Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AX58U apskats: viens no lētākajiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem

    Jaunākie raksti

    Jaunas tehnoloģijas mums sola vieglāku dzīvi, paklausīgākus bērnus un skaistākus mūs pašus. Bet nākas atzīt, ka pēdējā laikā jaunās mājas lietotāju tehnoloģijas ir kļuvušas aplam dārgas. Un tas īpaši attiecas uz Wi-Fi 6 maršrutētājiem.

    Man ir izdevies rokās paturēt trīs vai pat četrus Wi-Fi 6 maršrutētājus, bet to cenas ir visai brangas. Arī šodienas varonis ASUS RT-AX58U nav nekāds lētais produkts, bet tas ir viens no lētākajiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem.

    Reklāma

    Esam arī jau kādu laiku tikuši pie Wi-Fi 6 jebšu 802.11ax tīkla kartes. Izvēle kritusi par labu Intel AX200 bezvadu tīkla kartei, kas maksā tiešām maz (aptuveni 15 eiro ar visu sūtīšanu), šī gan nav nekāda izcilā tīkla karte, tā piedāvā mūs ļoti interesējošo Wi-Fi 6, kā arī tai ir Wi-Fi 5 atbalsts ar 2×2 antenām, MU-MIMO, OFDMA un pāris citiem mazāk interesantiem tehnoloģiju nieciņiem. Īsāk sakot – Intel AX200 bezvadu tīkla kartei ir mūs interesējošas Wi-Fi 6 pazīmes, bet Wi-Fi 5 datu pārraides ātrumu izpratnē šī tīkla karte ir stipri viduvēja. Intel AX200 bezvadu tīkla karte arī ir viena no retajām ierīcēm, kas tikusi pie pilna Wi-Fi 6 sertifikāta.

    Labā ziņa turpinās ar to, ka Intel AX200 bezvadu tīkla karte uzrāda lielisku sniegumu Wi-Fi 5 tīklā savai specifikācijai (cik nu var būt lielisks 2×2 antenu sniegums, bet savus 50 MB/s tīkla karte godam sasniedz), tomēr diemžēl ar Wi-Fi 6 tik gludi vis neiet. Iepriekš izmēģinātos Wi-Fi 6 maršrutētājos ieguvu tikai aptuveni 55… 60 MB/s (440… 480 Mbps) lejupielāžu ātrumus no lokāla NAS diska. Ar vadu no konkrētā NAS var izspiest aptuveni 103 MB/s, vismaz tā rāda Windows 10. Biju gatavojies, ka Wi-Fi 6 arī spēs iegūt aptuveni to pašu lejupielāžu ātrumu, jo internets vēsta, ka Intel AX200 bezvadu tīkla karte normālos apstākļos spēj uzrādīt līdz 110…113 MB/s (ap 880 Mbps).

    Redzēsim, kā ASUS RT-AX58U veiksies ar Wi-Fi 6, jo šoreiz esam sagatavojušies godam – Intel AX200 bezvadu tīkla karti pavadīs arī Samsung S20 sērijas viedtālruņi. ASUS piedāvā paša izveidotu PCIe tīkla karti PCE-AX58BT, bet ar to šoreiz tuvāk neiepazināmies.

    Ķeramies vērsim (maršrutētājam) pie ragiem (antenām)!

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX 3000 (2402 Mbps + 574 Mbps)
    • Procesors: Broadcom BCM6750, 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās antenas, 2 x 2 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 2 x 2), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 4 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, Wireless on/off , LED on/off
    • Izmēri un svars: aptuveni 224 x 154 x 160 mm, aptuveni 538 g
    • Papildus: Adaptive QoS, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh
    • Cena: ap 190 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AX58U ir viens no vienkāršākajiem redzētajiem ražotāja maršrutētājiem. Tas ir melns, pamatā horizontāli novietots maršrutētājs ar trīs ārējām antenām, četrām LAN pieslēgvietām, USB pieslēgvietu un zeltītu uzrakstu “ASUS” priekšpusē. ASUS RT-AX58U uzbūvē izmantota visai kvalitatīva, melna plastmasa. Līdzvērtīgs dizains un materiāli izmantoti arī citos ASUS spēlēm un maziem ofisiem paredzētajos maršrutētājos, kas maksā aptuveni divas līdz pat trīs reizes vairāk par ASUS RT-AX58U.

