Web Analytics
More
    Reklāma

    Igloohome Smart Padlock piekaramās viedās atslēgas apskats

    Jaunākie raksti

    Iepriekš tikai reklāmās biju manījis viedās slēdzenes, bet dažāda vieduma atslēgas, zvanus, durvju kameras un citas drošības ietaises redzētas pat dzīvē. Vairumā gadījumu gan esmu ikdienā saskāries ar velosipēdu atslēgām, kas arī bieži atgādina piekaramās atslēgas.

    Ja kaut kas mani mulsina viedajās slēdzenēs un atslēgās, tad tās ir cenas un iegūtās drošības attiecība. Lielie velosipēdu saslēgu ražotāji izstrādājuši paši savu drošības iedalījuma skalu, ik pa laikam saņemti dažādi drošības novērtējumi. Bet ar viedajām atslēgām ir paliels haoss, netiek piedāvātas kaut vai pašu izveidotas drošības novērtējuma skalas, nav arī nekādas liecības par to, ka viedajām atslēgām būtu veiktas kādas īpašību pārbaudes.

    Reklāma

    Ikdienā izmantoju Kryptonite velosipēdu tā dēvētos D-tipa saslēgus. D-tipa saslēgi ir kā lielas piekaramās atslēgas – tos liek ap velosipēda rāmi un ieteicams arī aizmugures ratu, piekabinot klāt pie staba vai speciālas velo novietnes. Man ir kopumā trīs Kryptonite velosipēdu D-tipa saslēgi – viens ir ar septiņiem no 10 drošības punktiem, vienam ir seši punkti un lētākais saslēgs bērna velosipēdam skolas vajadzībām ir ar pieciem punktiem no 10. Kryptonite piedāvā arī sava veida apdrošināšanas pakalpojumu ar saprātīgu gada maksu, ko gan neizmantoju, jo mitekļa polisē ir iekšā arī velosipēdu apdrošināšana. Kryptonite gan piedāvā būtiski augstāku segumu zādzību gadījumā (aptuveni 60 eiro saslēgs un 10 dolāru maksājums par diviem gadiem apdrošina velosipēdu vērtībā līdz 2250 eiro).

    Bet ne par to ir stāts – šeit vēlos norādīt uz to, ka atslēga ir drošība un uzticība. Un uzticību ir jānopelna. Es kaut kā nespēju atrast, ka zēni no 130 eiro maksājošas viedās piekaramās atslēgas būtu man solījuši kādu drošību. Viņiem pat izdevies savā pašreklāmas video pieslēgt velosipēdu pie tā spieķiem, kas ir paaudzēs zināma mega muļķība.

    Igloohome Smart Padlock ir gandrīz jebkādos laika apstākļos izmantojama piekaramā atslēga ar Bluetooth savienojumu. Kam man piekaramajai atslēgai būtu nepieciešams Bluetooth? Vismaz es to redzu kā iespēju iedot draugam, kolēģim vai strādniekiem vienas reizes pieejas kodu, lai atslēgtu grābekļu šķūnīti vai kādu līdzvērtīgi svarīgu novietni. Atliek vien nosūtīt vienreiz izmantojamu PIN kodu e-pastā, SMS vai kādā saziņas lietotnē.

    Izskats un uzbūve

    Igloohome Smart Padlock atslēga veidot diezgan pamatīga – tā ir smaga, atslēga veidota no cinka sakausējuma nerūsējošā tērauda un sintētiskas gumijas. Atslēgas izmēri ir 55 x 70 x 32 mm. Piekaramā atslēga sver 450 gramus.

    Komplektā saņemsi pakava jeb C formas saslēgu ar aptuveni 2.5 cm iekšējo diametru, lai varētu aizslēgt šķūņa durvis. Par aptuveni 20 eiro klāt piepērkams arī lielāka izmēra pakavs velosipēda vai kāda cita transporta līdzekļa pieslēgšanai. Pats atslēgas pakavs ir 9 mm biezs.

    Igloohome Smart Padlock tikusi pie IP66 mitruma un putekļu noturības, turklāt tiek solīts, ka atslēga darbojas arī temperatūrās no -20 līdz pat +50 Celsija grādiem. Atslēgu darbina Bluetooth 4.1, bet enerģiju nodrošina CR2 litija baterija. Baterija izvietota aiz slēgtām durtiņām. Ja gadījumā CR2 baterija tomēr nosēžas, Igloohome Smart Padlock darbība īslaicīgi nodrošināma arī ar 9V baterijas jeb tā dēvētās kronas pievienošanu pie spailēm atslēgas lejasdaļā.

