Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija Periodika.lv pieejama bez maksas

    Jaunākie raksti

    Periodika.lv ir portāls, kurā ir pieejamas vairāk nekā 3000 periodisko izdevumu digitālās versijas. Tas tika izveidots digitalizācijas projekta Periodika.lv (2007) rezultātā un atklāts 2008. gadā.

    Tikko izziņots, ka Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija Periodika.lv pieejama bez maksas līdz 14. aprīlim.

    Reklāma

    Periodikas digitalizācija ļauj nodrošināt tās saglabāšanu un pieejamību. Zemas kvalitātes papīra un pārāk intensīva nolietojuma dēļ liela LNB periodisko izdevumu krājuma daļa ir kritiskā stāvoklī un vairs netiek izsniegta lasītājiem. Turklāt agrāk daudzus senos laikrakstus un žurnālus varēja apskatīt tikai lielākajās zinātniskajās bibliotēkās, savukārt pateicoties digitalizācijai tie kļuva pieejami jebkuram interneta lietotājam.

    Šobrīd portālā periodika.lv iekļauts vairāk kā 2.5 miljoni lappušu no preses izdevumiem latviešu, krievu, vācu, angļu un citās valodās no 1761. līdz 2011. gadam. Kolekcijā ir iekļauti daudzi kultūrvēsturiski nozīmīgi laikraksti un žurnāli.

    Portālā var atrast arī reģionālos laikrakstus, zinātniskos un profesionālos izdevumus, dažādu organizāciju mēnešrakstus un biļetenus, žurnālus sievietēm, izdevumus bērniem, žurnālus par mākslu, sportu, modi, filatēliju un daudziem citiem tematiem.Autortiesību ierobežojumu dēļ periodika.lv portālā brīvi pieejami ir tie preses izdevumi, kas vecāki par 70 gadiem (izņēmums ir izdevumi, kuriem piekļuve nodrošināta ar izdevēja atļauju). Pārējie materiāli ir pieejami Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītavās, kā arī Gaismas tīkla bibliotēkās.

    Periodikas portālā apkopoti izdevumi, kas bibliotēkā ir visvairāk pieprasīti, vai arī ir ļoti sliktā stāvoklī – daži laikraksti ir nolietoti, citiem cauri var redzēt druku no otras puses, un ne visas publikācijas var precīzi atpazīt automātiskā režīmā. Iesaisties digitālās bibliotēkas veidošanā un labo pamanītās kļūdas!

    Avotstwitter
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    25.03.2020 16:04

    labo pamanītās kļūdas līdz 14. aprīlim 70+ gadus vecā presē! nopietni?..

    Reklāma