    Patīkami, ka ražotājs nav piemirsis uzstādīt LED indikācijas pieslēgvietām un savienojumiem. Ar LED indikatoru novākšanu pēdējā laikā grēko daudzi ražotāji.

    Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. ASUS RT-AX58U aizmugurē atradīsi vienu USB pieslēgvietas – 3G vai 4G mobilo sakaru datu puļķim vai USB atmiņas/ cietā diska pievienošanai. Maršrutētāja programmatūra ļauj visai ērti pievienot ārējo cieto disku, ko varēsi izmantot par nelielu datu glabātuvi. Nekādus dižos ātrumus no šāda tīkla diska negaidi, varēsi sasniegt aptuveni 55 MB/s datu nolasīšanai no pievienotā cietā diska. Protams, šo ātrumu pamatīgi ietekmēs arī pievienotā diska ātrumi.

    Kopumā man ir jāatzīst, ka ASUS RT-AX58U ir pagaidām viens no maniem favorītiem no ASUS piedāvātā maršrutētāju klāsta, jo tas neaizņem milzu vietu dzīvoklī, kā arī par gandrīz saprātīgu cenu piedāvā galvenās tehnoloģijas, lai nodrošinātu ātru Wi-Fi darbību. ASUS RT-AX58U izskats ir gana atturīgs, to varēsi paslēpt no acīm. Milzu gulošie astoņu antenu ASUS modeļi manai mājvietai ir par traku, tos pat īsti ērti nevarēsi novietot uz 30… 40 cm dziļa skapja. Vienlaikus ASUS RT-AX58U piedāvā saprātīgu pieslēgvietu klāstu un ātrdarbību. Varēsi arī ASUS RT-AX58U piekarināt pie sienas.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS RT-AX58U maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens. Pirms aptuveni gada vēl ASUS izdevās iešmugulēt pa kādam maršrutētājam ar nestabilu programmatūras versiju, tad to iestatīšana izvērtās par nervus bendējošu izpriecu mazohistiem. Jā, pēc iestatīšanas bija iespējams atjaunināt programmatūras versiju, maršrutētājs sāka darboties stabili, bet iesākums bija skarbs. Programmatūras ziņā ASUS tiešām spējis augt, turklāt paveicis to aptuveni gada laikā.

    ASUS RT-AX58U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ASUS RT-AX58U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ASUS RT-AX58U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Esmu pozitīvā šokā!

    Ilgu laiku nebiju redzējis nevienu tīkla produktu, kas tika labi padotos iestatīšanai. RT-AX58U iestatīšana, kā jau minēju iepriekš, ir ļoti ātra un nesāpīga. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai RT-AX58U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem. 2.4 GHz Wi-Fi iespējojas salīdzinoši ātri pēc pārstartēšanas, bet 5 GHz vēl jāuzgaida kādas divas minūtes.

    Wi-Fi 6 aktivizēšana tiek piedāvāta vienā no iestatīšanas soļiem, vismaz šobrīd RT-AX58U pats automātiski to neaktivizē pēc noklusējuma. Wi-Fi 6 aktivizēšanas laikā tiek brīdināts, ka pastāv nesaderības iespējas.

    Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AX58U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ASUS RT-AX58U nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    ASUS RT-AX58U iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ASUS RT-AX58U atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS RT-AX58U vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS RT-AX58U nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS RT-AX58U atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS RT-AX58U piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos.