    Igloohome Smart Padlock līdzi tiek dota torx tipa atslēga, ar to varēsi nomainīt CR2 bateriju. Tiek solīts, ka baterijas darbības laiks ir aptuveni astoņi mēneši, kā arī viedā atslēga pati ziņos, kad baterija sasniegs 20% atlikušās enerģijas atzīmi. CR2 baterijas vāciņu varēsi atvērt tikai tad, ja būs ievadīts PIN kods, vai atslēga būs atvērta ar viedtālruņa lietotnes palīdzību.

     

    Igloohome Smart Padlock ir divpadsmit pogas – no 0 līdz 9, kā arī ievades, atgriešanās un atslēgšanas poga. Tāpat Igloohome Smart Padlock atslēgai ir arī LED gaismiņa, kas ziņo par aizslēgšanas un atslēgšanas faktu, kā arī sarkana LED gaismiņa ziņojot par baterijas nosēšanās iespēju tuvākajā laikā. Igloohome Smart Padlock varēsi arī iestatīt pīkstēšanu, kas ziņos par atslēgas atvēršanu, aizvēršanu un taustiņu nospiešanu.

    Igloohome sola, ka Smart Padlock iztur vairāk nekā 25 kN, kad atslēgu mēģina pārkniebt ar speciālām knaiblēm, kā arī iztur 15 kN, kad atslēgu plēš vaļā. Cik atradu internetā, tad dažādi velosipēdu saslēgu izgatavotāji saviem produktiem sola aizsardzību pret aptuveni 150 līdz 220 kN spēku pārkniebjot. Lētākiem ne-zīmolu velo D-tipa saslēdzējiem Amazon vietnē atradu, ka tie iztur aptuveni 35 līdz 65 kN uz pārkniebšanu.

    Lietotne

    Igloohome Smart Padlock atslēga izmantojama tikai kopā ar Android vai iOS lietotni. Smart Padlock atslēgas pirmreizējā iestatīšana ir visai vienkārša, bet jārēķinās, ka nāksies Igloohome sistēmā reģistrēt savu e-pastu un vārdu, kā arī nāksies piešķirt pieeju atrašanās vietai. Konkrētās Smart Padlock atslēgas pievienošana norit ar QR koda ieskenēšanu – tātad ātri un gandrīz bez lietotāja iesaistīšanas.

    Smart Padlock atslēga izmanto tikai Bluetooth 4.1 savienojumu ar viedtālruni, nekādi citi sakari ar mājas bezvadu maršrutētāju vai saziņa ar citām ierīcēm netiek piedāvāta. Tātad te ir runa par ierobežoti viedu piekaramo atslēgu – mums tiek piedāvāta tikai saziņa ar lietotni viedtālrunī, bet Smart Padlock atslēga aktīvi neziņos par tās atvēršanu vai uzlaušanu.

    Smart Padlock atslēgas lietotne piedāvā iegūt sava veida informāciju par laikiem, kad atslēga tika atvērta un aizslēgta, bet šo informāciju var saņemt tikai tad, kad ar viedtālruni atrodies Smart Padlock atslēgas tuvumā.

    Smart Padlock atslēgas lietotnei ikdienā ir divas pamata funkcijas – tā, protams, atļauj ar skārienu ekrānā atvērt vaļā atslēgu, kā arī sagatavot vienu reizi izmantojamus PIN kodus, lai tos būtu iespējams nosūtīt citiem cilvēkiem.

    Smart Padlock atslēgai iespējams iestatīt Auto-Relock funkciju, kas atkal pēc noteikt laika sprīža aizslēgs atslēgu, ja tā netiks atvērta vaļā. Auto-Relock funkcija pēc noklusējuma ir aktīva – tev atliek tikai aizspiest Smart Padlock atslēgu ciet, lai tā aizslēgtos. Ja Auto-Relock funkciju izslēgsi, tad nāksies atslēgu aizspiest ciet un pieturēt Lock pogu uz pašas atslēgas, lai tā aizslēgtos.

    Pieejas tiesības

    Pie atslēgas atvēršanas vari tikt klāt ar reģistrētu viedtālruņa lietotni vai arī ar PIN kodu. Smart Padlock atslēgai ir tā saucamais Permanent PIN, kas darbojas 24 stundas diennaktī. Permanent PIN kodu tu pats nevari izveidot, to ģenerēs lietotne, lai tas nebūtu pārāk vienkāršs.

