUR. Ja Canon tik tiešām gribēs atkarot šo tirgus segmentu, EOS R5 cena būs jānostāda tā, lai varētu konkurēt ar Sony flagmaņa A7R-IV cenu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    21.04.2020 09:22

    Nu gan laiki pienākuši, ka jaunas kameras paziņošana notiek bez Mpix nosaukšanas, toties tā (mērīšanās) vietā nācis 8K video režīms. :)

    Ingus
    21.04.2020 09:37
    Reply to  Juris

    Tāpēc, ka megapikseļi ir svarīgi vairs tikai tiem, kas gūst profesionālas kvalitātes fotogrāfijas un neatkārtojamu attēla uzņemšanas pieredzi ar savu viedtelefonu.

    Vidējā formāta 100 Mpix klubiņš ir drusku cita kategorija, protams.

    Tutu
    21.04.2020 15:48
    Reply to  Ingus

    Nevar nepiekrist.

    Tutu
    21.04.2020 15:47
    Reply to  Juris

    Pikseļiem nav nozīmes!
    Un 8k nav kropots bet nolasās no visa ff sensora.

    Gastons Gašpuitis
    21.04.2020 10:14

    Ja Canon vēlētos no Sony atkarot tirgu, tad ar kameru vien nepietiktu, nepieciešams ari kaudze native objektīvu.

    Jānis
    21.04.2020 10:52

    Lai nu kam, bet Canon tiešām nemaz nav native RF pro līmeņa objektīvu…(sarkasms)
    https://www.canon.lv/lenses/rf-lenses/
    Un nemaz tik slikts variants nav arī RF -> EF adapteris, ja vien to neizmanto uz vecajiem Canon stikliem (kur tā problēma arī ir nevis adapterī, bet pašā objektīvā)

    Gastons Gašpuitis
    21.04.2020 14:13
    Reply to  Jānis

    Piekrītu, Canon nedaudz labāka situācija kā Nikon Z sērijai, bet pagaidām šķiet ka neesmu manījis ka citas firmas, piem. kā Sigma, Tamron utt. ražotu RF objektīvus, bet ja Canon izdosies pārdot lielu apjomu jauno iekārtu, tad arī būs lētāku alternatīvu kā oriģinālie Canon stikli. Tad man kā hobijistam, iespējams, RF kļūs interesanta.

    Tutu
    21.04.2020 15:53

    Loģiski. Ja canon, tad PRO! Tadēļ jau maz nikonu un visu pārējo.

    Tutu
    21.04.2020 15:52
    Reply to  Jānis

    Kā ir ar cenu un pieejamību? Ar pieejamību nedomāju, ka objektīvs stāv veikala plauktā. Īstie profesionāļi ir daudzkārt mazāk par amatieriem, kuri nosaka modes tendences. Tieši rf sērija ir orientēta uz profesionāļiem. Ar amatieriem ir pilns visapkārt.

    Vjaxa
    21.04.2020 13:37

    Man kā sony cilvēkam pirmo reizi galvā šaudās idejas par iespējamu pāreju uz Canon, jo, ja šis viss solītais tiešām būs tik labs, kā izskatās, tad ļoti spēcīgs piedāvājums. Jāpagaida, gan ko sony liks pretī ar savu nu jau mītiem apvīto a7siii. Man personīgi pilnībā pietiktu ar 6k up to 30p, 4k 60p 422 10 bit un augstākās ieraksta bitrate iespējas. Patreizējie 8 bit 100mb bitrate brīžiem ir grūti “krāsojams”.

    KKTK
    21.04.2020 15:45

    Paskatījos cik maksā RF 85MM praims – nu nebūs man tā kamera nekad :)

    Tutu
    21.04.2020 15:46

    Ņemot vērā olympus, panasonic, fujifilm un sony jau pirms vairākiem gadiem iekaroto bezpoguļu tirgu (ieskaitot canona izmēģinājumus ar m sēriju) viņi bija kautko iekarojuši, lai tagat atkarotu?

    Reklāma