    Maršrutētājs atbalsta Amazon Alexa komandas, kā arī varēsi izmantot IFTTT receptes.

    Ātrdarbība

    ASUS RT-AX58U piedāvā teorētiskus 574 Mbit/s 2.4 GHz tīklā un 2402 Mbit/s 5 GHz tīklā, maršrutētājs izmanto Wi-Fi 6 (802.11ax) standartu kopā ar 1024QAM tehnoloģiju un MU-MIMO atbalstu.

    Veiktie mērījumi ar 12 GB datnes pārsūtīšanu 2.4 GHz tīklā no NAS tipa glabātuves (pievienota maršrutētājam ar LAN kabeli) uzrādīja aptuveni 20 MB/s (160 Mbps) tiešā redzamībā, kamēr aiz vienas reģipša sienas ātrums nokrita jau aptuveni 10 MB/s (80 Mbps).

    5 GHz Wi-Fi 5 tīkls uzrādīja būtiski labākus rezultātus – aptuveni 50 MB/s tiešā redzamībā un nedaudz virs 40 MB/s (320 Mbps) aiz vienas sienas.

    Tīmekļa resursi norāda, ka Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā RT-AX58U kopā ar ASUS PCE-AX58BT galddatoram paredzēto tīkla karti uzrādīja gandrīz 95 MB/s (760 Mbps) lejupielādei un aptuveni 60 MB/s (480 Mbps) augšupielādei.

    Te uzreiz jānorāda, ka ar Intel AX200 tīkla karti Wi-Fi 6 tīklā redzēju aptuveni 70 MB/s (560 Mbps) lejupielādes ātrumus, bet stabili šie ātrumi turējās Wi-Fi 6 tīklā ap 61 MB/s (488 Mbps). Tātad ar cita ražotāja tīkla karšu izmatošanu jābūt uzmanīgam, jo vari neredzēt gaidītos Wi-Fi 6 ātrumus. Nedomāju, ka šādā scenārijā ir milzu jēga maksāt RT-AX58U cenu par ekstra +10 MB/s (+80 Mbps). Vienlaikus gan man nav īsti skaidrs, kāpēc Wi-Fi 6 no vienas puses ir standarts, bet no otras puses ierīču saderības praktiskā dzīvē nav. Jāpiemin, ka Wi-Fi 6 gan pamatā paredzēt daudzu ierīču stabilai darbībai bezvadu tīklā, bet Wi-Fi 6 ātrumi ir tikai bonusiņš.

    ASUS RT-AX58U pārī ar Samsung Galaxy S20+ neuzrādīja neko unikālu. Samsung saskarnē parādījās “6” simbols, kad izvēlies starp pieejamajiem bezvadu tīkliem, bet ikdienā nemaz neredzi, ja tiek izmantots Wi-Fi 6. diemžēl neatradu nevienu Android failu pārlūka lietotni, kas jēdzīgi parādītu datu pārraides ātrumu, bet speedtest.net neko nedotu, jo mans mājas pieslēgums atduras pie 100 megabitiem (Mbps) jeb 12.5 MB/s.

    Nobeigumā

    Wi-Fi 6 ideja ir fantastiska, turklāt datu pārraides ātrums nav galvenais Wi-Fi 6 ieguvums. Ar vienu nabaga klēpjdatoru nenoslogosi Wi-Fi 6, bet, kad bezvadu tīklā sāks dzīvoties vairākas ierīces, noteikti sāksi izjust Wi-Fi 6 plusus. Wi-Fi 6 savu maksimumu parādīs, kad tīklā viens straumēs video, viens spēlēs spēles, viens skatīties digitālo televīziju, un  tam visam pa vidu jauksies bezvadu slēdži, durvju zvani, dažādi mājokļa sensori, ledusskapis un digitālā asistenta tumbiņas. Šī vīzija gan ir visai tāla, jo šobrīd tikai dārgākie viedtālruņi un atsevišķi klēpjdatori sāk saņemt Wi-Fi 6.