    Papildus minētajā Smart Padlock atslēgas atvēršanas iespējām ir arī iespēja ģenerēt divu veidu PIN kodus, kas izsniedzami citiem cilvēkiem. Duration PIN var noteikt PIN darbības laika sākumu un beigas. Šeit iestatāms gan pulksteņa laiks, gan datums. One-Time PIN ir vienu reizi izmantojams pieejas kods, atkārtoti tas nedarbosies. Abu veidu kodus lietotne piedāvās nosūtīt e-pastā vai SMS formā.

    Smart Padlock atslēga uzkrās informāciju par jebkāda vieda darbībām ar atslēgu – tā krāj PIN ievades laikus, nepareizu PIN ievadi, un to skaitu. Smart Padlock atslēgai var aktivizēt arī iespēju liegt jebkāda vieda pieeju ar PIN kodu, ja to vairākas reizes ievada nepareizi.

    Diemžēl Smart Padlock atslēga izmanto tikai Bluetooth, tātad mums iet secen iespēja saņemt ziņu, ja kāds nelūgts viesis čakarējas ap Smart Padlock atslēgu. Tāpat būtu bijis ērti, ja Smart Padlock atslēgu varētu atvērt attālināti, bet Wi-Fi vai cita savienojuma neesamība šo iespēju izslēdz saknē. Te papētīju, ka August Smart Lock Pro + Connect un pāris citas viedās atslēgas spēj piedāvāt ne tikai pastāvīgu savienojumu, bet pat Amazon Alexa, Google Home, Apple HomeKit platformas un pat IFTTT atbalstu.

    Nobeigumā

    Igloohome Smart Padlock piekaramā atslēga man bija visai interesants atklājums, bet ir jāsaprot, ka šādu atslēgu, visticamāk, iegādāsies tikai tas, kurš būs atradis šādai atslēgai saprātīgu pielietojumu. Igloohome Smart Padlock cena ir aptuveni 130 eiro, kas ir ļoti augsta cena piekaramai atslēgai.

    Pati Smart Padlock piekaramā atslēga veidota visai izturīga, tā apvilkta ar gumiju, lai nesaskrāpētu durvis, velosipēdu u.c. lietas. Par Smart Padlock izturību nevaru spriest kompetenti, bet mūsdienās pret akumulatora fleksi (leņķa slīpmašīnu) maz kas ir noturīgs.

    Smart Padlock piekaramās atslēgas pielietojumu redzu dažādām slēgtām telpām, kur piekļuvi jānodrošina plašākam un ik pa laikam mainīgam cilvēku lokam, bet te atkal rodas jautājums – cik ātri tik dārgai atslēgai pieaugs kājas… Protams, Smart Padlock piekaramā atslēga nav izmantojama, ja nezini galveno PIN kodu, bet kuru gan tas interesē.

    Smart Padlock izmēģināšanas laikā radās pāris aizspriedumi par konkrēto viedo atslēgu. Pirmkārt, ražotājs nesniedz nekādu atslēgas drošības novērtējumu – man kā potenciālajam pircējam nav skaidrs, kur šādu atslēgu varu izmantot (kāda ir atslēgas drošības pakāpe – vai ar to slēdz šķūni, kur ir tikai vecas lupatas un klēpis malkas, vai tomēr Smart Padlock piekaramā atslēga spēj nosargāt arī motorzāģi un pļaujmašīnu). Jā, ir minēts, cik ņūtonmetrus atslēga iztur, kad to cenšas pārkniebt, bet šis ir grūti salīdzināms parametrs, jo piekaramo atslēgu un velo saslēgu ražotāji šo parametri gandrīz nekad neuzdod.

    Otrā nianse, kas man rada bažas ir Smart Padlock piekaramās atslēgas izmērs – to nevar izmantot, lai pieslēgtu bērnu ratiņus vai velosipēdu pie veikala. Šāda atslēga būtu ideāla, lai to izmantotu tieši šādām vajadzībām – ātri piebrauc, pieslēdz, ieskrien veikalā un pēc 5 minūtēm atdari Smart Padlock atslēgu ar viedtālruni vai PIN kodu.

    Igloohome pašreklāmā mājaslapā tiek nejēdzīgā veidā pieslēgts velosipēds, arī saslēdzamās durvis, visticamāk, ved uz objektu, kur diez vai paslēpti paši lielākie pasaules dārgumi.

