Web Analytics
More
    Reklāma

    Google nāksies Francijai maksāt vienu miljardu eiro

    Jaunākie raksti

    Pēc gandrīz četrus gadus ilgušas nodokļu nomaksas un aprēķinu kārtības izmeklēšanas Google piekritusi samaksāt Francijai gandrīz vienu miljardu eiro. Maksājums sastāv no pusmiljarda soda naudas un 465 miljoniem par nesamaksātajiem nodokļiem.

    Google nodokļu nomaksa Eiropas Savienībā vienmēr uzskatīta par strīdīgu – tehnoloģiju gigants vairumā Eiropas valstu samaksā ļoti niecīgus nodokļus. Google nodokļu nomaksa pārsvarā tiek veikta Īrijā, kur šādā veidā darbojās arī Apple. Tiek uzskatīts, ka Īrijas nodokļu politika un sniegtās atlaides ASV uzņēmumiem ir lielākā nodokļu nenomaksāšana pasaules vēsturē.

    Reklāma

    Sākotnēji Francija cerēja no Google piedzīt 1.6 miljardus eiro (1.115 miljardi nodokļu parāds un pusmiljards soda naudās), 2016. gadā pat notika kratīšana Google birojā Parīzē.

    Pirms aptuveni diviem gadiem Google gandrīz izdevās izvairīties no nodokļu maksāšanas 1.115 miljardu eiro apmērā, jo interneta giganta Īrijā izvietotā meitas uzņēmums nav apliekama ar nodokļiem Francijā. Google bija spējusi izvairīties no iespējamā nodokļu parāda, kas krājies no 2005. līdz 2010. gadam. Google vēl 2015. gadā samaksāja Francijai uzņēmuma ienākuma nodokli tikai 6.7 miljonu eiro apmērā, kas ir niecīgs apjoms Google izmēra uzņēmumam. Google meitas uzņēmums Eiropā ir reģistrēts zemo nodokļu zonā Īrijā. Šādu taktiku ir izmantojuši arī daudzi citi lielie ASV un pārējās pasaules uzņēmumi.

    Īrijas valdība 2014. gadā nolēma mainīt nodokļu sistēmu, kas tehnoloģiju un interneta milžiem liks meklēt citas nodokļu paradīzes. No 2020. gada Īrijā tiks izskausta iespēja optimizēt milzīgo uzņēmumu nodokļus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dototo
    17.09.2019 18:19

    Laba ziņa, citām valstīm arī Latvijai vajaga darīt tāpat!
    Tos mega monopolistus vajag paplucināt ;)

    Reklāma