    ASUS RT-AX58U izceļas ar gana lielu ātrumu vada un bezvadu tīklos, tāpat varēsi pievienot maršrutētājam USB atmiņu vai cieto disku, izveidojot NAS tipa datu krātuvi ar pietiekami ātru datu pārraidi. Bērnu vecāki atradīs pielietojumu satura filtriem, kas jau iebūvēti maršrutētājā. ASUS RT-AX58U pat atrodas antivīruss.

    ASUS RT-AX58U iespēju klāstu papildina Alexa digitālā asistenta balss komandas un iespēja izmantot IFTTT receptes.

    ASUS RT-AX58U noteikti būtu mana izvēle nr. 1, ja meklētu Wi-Fi 6 maršrutētāju vai vienkārši ļoti augstvērtīgu maršrutētāju ilgākam laikam. Vienlaikus gan jāatzīst, ka ASUS RT-AX58U nav nekāds lētais prieks. Te gan būtu jānorāda, ka ASUS RT-AX58U vēl oficiāli nav ticis pie pilna Wi-Fi 6 sertifikāta. Vienīgais ASUS bezvadu maršrutētājs ar Wi-Fi 6 sertifikātu ir ASUS RT-AX88U.

    Patika

    • Super uzbūve
    • Ļoti ātra darbība
    • Piezemēts izskats, nav jāpiemaksā par RGB gaismiņām

    Ne tik ļoti patika

    • Gaidīju ātrāku datu pārraidi ne tikai ar paša ASUS tīkla karti

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Black
    19.03.2020 12:16

    Šis man tiešām jau sen interesē!

    Vai kāds, vienkāršoti, var pastāstīt kāda šim ir atšķirība no parasta Huawei wifi rūtera ko par velti dod Lmt un Tele2?!?!

    19.03.2020 12:45

    Nopirku flagmani rt-ax88u kopā ar 2 lyra wifi mesh extenderiem. Nodomāju ieguldīšu 600eur, bet beidzot būs labs wifi mājā uz vairākiem gadiem, ax savietojams.
    Pēc mēneša lietošanas iesaku no asus ax produktiem turēties pa gabalu.
    – 6h konfigurācijas (mesh neko neatrada, nācās individuāli katru mesh nodi slēgt pie datora, taisīt kā mesh “māti”, apdeitot firmwari, resetot un konektēt ax rūterim, beigās tad kaut kā aizgāja. Lieki piebilst, ka mājaslapā 0 instrukciju un palīdzības, būros cauri forumiem).
    – wifi ir ļoti šaubīgs, brīžiem iet labi, tad neizskaidrojamu iemeslu dēļ neiet
    – brīdī kad wifi nedarbojas, pārstartēju rūteri un tas pēc restarta atsakās konektēties internetam, lai arī ir iestatīta statiska provaidera ip. Kā atrisināt? Admin panelī ieslēdz izslēdz wan un aiziet. Wtf???

    Ir bijuši 2 firmware apdeiti, bet es jau esmu smuki sapakojis kastītē un došu atpakaļ. Paldies negribu vairs jāties.

    Pilni forumi ar asus ax produktu nabaga lietotājiem, pačekojiet paši.

    Ax ierīču tāpat vēl lāgā nav, pagaidiet kādu gadiņu vai izvēlieties citu ražotāju.