    Par Smart Padlock piekaramās atslēgas Wi-Fi vai kādu cietu Lietu Internetam izmantojamu pastāvīgu datu savienojumu ir dalītas jūtas, jo te tomēr ir runa par piekaramu atslēgu. Būtu forši, ja šāds savienojumus un attiecīgi viedās mājas integrācija būtu, bet var bez tā iztikt. Pastāvīgi durvīs esošai mājokļa vai ofisa viedajai atslēgai šis nebūtu piedodams.

    Patika

    • Viegli iestatāma
    • Mitruma un putekļu noturība
    • Papildu iegādājams C saslēgs
    • Dažādas pieejas iespējas ar PIN kodiem

    Ne tik ļoti patika

    • Cena
    • Nav nekāda vieda paziņojumi lietotnē par ķimerēšanos ap atslēgu
    • Nav viedās integrācijas (Alexa, Google Home, HomeKit, IFTTT)
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    āMURS
    11.02.2020 11:16

    Nez kāpēc video demonstrē izturību sitot ar gumijas āmurīti???!!

    Krotow
    11.02.2020 15:14
    Reply to  āMURS

    Izplatītājs aizliedza demonstrējamo preci bojāt.

    Kursors.lv
    11.02.2020 15:23
    Reply to  Krotow

    Nē, tas nav mūsu video.

    11.02.2020 11:23

    Ko Lockpickinglawyer saka par šo?

    lock stock
    11.02.2020 11:43

    “savā pašreklāmas video pieslēgt velosipēdu pie tā spieķiem”, piezīmēsim – priekšājā rata spieķiem, kas ir otra lielākā muļķība. Domājams, ka šī slēdzene ir izmēģinājums, taustīšanās pa tumsu, jo cilvēcei vēl nav diezko lielas pieredzes ar šāda veida slēdzenēm ikdienas lietošanā. Kā jau rakstā pieminēts, tad fleksis vai hidroknaibles efektīvi apiet slēdzenes algoritmus ar līkumu, griežot skavu, nevis noņemoties ar fiksējošo mehānismu. Tātad, šobrīd slēdzene īsti neuzlabo mehāniskās slēdzenes ar kodu – ja neskaita to, ka PINu var uztaisīt patvaļīgi garu, atšķirībā no koda ripiņu skaita. Tātad, lai pircējs pirktu e-slēdzeni, kas nav drošāka par parasto, tai būtu jābūt (būtiski) lētākai – ja nogriezīs, zaudējumi būs mazāki (neskaitot zaudēto vistu sprosta saturu, saprotams). To varētu panākt, ražojot slēdzenes korpusu un skavu pilnībā no kāda sasodīti grūti griežama polimēra, ko varētu iegūt no Grētas paļātās naftas. Jūs jau zināt, zinātnieki ik pa brīdim izdomā teju neticamas lietas, ko varētu ražot no naftas – agrāk par tādiem uzskatīja cīsiņus (lai arī vēlāk izrādījās ka tos tomēr ražo no sojas pupiņām), nu bet smaržas un dezodorantus, ar kuriem sevi bagātīgi indē mūsdienu darbaļaudis, gan ir cieši saistīti ar to, ko vini tur vāra retortēs un cilā kolbās. Bet lai nu paliek smaceņi, zinātnieki pamanās… Read more »

    LAN
    11.02.2020 13:15
    Reply to  lock stock

    Mehāniskās koda atslēgas lielā daļā gadījumu ir viegli attaisāmas nezinot kodu. Apskaties Lockpickinglawyer youtubā.

    lock stock
    11.02.2020 13:34
    Reply to  LAN

    Slēdzenes vispār ir domātas kā aizsardzība pret nejaušiem zaglēniem, nevis pret tiem, kas stingri nolēmuši paņemt to, ko nolūkojuši.

    SS...
    11.02.2020 16:54
    Reply to  lock stock

    Nevajag neko spridzināt. Šitam pietiks ar elektrošoku un viss !

    Muah
    11.02.2020 12:13

    Tikai BT ir tāpēc, lai nebūtu katru nedēļu baterija jāmaina. Wifi integrācija prasa pavisam citus enerģijas avotus. 5G varētu būt risinājums, kas nodrošinās gan wifi fīčas, gan zemu enerģijas patēriņu.

    Reklāma