Web Analytics
More
    Reklāma

    SSD tipa disku atmiņu cenas šī gada laikā varētu augt par 40%

    Jaunākie raksti

    Divi dažādi avoti ziņo, ka NAND atmiņu cenas augs šī gada laikā, turklāt tas notiks visai nepatīkamos apjomos. Tiek uzskatīts, ka NAND atmiņu cenu kāpums 2020. gadā varētu sasniegt pat 40%, kas būs ļoti jūtams katram, kurš vēlēsies iegādāties jaunu SSD tipa disku.

    Jau 2019. gada pēdējās nedēļās esot bijusi vērojama NAND atmiņu cenas kāpšana par aptuveni 10%, lai arī iepriekš septiņus ceturkšņus (tātad gandrīz divus gadus no vietas) NAND atmiņu cenas bija kritušas arvien zemāk. Tiek gaidīts, ka arī šī gada pirmajos trīs mēnešos NAND atmiņu cenas pieaugs vēl par aptuveni 10%.

    Reklāma

    Iemesli cenu augšanai ir pašsaprotami – vēl vasarā divās lielās NAND atmiņu rūpnīcās Japānā notika elektroenerģijas pārrāvums, kas sabojāja tobrīd ražošanās esošās atmiņas. Tāpat tobrīd rūpnīcām kāpa ūdensapgādes izmaksas par aptuveni 20%.

    Diemžēl tikko paziņots, ka arī Samsung NAND un DRAM atmiņu rūpnīcā noticis īslaicīgs elektroenerģijas pārrāvums, kas sabojājis atmiņas vairāku miljonu eiro vērtībā. Tāpat tiek uzskatīts, ka Samsung būs nepieciešamas vismaz trīs dienas, lai atsāktu atmiņu ražošanu.

    Avotshexus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    03.01.2020 18:00

    Pirms 20 gadiem pēc zemestrīces Taivānā līdzīgi uzcēlās cena RAM DIMM moduļiem. Tur pabojātā rūpnīca tajā laikā bija viens no galvenajiem atmiņas mikroshēmu ražotājiem. Un pirms 9 gadiem pēc citas rūpnīcas applūšanas uz laiku cēlās cieto disku cenas. Datora atjaunot gribētājiem ar limitētu budžetu nāksies gadu vai divus paciesties. Taču no otras puses – pēc tam varēs jaunākas daļas dabūt lētāk ;)

    Kursors.lv
    04.01.2020 20:14
    Reply to  Krotow

    Zini, tā kā Samsung piegādā atmiņas čipus arī NVIDIA, tad laikam varam arī draudzīgi kopā sagaidīt, ka pieaugs cenas arī šiem produktiem. Mūsdienās diezgan daudz kas ir atkarīgs no NAND atmiņas čipiem.

    Edgars Briedis
    04.01.2020 19:59

    Šie tiešām skaitās diski?

    Kursors.lv
    04.01.2020 20:11
    Reply to  Edgars Briedis

    Nu tehniski tur nav diski, bet doma visiem tāpat skaidra. Turpmāk laikam jācenšas vienkāršāk teikt – atmiņas ierīce.

    x x
    06.01.2020 08:40
    Reply to  Edgars Briedis

    kopš hdd laikiem ar disku saprot verķi, kurā info saglabājas arī pēc izslēgšanas.
    tāpat kā joprojām minidators ar zvanīšanas iespēju tiek dēvēts par telefonu – visi tāpat saprot, ka tiek domāta plāksnīte ar ekrānu, nevis zābaka izmēra klucis ar caurumainu ripuli.

    06.01.2020 22:41
    Reply to  x x

    veļasmašinas izmēra nolasītājs ar pusmetra plāceni plastmasas korpusā, kurš pēc skata atgādināja miskastes vāku — 5 MB(?) :))
    ps. neesmu gan pārliecināts par pusmetru, izmērs noteikti bija collās un nedaudz mazāks, slinkums gūglēt.

    Pikachu
    05.01.2020 22:32

    Parasti jau apdrošinātāji sedz zaudējumus, ne end user.

    Reklāma