    P. S. Ja kādam vajag lyra mini mesh nodes, 2gab. Pārdošu par labu cenu

    arcsin
    19.03.2020 12:48

    Izlasot šo apskatu, pie sevis nodomāju – kārtējais šedervs, bet lai nu paliek. Līdz brīdim, kad zem apskata ieraudzīju baneri – produkts pamatīgi notestēts, Kursors rekomendē. Zeme atveries. Aizrādījumi par konkrēto mērījumu: kāda tad bija reālā modulācija, ar kuru tika iegūti šie rezultāti? 1024 QAM ir maksimālā modulācija, 99% gadījumu šo modulāciju reālos apstākļos nesasniegt. Kāds bija joslas platums kanālam, kad tika veikti mērījumi? Tika veikti mērījumi arī ar dažādiem joslas platumiem? Kāds bija signāla līmenis un signāls-troksnis līmenis mērījumu laikā? Vai kanāls mērījumu laikā bija bez interferences no citām 802.11 iekārtām? Vai tad mūsdienās tiešām priekš apskata nevar atļauties divas darbstacijas, uz kurām uzstādīt iperf3, nevis izmantot kaut kādu abstraktu datu pārsūtīšanu uz NAS? Varbūt esmu palaidis garām, šāds mērījums, izmantojot NAS, ir kaut kur dokumentēts, varbūt kādā RFC? Kāpēc mērījumos tiek izmantoti baiti, ja vispārpieņemtā norma ir datu tīklu ātrumu mērīt bitos? Un vēl vairāk, apskatā WAN tīkla ātrums tiek nosaukts bitos… Par maršrutētāja funkcionalitāti – kāpēc ir jāatstāsta mārketinga bukletā rakstītais, ja tas pat netiek pārbaudīts dzīvē (AiMesh, Adaptive QoS)? Vai tad jūs uzskatāt, ka jūsu lasītājs ir tik neizglītots, ka neprot pats lasīt (jocīgi, jo šo informāciju jau arī pasniedzat teksta formā)? Jo citas pievienotās vērtības… Read more »

    digitalk
    19.03.2020 13:37
    Reply to  arcsin

    tu pārspīlē ar mērījumiem pēc RFC un bitu/baitu matu skaldīšanu. lietotāji lielākoties zin par datu pārraidi bitos, bet reāli viņus interesē cik sekundes kopēsies 5 GB fails. neviens negrib dalīt ar 8 un atrēķināt pārraidīto pakešu overheadu. tā ka te ir pareiza pieeja lietotājam draudzīgā apskatā — notestēt kā reālā dzīvē.

    kur es tev pilnībā piekrītu — reālā funkcionalitāte nav apskatīta vispār, katrs tavs pieminētais punkts ir svarīgs, pirms pirkt kaut ko dārgāku par 20 eiro tp-linku. kas raksturīgi, ražotāji šo funkcionalitāti apraksta reti un vienīgais veids, kur sakasīt info, ir testeru raksti. šeit nav nekā…

    tāpat šādos apskatos prasās pēc ātrumu mērījumu salikšanas grafikā, teksta formā tas ir nepārskatāmi.

    arcsin
    19.03.2020 14:20
    Reply to  digitalk

    Bet tad vajadzētu ieturēt konsekvenci viena apskata ietvaros – vai nu bitos vai baitos, jo lietotājs parastais bieži vien nesaprot atšķirību starp šīm vērtībām. Vēl jo vairāk – viņš izlasa, ka bezvadu tīkla ātrums sanāk ap ~ 50 MB/s, nodomā, ka tas ir kaut kāds aizvēsturisks gliemezis, jo taču pat lētākais TP-Link piedāvā 600 Mbps.

    Kursors.lv
    19.03.2020 14:41
    Reply to  arcsin

    To mēs gan varam salabot.

    digitalk
    19.03.2020 15:15

    labāk raksta sākumā uzlikt info baneri, ka datortīkla pārraides ātrumu un failu kopēšanas ātrumu mēra dažādi un tie nav tieši salīdzināmi lielumi.

    digitalk
    19.03.2020 15:06
    Reply to  arcsin

    @arcsin bet tas nebūs pareizi.
    labāk izglītot tautu, ka tīkla pārraides ātrumu mēra Mbps, lai cilvēki var salīdzināt ar interneta provaideru reklāmas solījumiem (galu galā, parasti ar to apzīmē teorētiski maksimālo ātrumu).
    failu kopēšanas ātrums (flash, diski, NAS, Samba) ir jāmēra MB sekundē/minūtē. tas ļauj salīdzināt tīkla produktu un fizisko nesēju efektivitāti.

    ps. tu pats vēlējies, lai testos novērtētu, kādu aizturi dod VPN. rūteris jau turpinās raidīt 300 Mbps, tikai VPN apstrāde samazinās pārkopēto MB/s.

    arcsin
    19.03.2020 16:11
    Reply to  digitalk

    Es jau iepriekš rakstīju, ka vispār nesaprotu, kāpēc pie tīkla iekārtas apskata būtu jāliek failu pārsūtīšanas ātrumi, tad tas NAS tiek testēts vai? Ja tas tiek pieņemts kā alternatīva datu tīkla testam, tad ātrumus arī jāraksta kā datu tīkla ātrumus pieņemts apzīmēt, t.i., Xbps. Tāpēc jau minēju, ka nu jau kā de facto rīks gala lietotāju līmenī šādiem testiem ir iperf3 (neko nemaksā, izmantošana salīdzinoši triviāla, dokumentācija daudz pieejama) un būs pieejami rezultāti, kuros nav iekļauts konkrētā NAS ātrdarbība/lēndarbība, tajā esošo disku veiktspēja un Windows 10 darbība (ja ar Windows tas tika mērīts), kas tieši ietekmē datu pārsūtīšanas ātrumus, bet nekādīgi nav attiecināms uz to ASUS maršrutētāju. Protams, tā ir piečakarēšanās no manas puses, bet viss sākās ar to baneri apskata apakšā… :)
    Par to VPN nesapratu. Būtu noderīgi, ja uztaisītu dažādu VPN tuneli/tuneļus un paskatītos datu ātrumu caur to. Paskatījos, ka šī iekārta atbalsta OpenVPN serveri, nu tad būtu jauki to notestēt, jo 1 Gbps tur skaidrs, ka ne tuvu nebūs, reāli labi ja kādi 100 Mbps, tātad nevajag tur nekādu laboratoriju, lai to izdarītu.

    digitalk
    19.03.2020 17:53
    Reply to  arcsin

    mēs jau aizejam pa otro apli :) Xbps būs interesanti tikai advancētiem lietotājiem, parasts cilvēks nerēķinās bitus uz baitiem un neiedziļināsies, cik liels overheads ir IP paketei caur VPNu un kāds ir rūtera switcha pakešu apstrādes ātrums uz portu. viņa jautājums būs “cik minūtēs es varu nokopēt savu GB ar kaķīša bildēm un vai nokopēt uz flešiņa, un aiznest līdz mammas kompim, nebūs 5x ātrāk”.

    runājot par testu metodiku, tieši tāpēc testeriem ir maksimālās konfigurācijas, lai minimizētu visa veida veiktspējas aiztures, bet tai pat laikā parādītu reāli sasniedzamo performanci. ja NAS ir spējīgs piesātināt savu 1Gbps NIC linku, tad interesē tikai rūtera-wifi kartes kombo. ne velti Artis pieminēja intel AX200, tiešā linka ātrumu ar Win10 kārbu utt. tika doti zināmi atskaites punkti un izveikts tests reālā dzīvē, nevis ideālos laboratorijas apstākļos. jā, sanāk subjektīvi, bet informatīvāk par bukletu cipariem.

    ps. par VPN ātrumu piekrītu, ka mērīt Mbps ir loģiski, jo VPN nodrošina attālinātu darbošanos tīklā, nevis tikai failu kopēšanu.

    Kursors.lv
    19.03.2020 14:00
    Reply to  arcsin

    Sveiks! Paldies par plašo komentāru. Noteikti daļu ieteiktumu centīsimies ņemt vērā veidojot mūsu nākamos šādu ierīču apskatus, lai tie būtu vēl noderīgāki mūsu lasītājiem.

    Reklāma